Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 11:15, 26 lut 2023

Do góry
violaskom napisał(a)
Ja od kilku lat róże tnę kiedy mam czas i wystarczająco dużo miejsca w kontenerze Bio. Widziałam kiedyś filmik z Hyżym, który mówił, że można ciąć róże zimą, szczególnie te, które mocno się chce odmłodzić.

Takich do odmłodzenia jeszcze nie mam, kontenerem Bio, też się nie przejmuję.
Za to większość towarzystwa jest w takiej fazie, jak na zdjęciu poniżej.
Nocne niewielkie przymrozki(max -6) mam w prognozach do przyszłej soboty, jeżeli miną to zaczynam cięcie.

Pamiętajcie o ogrodach 11:09, 26 lut 2023

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 11:05, 26 lut 2023

Do góry
Oto te oczka, one są dosć duże, wczoraj jedno wkopałem, w tygodniu pójdzie drugie, jeszcze będę przymierzał. Jest też koncepcja drugiego oczka zakopania w zupełnie innym miejscu. Pomyślimy. Raczej wygra opcja obok siebie, będzie większe a między posadzę jakieś trawy, może stipy bo tych wysiało mi się dużo.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:42, 26 lut 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam tego variegatę. W ciągu 9 lat z pojedynczej rośliny jest tyle co na tym zdjęciu

czyli jakiś metr - półtora kwadratowy. Rośnie u mnie nad samym rowem, kilka razy był zmulony. Może to go powstrzymuje przed większą ekspansją...
dla porównania wydmuchrzyca piaskowa, która była wsadzona w podwójnej donicy w grunt, po pierwszym zamuleniu z niej uciekła i w teraz już chyba jakieś cztery lata z pojedynczej kępki zrobiła cztery metry kwadratowe. Musimy ją wykopać, ale nigdy czasu nie ma, no i nie wiadomo jak się do tych wykopków zabrać

To, aż tak dużo miejsca nie zajmuje, ładny jest taki nakrapiany, musiałam sobie go obejrzeć zobaczę może się na niego skuszę, jednak u mnie jakieś oczko wodne by się przydało, zawsze ten pomysł, od czasu do czasu powraca
Ogród Basi i Romka 10:33, 26 lut 2023

Do góry
Dziś na niebie słońce, na przemian z chmurami. Ubrałam się zmyślą, że może coś podziałam ale nic z tego, wieje, w cieniu leży, śnieg, którym poprószyło w nocy, nawet w słoncu zimno ciemierniki i ranniki pozamykały się, czuć jeszcze trochę zimę. Krokusy na słońcu też nie do końca rozwinięte

I takie moje pierwsze, malutkie wysiewy w końcu się zmobilizowałam, narazie cynie, aksamitki, malwy, chaber i nikandra plan jest taki, że dziś będą też wysiane pomidory i może coś jeszcze
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:24, 26 lut 2023

Do góry
Z rana śnieżyca, teraz zaczyna słońce wychodzić.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:22, 26 lut 2023

Do góry
Zaczynają kwitnąć

Grzebiuszka ziemna 23:30, 25 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
U mnie Pani Wiosna też coś zostawiła, jak łoś tylko pachnące omiotła połą swojego zielonego płaszcza ogród i czym prędzej się ulotniła.

Mam lenia, a może depresję? Lepiej brzmi jestem słońcolubna, lub słońcozależna. W ogrodzie za zimno, mokro, ma być mróz, więc mam zamiar jeszcze zabezpieczyć nowe krzaczki, które już wypuściły zielone pączki.

Nasionka na ręczniku mnie urzekły, ale to przebiśniegi i ranniki teraz królują. Piękne. ❤️

Trzymam kciuki za wysiewy. Masz gdzie to później wysadzić?
Grzebiuszka ziemna 22:54, 25 lut 2023

Do góry
U mnie Pani Wiosna też coś zostawiła, jak łoś tylko pachnące omiotła połą swojego zielonego płaszcza ogród i czym prędzej się ulotniła.

Mam lenia, a może depresję? Lepiej brzmi jestem słońcolubna, lub słońcozależna. W ogrodzie za zimno, mokro, ma być mróz, więc mam zamiar jeszcze zabezpieczyć nowe krzaczki, które już wypuściły zielone pączki.
Ptasi gaj 22:41, 25 lut 2023

Do góry
U ogrodnika mają też różne cebulowe i kłącza.

Lilie dokupie martagon mam kilka jednak nie mam takich kolorow.

Takie mam

Ptasi gaj 22:25, 25 lut 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
U mnie wiosenka powoli wysciubia nosek, powoli zakwitaja pierwsze kwiaty. Ciesza nawet te najmniejsze, ale to chyba jeszcze nie koniec zimy. Ela, zasypana jeszcze jestes?

Kasiu tak jak pisałam było dużo mokrego sniegu który łamał galezie i wszystko od ciężaru położone.
Teraz mam bardzo mokro.
U ciebie od Alp zawsze wczesniej wiosna przychodzi. Pewnie, że to jeszcze nie wiosna. Koniec lutego i w marcu różnie bywa.
Słoneczka mało u nas, ale jak jest to dobrze grzeje.

