linnet07
21:14, 26 lut 2015
Witam Ciebie Jolu. Oj znam ten ból, znam, ale od razu Ci napiszę zebyś patrzyła pozytywnie. Nie jest aż tak żle. W wątku Malgosi juz pisałam, jak miałam jezioro wkoło domu, bo koparka zebrała ziemię z chwastami z wierzchu a potem ulotniła sie z pieniędzmi. A na tym co zostało zrobił sie zalew prawie czorsztyński. Chodzilismy po deskach na kamieniach, a auta nie dało sie ruszyć. Ale nie martw się. Jak deszcze ustąpiły, przyjechało auto z ziemią i rozrzucilismy na wierzchu tak, żeby był wyrażny spadek. Rynny z dachu nie wychodzą na ogród, ale zakopane głęboko w ziemi dochodzą do samej granicy z działka, a inne wchodza do beczek wkopanych w ziemię. To ważne, bo po większych deszczach nie będziesz zbierała na ogrodzie wody z dachu. Posiej trawę na całej działce, ona Ci bedzie wypijała wodę. Ja tak zrobiłam. Co prawda skutkuje to wiekszą pracą, bo jak chcesz założyc rabatke to musisz tą trawę wykopać, ale to skuteczny sposób pozbycia sie wody z powierzchni. Oczywiście po nawiezieniu ziemi na ta glinę, co masz. Ja bym nie patrzyła tak pesymistycznie jak inni, bo sama to przerobiłam, i miałam naprawdę podobnie do Ciebie. I jak widac ba zdjęciach roslinki mi rosną. Jesli chcesz drzewa, to sadź takie z mocnym systemem korzeniowym, penetrującym w głąb. Sosna, świerk, modrzew sobie poradzą. Radzą tez sobie wierzby, i nie powiedziałabym, że sa nieciekawe. Moja Hakuro nishiki co roku zachwyca różowymi przyrostami a iwa zwisającymi pędami. Na glinie bardzo dobrze rosną derenie, a jest ich cała gama. Deren biały Sibirica na jesieni ma cudnie czerwone liscie. Elegantissima ma liście zielono białe. Hedgerow gold ma liscie zółto zielone, a florida rubra to najwiekszy rarytas ogrodowy, wiosną budzi zachwyt. Derenie nie sa drogie a naprawde malo wymagajace i na pewno Ci urosną na tej glinie. Wpisz w google grafika wszystkie nazwy i zobaczysz jakie one efektowne są. Jak ja zaczynałam tez mówili ze na glinie nic nie urośnie, a zaraz Ci wyślę kilka zdjęć i sama zobaczysz. Nie ma sie czym chwalić, bo moja działka ma jedynie 550 m, a na tym jest dom z podwójnym garażem, kostka brukowa wkoło i szeroki podjazd, więc samej ziemi niewiele zostało, ale popatrz na zdjecia. I Ty bedziesz miała swój kwitnący ogródek, zobaczysz. Glinę kochają piwonie, zobacz moje, wyhodowane na tej nieurodzajnej glinie.Na glinie urosną tez lilaki pospolite, tuje szmaragdowe,pęcherznice wszelkiej maści,jaśminowce, kerria o cudnych zółtych pomponach. Funkie, trzmieliny tez.
Jak dasz na rabatkę kwasnej ziemi mozesz też z powodzeniem sadzic kwaśnolubne.Berberysy urosną. Możesz sadzić powojniki, róże, byliny. Zawsze oczywiście narobisz sie niezmiernie przy kopaniu dołka, bo musisz w przestrzeni pod korzeniami ułatwić roślinie zadanie.Dobrze gdybyś miała posadzone też drzewa, bo one rozbudowanym systemem korzeniowym będą wyciagały ci wodę.
A poza tym polecam Tobie ksiażkę Witolda Czuksanowa pt. Ogród dla początkujacych. Ta ksiażka bardzo mi pomogła, jest napisana jak dla kompletnego laika, i o to chodzi. Oprócz rad i podstawowej wiedzy ma zdjęcia i podstawy uprawy popularnych roślin. Bardzo przydatna. Dostaniesz na Allegro. Pozdrawiam Ciebie i trzymam kciuki. Masz tu fotki , ku pokrzpieniu serc, zebyś nie martwiła sie i mam nadzieje, że w sezonie zobacze Twoje fotki. Zacznij od dereni, zobaczysz, jakie to łatwe, gdy sie ma gline.
Bede zaglądać. Dorota
A poza tym polecam Tobie ksiażkę Witolda Czuksanowa pt. Ogród dla początkujacych. Ta ksiażka bardzo mi pomogła, jest napisana jak dla kompletnego laika, i o to chodzi. Oprócz rad i podstawowej wiedzy ma zdjęcia i podstawy uprawy popularnych roślin. Bardzo przydatna. Dostaniesz na Allegro. Pozdrawiam Ciebie i trzymam kciuki. Masz tu fotki , ku pokrzpieniu serc, zebyś nie martwiła sie i mam nadzieje, że w sezonie zobacze Twoje fotki. Zacznij od dereni, zobaczysz, jakie to łatwe, gdy sie ma gline.