Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 13:57, 16 lip 2023

Ewo, Kasiu -> ogródek dziękuje. Pomidorki przed tarasem też, choć według mnie średnio na jeża wyglądają. Muszę przeżyć - względy praktyczne tym razem biorą górę nad estetycznymi
Reszta pomidorów w donicach (razem jest ich ok. 30 szt.) stoją przy wschodniej i zachodniej ścianie domu. Liczę, że owoce z donic stojących przed tarasem, będziemy konsumować jako pierwsze.

Muszelka 13:59, 16 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Muszelko jakbyś miała nadmiarowe patyki Fraise Melba to się piszę i obiecuję rozmnożyć wg. Twoich wskazówek.

Z przyjemnością. Jesteś pierwsza na liście
Muszelka 14:10, 16 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie każdy ma rękę do patyczków. Ja np nie, ale przygielam gałązki do ziemi w zeszłym roku i czekam wiosnę będę odcinać.

Rozmnożenie przez tzw. odkłady (przygięcie dolnych gałązek do gleby) kończy się zwykle 100% sukcesem. Minusem tej metody jest to, że bardzo trudno uzyskać w taki sposób kilkadziesiąt sadzonek.

Tak więc "rozmnażanie patyczkowe" daje w krótkim czasie (ok. 2 miesięcy) mnóstwo sadzonek. "Jedyny" problem, by patyczki zanurzone w wodzie zechciały wypuścić korzonki.
Trudno mi powiedzieć, w ilu procentach mi się to udawało... w 80%? Były lata, że mniej i były lata, że więcej... Nie wiem, może ważny jest jakiś krytyczny czas ich ścięcia z matecznej rośliny? Choć zawsze czynię to, gdy kwitną krokusy...
Muszelka 14:13, 16 lip 2023

Czy one rosną w pełnym słońcu. Wprost nie do uwierzenia, że są z patyków.
Pytam bo dzisiejsza pogoda hortensje więdną mimo obfitego podlewania wczoraj wieczorem.

Tak, w pełnym słońcu. Mają linię kroplującą.
Muszelka 14:25, 16 lip 2023

edi75 napisał(a)
Córki zaszczepione ogrodem... super

Cieszę się, że załapały moją filozofię ogrodowania - takie nasadzenia, żeby było z nimi jak najmniej kłopotu i pracy
Alija 14:39, 16 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Wyglądają te donice przed tarasem, jak wieś śpiewa, tańczy Ale co tam, podniebienia nie mogą się już doczekać

Oj tam, oj tam, donice piękne, krzaczki pomidorów piękne, wszystko razem wygląda świetnie.
W życiu nie widziałam takich kancików, chapeau bas.
ElzbietaFranka 15:08, 16 lip 2023

To ty w wodzie najpierw moczysz?
Ja wsadzalam do piasku mokrego i na 20 sadzonek ani jedna. Może spróbuję z moczeniem od przyszłej wiosny.
Muszelka 15:50, 16 lip 2023

Alija napisał(a)

W życiu nie widziałam takich kancików, chapeau bas.

Alicjo, to krawężniki. W tym roku, w kwietniu zostały położone. Fachowiec pięknie wykonał pracę - położył je dokładnie po liniach, które do tej pory wykonywałam łopatą. Jestem bardzo zadowolona z podjętej decyzji, by pożegnać się z robieniem w ogrodzie kancików

Zobacz kanciki na zdjęciu z ubiegłego roku.
W tym roku mam ten sam efekt, ale bez dodatkowej pracy, co mnie baaaaaardzo cieszy

Muszelka 15:53, 16 lip 2023

To ty w wodzie najpierw moczysz?
Ja wsadzalam do piasku mokrego i na 20 sadzonek ani jedna. Może spróbuję z moczeniem od przyszłej wiosny.

Tak, po wiosennym cięciu bukietowek "patyczki" wkładam do słoików z wodą i cierpliwie czekam, aż zechcą wypuścić korzonki. Całą procedurę wraz ze zdjęciami umieściłam we wcześniejszych wpisach. Zaraz dla Ciebie poszukam.

Edit: str. 288
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=288
anabuko1 19:43, 16 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Alicjo, to krawężniki. W tym roku, w kwietniu zostały położone. Fachowiec pięknie wykonał pracę - położył je dokładnie po liniach, które do tej pory wykonywałam łopatą. Jestem bardzo zadowolona z podjętej decyzji, by pożegnać się z robieniem w ogrodzie kancików

Zobacz kanciki na zdjęciu z ubiegłego roku.
W tym roku mam ten sam efekt, ale bez dodatkowej pracy, co mnie baaaaaardzo cieszy

Ależ pięknie, równiutko, elegancko