W zeszłym roku 3 kwietnia było tak.

A to 6 kwietnia

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:44, 25 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Tak piękne

Kocimiętkę tnę po ziemi jak szałwię
Polecam Ci ją ja się nią zachwyciłam ,mam już na 3 rabatach

Fotka ze stycznia

Dziękuję . Mam zamiar kupić.
Przedstawiacie tu różne piękne rośliny i czasem trudno się zdecydować co wybrać. A wybór jest duży.

Jak tyle zrobiłaś ,to sobota faktycznie udana .
Ptasi gaj 21:19, 25 lut 2023

Do góry
Ciemierniki coraz więcej kwiatów mają. Jeszcze dużo kwiatów z ziemi wychodzi.
Mam je trochę rozrzucone po ogrodzie i będę musiała jedno miejsce wyznaczyć aby były razem.

Ptasi gaj 21:17, 25 lut 2023

Do góry
Długo nie zaglądałam na swój wątek a tu niespodzianka tyle wpisów.

Dzisiaj byłam na wsi. Paskudna pogoda słońce deszcz śnieg na zmianę. Wszędzie wodo i bardzo mokro. Jeszcze daleko do wiosny. Jak tak dalej będzie to będzie to jeszcze długo.
Będzie sporo pracy. Już bym coś zrobiła, ale mokro słoma z traw musi być sucha aby je przyciąć i później przez rozdrabniarke przepuścić.
W jesieni leniuchowalam i teraz Sodoma i Gomora w ogrodzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:07, 25 lut 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
No wiosenka pieknie się u Was rozkręca zawsze za mną chodził lepiężnik, on chyba potrzebuje dużo miejsca i wilgoci?

Ja mam tego variegatę. W ciągu 9 lat z pojedynczej rośliny jest tyle co na tym zdjęciu

czyli jakiś metr - półtora kwadratowy. Rośnie u mnie nad samym rowem, kilka razy był zmulony. Może to go powstrzymuje przed większą ekspansją...
dla porównania wydmuchrzyca piaskowa, która była wsadzona w podwójnej donicy w grunt, po pierwszym zamuleniu z niej uciekła i w teraz już chyba jakieś cztery lata z pojedynczej kępki zrobiła cztery metry kwadratowe. Musimy ją wykopać, ale nigdy czasu nie ma, no i nie wiadomo jak się do tych wykopków zabrać
Za drzwiami do ogrodu... 20:57, 25 lut 2023

Do góry
Takie listy to ja lubię dostawać!!!:

Za drzwiami do ogrodu... 20:45, 25 lut 2023

Do góry
W tunelu zimują jeszcze pory i niewysadzone doniczki(oczar , kiścień, dereń, hortensja dębolistna i jeszcze parę drobiazgów)
Rosną dwa krzaczki truskawek na pierwszy zbiór! I kilka zimowych cebul!

Ogród z zegarem 20:20, 25 lut 2023

Do góry

Royality

ale ślicznotka
Za drzwiami do ogrodu... 20:08, 25 lut 2023

Do góry
Dziś trochę deszczu, trochę słońca, a nawet przez chwilę śnieg padał, temp ok +5°C
Ale udało mi się pomiędzy tymi zawirowaniami pogodowymi uprzątnąc trochę gałęzi z cięcia drzew, zgrabić szyszki świerkowe z trawnika i oczyścic z że sterczących suchelców jedną malutką rabatkę, wyciąć Red barona i resztę miskantów. Z traw zostały mi jeszcze rozplenicy w okrągłej rabacie.
Zajęłam się też tunelem. W nim miałam prawie+15°C. Słoneczko nagrzało Wyplewiłam chwasty, nie było ich wiele, podlałam grządki i scieżki wyścieliłam słomą. W poniedziałek posieję rzodkiewkę i sałatę. Rzodkiewka siana w styczniu( ekperymentalni) pojedyńczo wzeszła,dosłownie kilka sztuk.
Kilka sałat pikowanych tam jesienią ma się świetnie. Trochę zjedzone, kilka padło, zapleśniały ( wygniły) Może przypaliam je naturalnym nawozem? Bo jesienią wylałam do tunelu niezużyte gnojówki z pokrzywy i skrzypu i " soczek" i kompost produkcji dżdżownic kalifornijskich. Dodam,że wszystko przykryte było całą zimę podwójnie złożoną grubą wlókniną na kabłączkach , które widać ( jako ciekawostkę powiem, że są to zęby ze starej grabiarki)

Za drzwiami do ogrodu... 19:46, 25 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Śliczne romantyczne dekoracje. Hiacynty widzę zaraz się rozwiną. Pięknie. Ich zapach zawsze mnie rozwesela

Jak hiacynty zaczyną mocno pachnieć wynoszę na taras i podziwiam przez okno
Jeszcze stoją w domu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies