Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bacowa 19:32, 04 maj 2015

Też mi się wydaje że ten żółty to Dawyck Gold.
Iwk4 21:10, 04 maj 2015

Ewa, to jest mój buk Dawyck Purple, jeszcze w stanie bezlistnym. Poszłam specjalnie fotki cyknąć:

a tutaj twój:

Chyba ciężko porównać, czy to ta sama odmiana buka
katarzynkak 21:15, 04 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Pisałam, ze ja wczoraj odpoczywałam, ale M wczoraj musiał wziąć szpadel w ręce, mimo niedzielnego wieczoru. Szwagierka postanowiła zostać matką chrzestną naszego starego żywopłotu z tuj i go przygarnąć. Tak więc M wczoraj wykopał resztę, a dziś rano siostrzeniec zabrał go do nowego ogrodu. A ja zostałam z gołym płotem i teraz czekam na sponsora.
I ciekawa jestem, czy się doczekam, ale przecież niedługo Dzień Matki I po drodze jakieś imieniny mam, choć ich nie obchodzę, ale okazja jest
Tylko ciekawa jestem, czy mam domyślne dzieci

Dobre
Iwk4 21:27, 04 maj 2015

Te listki tak się przewieszają:

Iwk4 21:33, 04 maj 2015

Napisałam do Zbyszka:
Zbyszku, mam prośbę. Czy mógłbyś zerknąć i spróbować rozpoznać buki?
Jeden Gold, drugi Purple, tylko jaka to odmiana?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=42
Wiem, ze na bukach się znasz. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków i nie umiem porównać. Pozdrawiam
ZbigniewG napisał(a)
Iwona trochę się zasiedziałem w ogrodzie i z tego co widzę Sebek już sprawę załatwił pierwszy raczej na pewno Dawyck Gold a drugi ani nie pendulowaty ani nie kolumnowy, chociaż czasami kolumnowe w młodości przy bardzo dobrych warunkach wyrastają na takie chwiejne witki więc może to być Dawyck Purple po dopalaczach

dzisiejsze jak na zamówienieDawyck Gold ........................................................................................Rohan Obelisk

Ewa, może to ci pomoże?
JoannA 21:39, 04 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

a tutaj twój:

Chyba ciężko porównać, czy to ta sama odmiana buka

To może być buk 'Purple Fountain'
bacowa 21:44, 04 maj 2015

Na 100 % obydwa buki są po dopalaczach, ten żółty wszyscy obstawiają jako Dawyck Gold i chyba tak jest , a ten drugi muszę obserwować jak będzie dalej się sprawował.
Wydaje mi się że to nie jest taka sama odmiana jak u ciebie, ale tylko mi się wydaje.Wszystkie nazwy które tu podali zapisałam i poczekam jak podrośnie.
Iwk4 22:17, 04 maj 2015

Metamorfoza dla Gosi z Jak ożywić ...
Przed - jałowiec był podcinany, bo rósł zbyt wielki. Po podcięciu brzydko wyglądały gałązki, od spodu brązowe, zabierał dużo wody, na dodatek nie lubią jego towarzystwa grusze, zaczynają chorować.

W sobotę wyleciał z tego miejsca. Jego miejsce zajęły tuje szmaragd i magnolia Spectrum. Celem było w przyszłości przysłonięcie miejsca od strony ulicy.
Po:

Muszę jeszcze przemyśleć, co dać magnolii w nogi, aby jej nie zaszkodziło to
bacowa 22:27, 04 maj 2015

Magnolia ma pąki kwiatowe ?, mam u siebie magnolię już dobrych kilka lat , a dopiero dzisiaj poczułam że ona pachnie
Iwk4 22:43, 04 maj 2015

Ewa, moja ma chyba 4 kwiatki. I czekam na ich kwitnięcie. Jak oglądam fotki z tą magnolią, to podobno kwitnie przed wypuszczeniem liści.
O tak:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.4295.magnolia.spectrum.html
Więc czekam