Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:34, 22 mar 2015

Do góry
Krys....a jak ja wprawdzie duzo muszę ćwiczyć, nie bardzo mi leżą ćwiczenia zalecone, więc ciut po swojemu robię

Juzia....najlepsza dla mnie wiosenna nowina dzięki

Mala_Mi....na gazonowej rabacie chciałam ich dosadzic, ale na jesień trawy dominują i nie mam jak się dostac, teraz bym musiała sadzić! lepiej się śmiać, ale czasami, sama wiesz
to w innym miejscu, susza je szybko wykańcza...i trawy tak urosły, że mimo skrócenia, zasłaniają..

Ogród na glinie 11:33, 22 mar 2015

Do góry
Teraz grusza Bonkreta Williamsa. Pierwsze piętro palmety będzie na wysokości 60 cm od ziemi. Wygląda dość krzywo, ale podczas sadzenia musiałam wypośrodkować między kierunkiem podkładki, a łukowatym przewodnikiem. Po przywiązaniu do kijka jest już lepiej:

obcięłam gałązki w obrębie pierwszego piętra, które napewno nie będą potrzebne
kolejne piętra będą co 45-50 cm, zostawiłam tam pąki, a pomiędzy piętrami pąki usunęłam

jako że narazie nie mam docelowej podpory, przywiązałam gałązki do bambusa linką szkółkarską, wiązanie wzmocniłam także przywiązując bambus do przewodnika
wymagał on także przywiązania do ogrodzenia, bo gałązki go ciągnęły
ramiona starałam się rozpiąć na 45 stopni, w sierpniu będę je doginać do poziomu
przycięłam lekko gałązki 1 piętra na końcówkach (aby nie pobudzić do tworzenia zawiązków owocowych co osłabi roślinę, a co z tego wyjdzie zobaczymy, bo to dwuletnie drzewko, a instrukcja dotyczy chyba rocznego) no i napewno przycięcie pobudzi wypuszczanie nowych gałązek w innych miejscach
przycięłam również rozdwojony przewodnik
Ogród z łezką II 11:32, 22 mar 2015

Do góry
Ciemiernik będzie miał 3 kwiatuchy

Korona cesarska u mnie maleńka jeszcze, ale sasanki wychodzą i rządek China Town ładne rośnie.

Ogród z łezką II 11:28, 22 mar 2015

Do góry
Ogród z łezką II 11:27, 22 mar 2015

Do góry
Ogród z łezką II 11:24, 22 mar 2015

Do góry
Raport z wczoraj...
- wszystkie rogownice uciachane
- cisy i iglaczki na skarpie ułagodzone nożycami
- rodki popryskane wg przepisu Bogdzi
- azalie i rodki nawiezione
- 50 szt lawend pociachane
- 50 szt wrzosów pociachane
- wrzosy popryskane
- trochę żurawek poczyszczone ( gdzie tam do końca... )
Zostały do obcięcia red barony i dziesiątki żurawek trzeba poczyścić...jeszcze róże przyciąć i można na chwasty czekać

Małgosia miała rację Zakwitły wreszcie Mam i ja Już mam miejsce na granatowe

Krokusy w pełni kwitnienia, pąki cebulowych coraz większe, pszczółki, motylki...wiosna!!!

Ogród z widokiem na jezioro 11:22, 22 mar 2015

Do góry
yolka napisał(a)

Żuka nie znam, w dodatku się skulił..
Ciężko ale jeszcze dziękuję ...
Ogród na glinie 11:21, 22 mar 2015

Do góry
Dziś pokazuję moje pierwsze formowanie drzewek owocowych.
Tutaj cały bałagan, ale po płotem ziemia na grusze przygotowana.
Żółty sznurek na ziemi pokazuje linię terenu wyżwirkowanego ze skrzyniami warzywnymi. Z tyłu duży kołek pokazuje miejsce na 1 podporę dla grusz, potem 2 grusze, na końcu tez podpora, a w środku gdzie wbity szpadelek będzie trzeci kołek.

grusze posadziłam 50 cm od płotu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:58, 22 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A na jaki kolor będa kwitły te piwonie?

Karol te dwie niższe to białą i bordowa- takie pojedyncze kwiaty a ta wyższa to jasnoróżowa.

Ogród zmyślony 10:58, 22 mar 2015

Do góry
Plany są takie, żeby wyłożyć w tym roku przy tarasie duże płyty betonowe, celujemy w maximę.
W kostkę posadzimy miłorząb Horizontalis, albo Mariken.

Tymczasem już prawie skończyłam przycinanie wszystkiego w ogrodzie. Zostało kilka hortensji, róże i ze 3 bukszpany. Trawa prawie cała zwertykulowana. No i rabata pod wiśniami zrobiona. Nie jest źle.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:49, 22 mar 2015

Do góry
Pamajo8589 napisał(a)
Udało się

To masz jeszcze magnolię pod którą posadzę Jacka
Gorące buziaczki!!!!!!!!!!!!

To do niej dorzucam brunerę kwitnie juz, pozdrawiam ciplutko, bo cos bardzo się ochłodziło..

i pierwsze fiołki
Ogród zmyślony 10:46, 22 mar 2015

Do góry
Wiosna, wiosna, wiosna.....
Rano było tak:

i tak: To moja nowa, tegoroczna kostka bukszpanu. Obudowujemy taras rabatami, ale o tym za chwilę

Tu jest nasz nowy członek rodziny:

A teraz śniegu już prawie nie ma. Mamy za to nową rabatę
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:40, 22 mar 2015

Do góry
yolka napisał(a)

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:37, 22 mar 2015

Do góry
Nie wiem czy dobrze ale robiłam to pierwszy raz, przyciete Evergoldy (ale końcówki były uschnięte i takie brązowe ). Moje żurawki po zimie prawie wszystkie są brzydkie i uschnięte. Ale wszystkie już wyczyściłam- te na zdjęciu jeszcze nie oczyszczone

A to primule podobno takie pietrowe- myślałam , że gdzieś mi je wcięło ale jednak się pokazują- będą u mnie kwitły pierszy raz

I Nie mogłam się opanować i kupiłam wczoraj piwonie- 2 z nich są niskie takie do 60 cm
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:36, 22 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Cudne fotki zacmienia, uciekajace krokusy piekne! Fajowy pomysl jak to robisz ze te w trawniku takie zdrowe, duze i ladne? Moje co rok to brzydsze i mniejsze, w tym w ogole sie nie zameldowaly:/

pozdrawiam, Aniu!!!

Karola, nawet mój eM wczoraj stwierdził, że te same krokusy na rabacie są 3 razy większe niż te w trawniku. Niestety konkrecja z trawą o składniki pokarmowe jest wielka. Nie kosimy trawnika minimum do czerwca. Dzięki temu jeszcze są. Ale trawnik do czerwca i potem przez miesiąc póki się nie pozbiera jest wnerwiający. Dlatego już nie dbam o krokusy w trawniku.. niech zanikną. To nie miejsce dla nich. Chyba, że ktoś ma łąkę kwietną. Miejsce krokusów jest na rabacie.
Sadzone w 2010 roku, jeszcze w 2012 były ładne

A teraz niedobitki

Rododendronowy ogród II. 10:21, 22 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Takiego widoku to zazdroszcze Ci bardzo () pieknie

Lubię wszystkie krokusy ale te najbardziej.Pozdrawiam.
Makowo na Kociewiu 10:17, 22 mar 2015

Do góry
takie niesamowite słońce dzisiaj
borówkowa = bez borówek
tak było jesienią

tak jest na dzień dzisiejszy różaneczniki przesadzone prawie 2 tygodnie temu mają się dobrze- oczywiście ta rabata będzie dalej zmieniana - znikną kulki (nie wszystkie -dojdą turzyce ) zawilce zostaną.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:15, 22 mar 2015

Do góry
Czosnki, hiacynty i szafirki w końcu widoczne znad ziemi

Pod Laskiem 10:12, 22 mar 2015

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:11, 22 mar 2015

Do góry

A to obraz naszych wczorajszych rewolucji
Było tak:

A jest tak:

M musi jeszcze wykonać w miejscu głębokiego wykopu podłączenie wodne, potem trzeba wyrównać teren, dosadzić 2 świerki i może kosodrzewinę i niższe piętro roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies