Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

Iwk4 21:30, 04 maj 2015

Zbyszku bardzo ci dziękuję za identyfikację. Pozwolę sobie skopiować do siebie twoje buczki Pozdrawiam
ZbigniewG 21:48, 04 maj 2015

Iwona jak jesteśmy przy bukach to dzisiaj wyciąłem dolne gałęzie w Purpurea Pendula- (w tym 5metrowym) i w młodych Purple Fountain jutro zrobię fotki
to dla zachowania ich szczupłej sylwetki a w młodszych dodatkowo żeby siły witalne szły w górne partie a nie w to co będzie leżało na ziemi i za parę lat trzeba będzie i tak wyciąć

były buczki to teraz klony i kloniki

Kasya 21:52, 04 maj 2015

Zbyszku, czy jak swierk kaukaski ma pękające pąki tylko na poziomie 1/3 od gory,
a gora i od polowy w dol, pąki są jak spiące, to znaczy ze nie będzie przyrostow, czy będą pozniej ?
Miales tak kiedys ?
bacowa 21:56, 04 maj 2015

Zbyszku wielkie dzięki za rozpoznanie moich buków.
pozdrawiam Ewa
ZbigniewG 22:09, 04 maj 2015

Ewa

Kasia miałem raz bardzo nieliczne przyrosty ale nie pamiętam jak były rozrzucone, kaukaski startuje dużo później jak pozostałe świerki - u mnie jeszcze całkowicie śpi a inne mają już kitki

piwonia delikatna i papuzi Black Parrot którego historia(cebula mateczna) sięga jeszcze zamierzchłych czasów gdy cebule tulipanów inne niż zwykłe czerwone i żółte zdobywało się przez znajomości i kontakty a nie zamawiało się w sieci, ten przyjechał ze mną ze starej działki i gdzieś zaginął(z pozostałymi) by po latach wyskoczyć w innym miejscu

Iwk4 22:51, 04 maj 2015

Zbyszku, jak jesteśmy przy klonach, to mam jednego małego klona czerwonego i ma on liście od dołu, nie jest szczepiony. Czy można mu podcinać dołem listki i ewentualnie gałązki i wyprowadzić go na drzewko na nodze? I pytanie profilaktyczne: Jesienią zeszłego roku zaatakował go mączniak. Wiosną opryskałam miedzianem, czy jeszcze coś z nim powinnam zrobić, aby w tym roku nie było niespodzianek?
Kupiłam go w zeszłym roku jesienią dopiero.
ZbigniewG 23:03, 04 maj 2015

Iwona jeżeli młody to teraz zostaw mu listki ale gdyby za listkiem wyrastała gałązka to ją wytnij,w górnej części możesz zostawić ze dwie oprócz przewodnika a na wiosnę zostaw tylko przewodnik i tak dalej do żądanej wysokości
aktualna pogoda sprzyja mączniakowi -więc wskazane opryski nie tylko na klonika

paprotkowo cd.

ZbigniewG 13:00, 05 maj 2015

buk Purpurea Pendula wycięte dolne gałązki i 3 grubsze które kiedyś chciały robić za drugi przewodnik -zbyt silne zakłócały symetrię(garby) -mimo przygięcia w dół

podobna sprawa z młodszym Purple Fountain
ZbigniewG 13:02, 05 maj 2015

szaro to wygląda (na górze) więc weselszy widoczek z porannego spaceru

Agania 14:28, 05 maj 2015

Buki prowadzisz po mistrzowsku, a za te 5m przy Penduli i innych,
bo pamiętam jescze brzozę youngi, wredniaka, modrzewia to ci się należy złoty medal
Cieszę się, że ci się odnalazł Black Parrot...to sprawka chomików ogrodowych...u mnie też poznikały nie które tulipany