Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Hortensja 20:59, 01 maj 2015

paula23 22:27, 01 maj 2015

Witam
Gdyby ktoś z Was zechciał mi troszkę doradzić co do tej rabaty będę wdzięczna
Ma ona stanowić tło dla reszty i chce na niech zachować raczej taka systematyczność.
Jak myślicie czy w przyszłości takie nasadzenie będzie dobrze wyglądać? jedno drugiego nie przysłoni?

Berberysy mają zasłonić siatkę dzieląca plac 70cm wysokości chce je ciąg w zwarty kwadratowy żywopłot, Hakuro na pniu chce utrzymywać jako kule.

I teraz kilka pytań

co do lini 1-2-3 ile powinna mieć w tych miejscach rabaty żeby jedna roślinka nie zachodziła na druga?

W jakich odległościach najlepiej sadzić hakuro-yuka-hakuro?

I jak chodzi o żurawki kępki po 5szt będą dobrze wyglądać czy zbyt mizernie? I zostać tylko przy czerwonych czy może dodać żółte?

I czy yuka przed Klonem to dobry pomysł?

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i gorąco przepraszam za ten nieprofesjonalny szkic ale paint mnie nie lubi

Obrzeże będzie z palisady betonowej prawdopodobnie rabata będzie wysypana żwirkiem.

Na kolejnej rabacie mają być kule bukszpanowe i w związku z tym zastanawiam się czy na tej zamiast żurawki dać kule bukszpanowe a żurawki posadzić wokół pnia Hakuro? Tylko czy nie będzie tam za dużo?
Atena 10:47, 02 maj 2015

Witam
mam swój wątek w ogrodach ale nikt tam nie zagląda stąd moje pytanie tutaj.
Chciałabym w tym sezonie zmienić rabaty na podjeździe w tak zwanym przedogródku.
Nasadzenia ówczesne robiłam nie mając zielonego pojęcia o Ogrodowisku i o jakieś estetyce ogrodowej
Teraz już widzę że popełniłam błędy i chce je naprawić.
A ponieważ każdy kolejny zakup to wydatek nie chcę znów narażać się na koszty i szczerze to boję się już co wybrać żeby było super "ogrodowiskowo".
A teraz zdjęcia jak to wygląda.
Podjazd długi na 8 m - szeroki na 1,30.
Cały dzień słońce.

I przy garażu.
Długość ok 5 m - szerokość 1,8.
Przez pół dnia cień rzucany przez ścianę garażu.

Oczywiście rośliny tam posadzone wszystkie będą zabrane.
Zależy mi na spójności tych rabat bo są koło siebie.
Aczkolwiek nie wiem czy będą rośliny które zechcą rosnąć w pełnym słońcu i w cieniu równie dobrze.

Na podjeździe przy murku od ogrodzenia marzy mi się jakieś drzewko typu klon Crimson Sentry szczepiony na pniu wysokim ok 2 metrów żeby było widać jego koronę od ulicy.

Przy ścianie garażu myślałam o kulach bukszpanowych. I może za nimi na pniu cisy ?

Jak myślicie mogę te kule dać również na podjazd ?
Będą pasować z drzewkiem ? Tylko jak mam je ułożyć na tak wąskim pasku - w prostym rzędzie ?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek radę która mnie chociaż trochę ukierunkuje bo czytam, oglądam i mam już taki mętlik w głowie ......pomóżcie proszę !
paula23 11:06, 02 maj 2015

Niestety nie mam linka, zdjęcie miałam zapisane na kompie więc przepraszam i kasuje.
marta_d 11:41, 02 maj 2015

wierzby Hakuro nie polecam, sama ją posiadam i pewnie niedługo się jej pozbędę, robi się pokraczna i co najmniej 4 razy w sezonie trzeba ją ciąć bo rośnie jak szalona. Wybrałabym klon o którym piszesz, w ilości np. 3 szt. tylko czy długość rabaty 8 m jest wystarczająca, jego korona jest dosyć obszerna (3-4 metry), ewentualnie można ją korygować cięciem, ale podejrzewam, że nie jakimś drastycznym. Podsadziłabym ją na wiosnę cebulowymi i pewnie czymś kwitnącym do jesieni
Malgosik 15:25, 02 maj 2015

paula zamień zdjęcie na linka
nie można wstawiać zdjęć nieswoich
skarabeusz 18:19, 03 maj 2015

Dla Ateny inspiracje
wiosna:

lato

wiosna:

jesień:

Ewaa 21:36, 04 maj 2015

Witam Was kochani. Pewnie wszyscy do zmroku siedzicie na rabatkach ja jedną taką właśnie dziś doprowadzilam do jako takiego porządku i mam do Was pytanie - co mogłabym dosadzić na te moje rondo o średnicy ok 2 m? Chciałabym roślinki na stałe bez konieczności wykopywania bo chcę to miejsce wysciolkowac korą. Na środku róża w kolorze białym i ona musi tam pozostać. Niezapominajki same się wysiały mogę je przenieść. Nie wiem co robić z wrzośccem, zostawić go czy nie, w.sumie to ładnie się już rozrósł. Planowałam na samym obrzeżu posadzić lawendy jako najniższe piętro. Dalej za nimi może jakaś niewysoka trawa, może jeżówka ale jaki kolor. Nie bardzo wiem co do tej róży będzie pasowało. Miałam też pomysł aby dookoła posadzić róże miniaturowe, ale nie wiem co bedzie najlepszym rozwiązaniem. To miejsce widoczne jest od wejscia do domu bardzo mi zalezy aby ladnie wygladalo. Pomożcie proszę
frezja 21:39, 04 maj 2015

czekamy na fotki
Ewaa 21:39, 04 maj 2015

Witam Was kochani. Pewnie wszyscy do zmroku siedzicie na rabatkach ja jedną taką właśnie dziś doprowadzilam do jako takiego porządku i mam do Was pytanie - co mogłabym dosadzić na te moje rondo o średnicy ok 2 m? Chciałabym roślinki na stałe bez konieczności wykopywania bo chcę to miejsce wysciolkowac korą. Na środku róża w kolorze białym i ona musi tam pozostać. Niezapominajki same się wysiały mogę je przenieść. Nie wiem co robić z wrzośccem, zostawić go czy nie, w.sumie to ładnie się już rozrósł. Planowałam na samym obrzeżu posadzić lawendy jako najniższe piętro. Dalej za nimi może jakaś niewysoka trawa, może jeżówka ale jaki kolor. Nie bardzo wiem co do tej róży będzie pasowało. Miałam też pomysł aby dookoła posadzić róże miniaturowe, ale nie wiem co bedzie najlepszym rozwiązaniem. To miejsce widoczne jest od wejscia do domu bardzo mi zalezy aby ladnie wygladalo. Pomożcie proszę