Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:53, 06 maj 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Też mam takie ciemne tulipanki Pozdrawiam

One później zakwitły i zdecydowanie lepiej zniosły dzisiejszy deszcz.

Miejsko & sielsko 18:51, 06 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ależ to śliczne! Kiedy ja się dorobię tulipanów?
Co z tym ogródeczkiem począć 18:50, 06 maj 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Kilka fotek

Tu nastapiła dzisiaj zamiana trawki

Cudowne

Cudne narcyzy, lubie białe. Te Twoje super środki mają
Mój 4 arowy azyl... 18:49, 06 maj 2015

Do góry
Odcienie żagwinu

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:48, 06 maj 2015

Do góry
Ogród w skali mikro cz.II 18:46, 06 maj 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

Szyszki męskie u sosny ajjjj, uśmiałam się z nich wyglądają jak przyklejone jakieś jaja uwaliłam parę gałązek ( muszę się przyznać , co nie ?? zanim poczytałam co to takiego

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:44, 06 maj 2015

Do góry
Po przyjemnym deszczyku skończyła się dzisiaj u mnie era tulipanów. Oto ich ostatnia sesja, potem białe się posypały.

Wszystkiego po trochu 18:41, 06 maj 2015

Do góry
Agatko pod deseczkami /a właściwie na jej spodniej stronie/ ukrywają się dorosłe, które nocą wygryzają koronki w liściach. Dlatego deseczki podkładam tylko tam gdzie zauważę wygryzione liście. Larwy siedzą w ziemi i obgryzają korzenie, kontrolnie podkopuję niektóre rośliny aby sprawdzić i tak znalazłam larwy w rozchodnikach, żurawkach, ale i w miejscach gdzie nic nie rosło
Waldku ja mam sporo róż i raczej bez chemii się nie obędę. Choroby grzybowe, mszyce, róże same sobie z nimi nie poradzą.

Po zdjęciu ściółki i położeniu wielu deseczek znalazłam na nich 19 dorosłych, a zanim zdjęłam ściółkę znajdowałam w tym miejscu 3-5 szt. Dwa siedziały też we wiadrze ze ściółką zalaną gnojówką - reszta powinna w gnojówce zginąć

a to moje deseczkowe doświadczenie

Mój 4 arowy azyl... 18:40, 06 maj 2015

Do góry
Tiarelle wdzięczne są, cieszę się, że je mam

A to dla odmiany też z wymiany - kocimiętka z ogródka Ivvvonki

Co z tym ogródeczkiem począć 18:40, 06 maj 2015

Do góry
Psiowa z Chopinkami
Dostała dzisiaj trawki
Viva po zimie wygląda bardzo ładnie
Obrzeże tymczasowe ,muszę kupić ekobordy ,ale to już jak będę ja powiększała

Rabatka pod stodoła dostała kamyczki
Wszystkie róże się przyjęły ,teraz czekam aż urosną
Co to za szmata tam wystaje za tym cisem !!! idę sprawdzić

Niezapominajki szaleją

Początki na glinie 18:32, 06 maj 2015

Do góry
Witajcie. Powoli coś dziubdziam a raczej staram się dziubdziać. Wymieniam pod rabatę glinę na ziemię, ziemię spod pieczarek i glinę. Po deszczu już widzę, gdzie stoi woda i jest nie równo. Za wiele nie widać bo zdjęcia robione w deszcz i tel. Niestety chowam się z Waszymi ogrodami, ale od czegoś trzeba zacząć. Nie mam kasy ale mam dwie ręcę i chęci. Tak wygląda początek mojego ogrodu o ile rośliny mi nie zgniją i coś przetrwa na kolejne lata.

Co z tym ogródeczkiem począć 18:24, 06 maj 2015

Do góry
Kilka fotek

Tulipki kwitną już ponad dwa tygodnie
Lawenda już pomału się zbiera

Tu nastapiła dzisiaj zamiana trawki

Cudowne
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 18:21, 06 maj 2015

Do góry
Mój pieszczoch wczoraj wetknięty w ziemię za doniczką
Miejsko & sielsko 18:21, 06 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Kurna CZAD!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:20, 06 maj 2015

Do góry
I present od eMusia kochanego umartwionego nad żony poczynaniami szpachelką na kolanach
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 18:19, 06 maj 2015

Do góry
Dziewczyny, może podpowiecie jak obsadzić ładnie rabatę pod ścianą domu? Myślałam żeby były tam 3 krzewy róż(już nawet zakupiłam 2 różowe i 1 białą ), jakaś lawenda, coś zimozielonego. Może macie coś podobnego u siebie?
Do zagospodarowania mam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:18, 06 maj 2015

Do góry
Zdjecia pieknego tafnika z góry.
Przy okazji widac gdzie byla sypana yara mila a dzie nie - to jasniejsze
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:11, 06 maj 2015

Do góry

Witam serdecznie.
Czytuję forum od dawna, ale dopiero dziś postanowiłam się zalogować. Pomimo wykształcenia tematycznego (architektura krajobrazu), co do praktyki mam jeszcze wiele wątpliwości i chciałam Was prosić o pomoc.
Jedna z nich dotyczy trawnika z siewu, który 3 tygodnie temu założyliśmy z Mężem.

Staraliśmy się wykonać wszystko "jak Pan Bóg przykazał". Działka, na której dominuje glina, została oczyszczona i odchwaszczona - początkowo herbicydem, później ręcznie. Problem stanowi rozmiar zakładanego trawnika - to około 2500 m2. Wyrównaliśmy teren na miarę naszych możliwości - działka nie jest płaska jak stół, są "górki i dolinki", zdajemy sobie z tego sprawę. Ziemi nie nawoziliśmy z wiadomych względów - powierzchnia i koszty. Zastosowana mieszanka to Hobby Prestige (Trawy z Iławy). Nasiona nieprzeterminowane. Wysiewana siewnikiem, na krzyż, uważam, że gęsto.
Problemy, z którymi się zetknęliśmy:

- jak rozwiązać kwestię podlewania? (nie mamy systemu nawadniania)- używamy zraszacza (jednorazowe podlanie tej powierzchni z przestawianiem zraszacza zajmuje 10 godzin!- podlewamy raz na dwa dni, a oboje pracujemy na pełnych etatach) przy jego przestawianiu musimy chodzić po siewkach, kłaść wąż etc. Czy to nie zaszkodzi trawie? Może macie jakiś patent?

- druga kwestia, to nierównomierne wschody, co widać na zdjęciach. Ulew nie było, nasiona nie spłynęły "z górek" i nie zgromadziły się w "dołkach". Są widoczne na powierzchni (nie przykrywaliśmy ich glebą, tylko zagrabiliśmy i zwałowaliśmy). Po prostu nie kiełkują. Martwię się bardzo, czy nie zostaną gołe place
Na zdj. widoczna jest sytuacja od której zaczynaliśmy walkę, etap drugi (po zwalczaniu herbicydem i pierwszej orce) oraz trawkę (zdj. robione dziś).

Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia. Pani Danusiu, co Pani sądzi?
Małgosia

Rododendronowy ogród II. 18:07, 06 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Rzeczywiscie tak . Dzis juz zaczeła sie rozwijac jabłonka rosnaca przy CW ale to na razie w większosci pąki , lubię jak kwitna razem.

Cudeńka, mmm a co będzie potem........ Pozdrawiam
Gunnera - parzeplin 18:07, 06 maj 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
przyspieszyła i to bardzo albo mi sie wydaje , zdjęcie powyżej zrobione o 14h a te 17,20 wydaje mi sie że urosła

Przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności potrafi rosnąć 7cm/dobę , czyli jakieś poł metra tygodniowo. Przy takim tempie, zmiany można wychwycić gołym okiem, co kilka godzin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies