Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:49, 23 mar 2015

Do góry
I jeszcze taki widok
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:48, 23 mar 2015

Do góry
Danusiu jestem przygotowana do wertykulacji i aeracji, potem ziemia, dosiewka, nawóz, podlewanie, a na końcu kanciki i tu na moich przykładach brakuje mi wiedzy, chociaż całą literaturę przeczytałam.
Nożycami przy schodach docinałam dotychczas, a teraz pomyślałam o kancikach, ale żeby trawa nie wysłuchała po wycięciu. O podlewaniu pamiętam nie mam z tym problemu.
Wklejam zdjęcia o które pytasz

Ogród w skali mikro cz.II 08:47, 23 mar 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
No i widzisz Kochana- piszesz, że ciemiernik na słoneczku. Ja juz wiem dlaczego całe 5 sztuk moich w garażu stoi. Bo jedno czytam w zaleceniach, a drugie na Ogrodowisku.

Zaplanowałam im cieniste miejsce, a tu co? Garaz im został.

nooo ...mają cieniste co kceszzz ??

Jeszcze raz poleciałam zobaczyć tą etykietę myślę ,że może mnie pomrocznośc jasna jakaś trafiła i źle poczytałam....ale nieeee zobacz

Moj ciemerńik ma słońce jakieś 2/3 godz dziennie i rośnie pieronem słabiutko...aajjjjjjjjj

Buzioki Kasiu i wywlekaj ciemierniki z garażu , bo ich szkoda najwyżej wsadz same do donicy i też bedzie wypas
Grubej dyni zmagania z naturą 08:34, 23 mar 2015

Do góry
Sobota ciężko przepracowana przez mojego małżonka zakończyła się z takim oto skutkiem - fundamenty warzywnika pięknie wypoziomowane

Świerk serbski - Picea omorika 08:32, 23 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze nie tnę u siebie, mają być niezłe mrozy minus 5.

Ale jak już będziesz ciąć masz dwa wyjścia, albo zrównać wszystko wg poziomu (zielona linia) albo ciachać przewodniki (czerwone kreski) tak z wyczuciem, żeby pokrak nie narobić).

Czesc Danusiu,

Zastosowałam sie do Twojej rady i jeszcze nie cięłam.... Ostatnio pogoda w nocy rzeczywiście nie byłaby zbyt łaskawa dla swieżo przyciętych drzewek.
Czy teraz w ten weekend (28.03) mogę zabawić sie w Edwarda Nozycorękiego ??
Chyba pojade po linii zielonej

Dziekuje i pozdrawiam
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 08:20, 23 mar 2015

Do góry
moim zdaniem to nowe przyrosty z tamtego roku mają barwę jaśniejszą, ja bym się nie martwiła
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:51, 23 mar 2015

Do góry
chcialam zapytac czy moj milorzab ma objawy chorobowe czy to norma. Galazki sa ciemniejsze brazowe a reszta szarawa. Dwie barwy na drzewku co to moze byc?
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 07:49, 23 mar 2015

Do góry
nareszcie ... wiosna

Kalina - Viburnum 07:38, 23 mar 2015

Do góry
Kaliny bodnantska 'Dawn'
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 07:34, 23 mar 2015

Do góry

Jak daleko sięga tutaj trawnik, czy ciągnie się dalej? czy to tylko paseczek?
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 23:57, 22 mar 2015

Do góry
Podłącze się do pytania. Dostałem sadzonki pnącza, a nie widziałem całego krzewu.
Ponoć kwitnie na biało i pięknie pnie się po siatce. Co to może być?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:39, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj każda rabatka woła: patrz na mnie, każda jest otoczona palisadką - jeszcze gorzej. Wyrzuć palisadki, kółeczka, kamyczki, zrób jasny podział tego miejsca. Jest małe, nie potrzeba mu aż trzy wysepki każda inna. Przy balustradzie..kolejna wysepka i znowu kolekcja roślin.

Na rabacie rośnie 10 roślin, każda inna Tak być nie może

Najbardziej wartościowym okazem jest niwaki (bonsai) i na tym moim zdaniem trzeba budować kompozycję tego przedogródka. Wierzbę (to chyba wierzba iwa?) Wyrzucić, to tani chwast niewart sadzenia. W dodatku rośnie nie wiadomo po co w tym miejscu, krzywo, trawa pod nim postrzępiona Murek zasłoń żywopłotem z bukszpanu, ostrokrzewu, niskiego cisa itp.

Rabatę wysyp kamyczkami (ale nie białymi), palisady wyrzuć, wytycz inną linię trawnika, zadbaj na tym małym kawałku o trawę, musi być doskonała (połóż ten kawałek z rolki), otocz rabatę niewidocznym obrzeżem, które zatrzyma kamyczki, ale nie będzie widoczne.

I to wszystko, co tu deliberować Toż to chusteczka do nosa

Wiosna tuż tuż a ja nadal stoję w miejscu
Danusia zaproponowała mi te nasadzenia i gdyby nie to,że jednak wolałabym żeby ta rabata była całkiem bez trawnika już bym działała. Jednak w takim układzie znów nie mam pomysła co tam posadzić?Jednego jestem pewna że zostawię to bonsai a dalej? klapa no i jeszcze ta druga strona schodów jest tam malutka rabata i jak to pokombinować by zgrywała się z tą z lewej strony schodów.

Wiem,że działacie już u siebie w ogrodachale znajdzcie chwilkę dla mnie
Rozpoznawanie roślin domowych 23:23, 22 mar 2015

Do góry
Potrzebuję pilnie waszej pomocy! Wiecie może jaki to kwiat? Nazwa wiele by mi ułatwiła bo chce dowiedzieć się więcej o jego pielęgnacji.
Tu ma być ogród :) 23:17, 22 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wklejam to drugie zdjęcie - to z ogrodowiska więc chyba mogę - tu widać kule i myslę, że byłyby potrzebne bo wiosną kiedy czosnki jeszcze nie zakwitną, a trawy i szałwie są ścięte na rabacie poza drzewami nie byłoby nic. Jesli chodzi o cięcie to ja tez tnę sama na razie kul ma ok 30 do tego kilkadziesiąt metrów obwódek to najtrudniejsze jest początkowe formowanie, później tylko korekcyjne by zachować kształt. I nie ma roślin, z którymi nie trzeba nic robić by wyglądały dasz rade. A u Sylwi (rozumiem, że piszesz o tych kołach pod lizakami z cisa) to u niej jest ok bo te cisy są niskie i proporcje zachowane a pod wielkimi drzewami? chyba ze o czymś innym mowa.

bardzo ładna ta inspiracja, ale na froncie ja bym się na nią jednak nie zdecydowała, tam myślę o bardziej formalnym stylu, tu jest tak łąkowo.

Masz Asiu jednak rację, że potrzeba tam średniego piętra i hortensje może są dobrym pomyslem, co prawda, ja jakoś średnio lubię te przebarwiające się na różowo, wolałabym Polar Bear, czy Limki, ale wtedy mogłoby być zbyt nudno.
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:07, 22 mar 2015

Do góry

Tu planujemy mini przedogródek: szerokość 1m, długość jakieś 5 m. Po lewej rosną tuje (jakieś 20m długości), po prawej dalej będzie wejście/brama i furtka. Ta część to strona zachodnia, więc słońce do południa, potem cień, bo tuje zasłaniają i częściowo świerki u sąsiada, które w zasadzie mogły by być ekranem i dla nas? Czy nie? Bo jak u nas posadzimy ekran no to już chyba nic przed nim się nie zmieści...
Ogród w Puszczykowie 23:05, 22 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Rabata różana uprzątnięta:

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?
Tu ma być ogród :) 23:01, 22 mar 2015

Do góry
mam nadzieję, że Sylwia się nie obrazi, taki projekcik rabaty z wiśniami u niej znalazłam, bo zdjęcia z realizacji dobrego teraz nie umiem odnaleźć:
A jak z tymi chorobami wiśni, u Madzenki akurat dziś było, że ponoć często u nas chorują.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:01, 22 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
jazzy dawno zdjęć nie było

To jeszcze z drugiej strony...albo i z trzeciej

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 22:57, 22 mar 2015

Do góry
Hej,
Zostawiam wiosenne pozdrowienia i tulipki na 100
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 22:54, 22 mar 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Ewa - te powyższe wpisy,to odzew na twoją prośbę,czytaj
Yolka,już wiem która to fota,dobrze że mam mało stron

To Chopiny w drugim roku.

piękna pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies