Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Chatka Baby Jagi 19:31, 29 mar 2015

Do góry
Śliczne dzieciaczki, też dla takich odpuściłabym trochę ogród. Wymagają teraz Twojej uwagi... ogród poczeka Ja w tym roku też czasu nie mam jak to mówi Mała Mi ogród musi radzić sobie sam.
Przebiśniegi oczywiście że od Ciebie, cebulica też już wychodzi z ziemi zmartwiłaś mnie żurawkami, powinny być listki.. ani jednego nie ma???

Twoje przebiśniegi kwitną od pierwszego marca aż do dziś (choć dziś już nie wyglądają tak pięknie)

cebulica

Moja działka. 19:30, 29 mar 2015

Do góry
...wklejam na życzenie
Ogród zapachów u Jasi 19:25, 29 mar 2015

Do góry
Monic napisał(a)
Ale cudne kępy ciemierników! I jakie śliczne odmiany

To są same kundelki . Wyhodowane z siewek. Trwa to kilka lat ale warto poczekać, ogrodnik wszak cierpliwy jest .
W tym roku znowu zechcę pozyskać duże ilości siewek , zobaczymy co z nich wyrośnie.

Leśne Wzgórze 19:25, 29 mar 2015

Do góry
Tarnina napisał(a)
Rany gorzkie ty masz taką cudną trawę po zimie ? A powiedz mi bo tak podglądam twoje przebiśniegi.... przyjęły ci się te ode mnie ? Ja czekam i czekam jak wyjdą twoje żurawki... mam nadzieję, ze ślimaki ich w poprzednim sezonie nie uszkodziły zbyt mocno...

Tak to Twoje przebiśniegi i cebulica już wychodzi z ziemi zmartwiłaś mnie żurawkami, powinny być listki.. anie jednego nie ma???

Twoje przebiśniegi kwitną od pierwszego marca aż do dziś (choć dziś już nie wyglądają tak pięknie)

cebulica

Pomysł na ogród 19:21, 29 mar 2015

Do góry
ech Wiosna , Wiosna , Wiosna !

pogoda nie najlepsza , ale mimo wszystko nie padało
i to pozwoliło fajnie spędzić czas - w ogrodzie i nie tylko ...
w tych szaleńczych czasach , gdzie codzienność jest wieczną gonitwą i na nic go nie starcza - w takie dni jak ten dzisiejszy staramy się wszystko nadrobić
czasem się to udaje, a czasem nie - ale najważniejsze że wtedy jesteśmy razem
ot tak wiosenna dygresja

i dla ucieszenia spragnionego oka - kompozycja Uli

Ogród zapachów u Jasi 19:16, 29 mar 2015

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Jasiu, uprawiasz cukinię w garze?? Nie przyszło mi to do głowy, czy ma normalne plony? Jakaś specjalna pielęgnacja jest wymagana? Bardzo mnie to zainteresowało, bo mam mały warzywnik, a takie rozwiązanie stwarza dodatkowe możliwości.

Katkak napisał(a)

Ja też jestem tym bardzo zainteresowana .

Plony to kilka sztuk. Donicę wypełniam kompostem i sadzę cukinię ( dostaję zawsze od Elfika ). Potem trzeba już tylko pamiętać o podlewaniu.

2013r.

Problemy z tujami 19:16, 29 mar 2015

Do góry
Nie wiem co się dzieje z moimi tujami wyglądają na przesuszone . Były sadzone w październiku bezpośrednio z gruntu. Ostatnio jak byłem w szkóce powiedziano mi, abym cierpliwie poczekał powinny wrócic do normy jednak się niepokoje troche

Ogród zapachów u Jasi 19:11, 29 mar 2015

Do góry
Ale cudne kępy ciemierników! I jakie śliczne odmiany
Zostawiam pozdrowienia, Jasiu
Ogród Eli 19:08, 29 mar 2015

Do góry
Wichrowe wzgórze 19:08, 29 mar 2015

Do góry
Troszkę aktualnej wiosny...

Ogród Eli 19:06, 29 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)
Ups, to mi wstyd za tę pomyłkę. O takim kwiatku nie słyszałam. Muszę poczytać

Ilonko, ten kwiatek co niby hiacynta przypominał zakwitł i wygląda sobie tak

i inne kwiotki

Leśne Wzgórze 19:06, 29 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Aniu, przesyłam pozdrowienia
Twój ciemiernik już kwitnie - moje wsadzone do gruntu śpią jeszcze. Pokaż zdjęcie. Pliis
Przebiśniegi śliczne, jesienią muszę pamiętać, by zakupić cebulki.Jakoś o tym nie pomyślałam w ubiegłym roku. Jestem też ciekawa Twoich wielkokwiatowych krokusów - czekam na zdjęcia, gdy się pokażą.
Twój ogród nawet w słońcu bardzo tajemniczy, a trawnik pięknie utrzymany

Agnieszko, ciemiernik zakwitł, ale tylko jeden - ten bezodmianowy - zdjęcia brak niestety. Postaram się zrobić.
Krokusy lady killer
Ogród zapachów u Jasi 19:04, 29 mar 2015

Do góry
Leida napisał(a)
Widziałam, że masz na liście poszukiwanych dalii Davida Howarda.
Znalazłaś ja już? Bo widziałam w mnie w sklepie więc mogłabym Ci ją kupić jak jeszcze nie masz.

Serce mówi tak, ale rozsądek mówi że nie
Kupiłam sporo różnych dalii , po kilka sztuk z każdej odmiany.
Ludwig Helfer, Snoflace,Tsuki Yori No Shisha, Tam Tam, Stolze von Berlin, Trebiano,...

Pozdrawiam cieplutko
Leśne Wzgórze 19:02, 29 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Aniu - po pierwsze miło było Cię poznać

Twój trawnik wygląda jakby zimy nie było - mój jeśli będzie dobrze to za dwa tygodnie będzie się tak prezentować - na razie to siano

Twoje hortensje ogrodowe wyglądają obiecująco - moje zawsze odbijają od ziemi - i co dziwne co rok zakwitają? Tylko niezbyt licznie

Mnie także bardzo miło było zobaczyć Was "na żywo"... choć stanowczo za krótko

Oj przesadzacie z tym trawnikiem a zimy nie było

hortensje już niedługo, a w zeszłym roku wyglądały tak:

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:02, 29 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)

Śliczny ten zastaw. To musi to być piękny widok jak czosnki zakwitną, już sobie wyobrażam Masz gęste kępki tych czosnków, czy cebulki tak się "pokociły" czy sadziłaś cebulki przy kupie ?
Miłego dnia Aniu

Ola chyba się namnożyły..sadziłam dużo ale pojedynczo. W tym miejscu będzie to ich drugi sezon.. Nie zrobiłam żadnego zdjęcia czosnków
Kosolkowa Pasja 19:01, 29 mar 2015

Do góry

Viola napisała:
Ola ja mączkę kupowałam na al..., musisz poszukać, bo może teraz nie ma. Poszukaj też na olx. Jest mała podaż bo i popyt mały - ludzie nie wiedzą co to jest.

Ludzie to mają teraz w głowach pełne kosze roślin, a nie to w czym te rośliny będą rosły i w jaki sposób będą pobierały pokarm aby zdrowo i prawidłowo mogły się rozwijać. Stąd się później bierze tak dużo rozczarowań, płaczu i pytań o różne choroby których można uniknąć wcześniej.
Jeszcze jedna rada Olu. Bardzo dużo roślin sprowadzanych ostatnio z Holandii w bryle korzeniowej posiada larwy bądź jaja różnych owadów. Żurawki wręcz każdemu sprzedawane są z tym gratisem. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych również zaliczamy prawidłowe sadzenie i ukorzenianie się roślin. Nie bój się rozluźniać i wyczesywać bryły korzeniowej przesadzanych roślin. Ona wcale nie musi być opatulona ziemią z doniczki w której możemy znaleźć ,,niespodzianki". Po wyczesaniu korzeni pozbądź się całkowicie granulek nawozowych które najczęściej są otoczkowane i stanowią długo działający nawóz. Obejrzyj dokładnie korzenie nad białym papierem lub kartonem aby upewnić się czy nie żerują w nich larwy owadów. Następnie przytnij im końcówki aby pobudzić zdrewniałe części do szybszego wypuszczenia korzeni włośnikowych przez które to rośliny pobierają pokarm. Tak wyglądającą bryłę korzeniową dopiero można ładnie rozłożyć na kopcu we wcześniej przygotowanym dołku.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:00, 29 mar 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko obejrzałam całą wiosenkę z miłkowego...
piękna i kolorowa

rodki ładnie rosną aż trudno uwierzyć
azalie też sobie dokupiłam takie same jak Twoje
łubin też lubię ...pamiątka z dzieciństwa...

miłej niedzieli Irenko !!!!!!!

Niedlugo bedzie wszedzie pada i dobrze, ale chwile bylo ladnie, cieplo i slonecznie, azalie sa takie bezobslugowe, za to je lubie no i lubin u mnie wszedzie
Rowniez radosnej niedzieli, jakos szybko mi zleciala

Brunery i azalie

berberys juz ma listki

Dzieki za kwiatki
Asi ogródek pod świerkami 18:53, 29 mar 2015

Do góry
Rabata frontowa też zyskała nowego mieszkańca

A u progu witają stokrotki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:52, 29 mar 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja też myślałam że jak piwonie drzewiaste to urosną w małe drzewka Wysiewałaś na zewnątrz i już wschody masz? To chyba przez ten mur cieplej

Gosia, ja tez tak myslalam
Ja juz tylko sianie na zewnatrz, w domu nie wychodzi, a w jednej donicy przetrwała lobelia z ub.r. Na rabatach pelno siewek, jeszcze nie wiem co, na razie lubin rozpoznalam
coraz bardziej jajeczna

po deszczu juz trawa rusza, powinnam dosiac, ale latalam z nawozem pod rh, azalie, magnolie

Ogród zapachów u Jasi 18:50, 29 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)

a tak patrzę sobie na Twój ogród i wydaje mi się, że u Ciebie chyba nie ma kancików, a może się mylę. Tak mnie naszło bo sprzątam ten swój ogród po zimie i końca nie ma i zastanawiam się nad kancikami bo mnie denerwują

pozdrawiam

Czasami kanciki są denerwujące , ale za to efektowne.
U mnie widać kanciki wczesną wiosną, potem już nie - rośliny zasłaniają granicę między trawnikiem a rabatą.

Miłego wypoczynku życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies