Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 10:55, 24 lut 2023
Do góry
Witam wszystkich.
Postanowiłem i ja zadać tutaj pytanie i liczę na pomoc.
Będę robił nawadnianie ogródka. Mam dwa trawniki. Jeden w prostokącie 7x12m a drugi kwadrat 7x7m.
W kwadracie chciałem dać 4 dysze MProtator MP3000-90/210.
W prostokącie też 4 dysze w narożnikach a po środku 12m po jednej MP2000-180.
W rysunku poniżej są zaznaczone strefy jakie dysze pokrywają a cyfry w nich objaśniają ile dysz podlewa konkretną strefę.

Czy takie rozmieszczenie dysz jest poprawne?
Zieleń, drewno i antracyt 08:52, 24 lut 2023

Do góry
Zrobiłam poranny obchód i mimo, że pogoda paskudna, to buzia mi się sama uśmiechała
Trochę po 7mej było już całkiem jasno i nawet ołowiane chmury i deszcz nie psuły tego wrażenia
Przyjrzałam się dokładniej różom i wszystkie wołały do mnie: tnij, tnij, tnij! Poczekam jeszcze z tydzień i jak nie będzie zapowiedzi większych przymrozków to będę ciąć. Po weekendzie ma się znowu zrobić ciepło, dlatego w sobotę ruszę na poszukiwanie bratków, mam już dosyć braku koloru.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:18, 24 lut 2023

Do góry
Czy to na pewno jeszcze luty ?

Hortensjowo 23:55, 23 lut 2023

Do góry
Helen napisał(a)
Dziewczyny, jakie polecacie nożyce do cięcia traw? Chodzi o małe, akumulatorowe, zgrabne do ręki

Do cięcia traw to ja mam krawieckie - nie narzekam Cięcie szybko idzie, czucie w łapie jest

Helen, obiecane siewki naparstnic.
Takie znalazłam pod warstwą igieł i liści, to chyba "stare" siewki są, zeszłoroczne:

Ale jeszcze takie zdjęcie znalazłam, być może bardziej Ci będzie pomocne.
Zdjęcie jest z czerwca, kiedy zaczęły mi wschodzić naparstnice w skrzyniach warzywnych, zapewne z kompostu (już tego błędu nie popełniam, nigdy więcej naparstnic na kompost ).
Na zdjęciu są różne siewki bo zdjęcie robiłam tego, co pakowałam dla pierwszej żony mojego drugiego męża - na nową działkę
Naparstnice - czwarty rządek licząc od dołu, między rudbekiami a orlikami - musisz sobie powiększyć

Generalnie one do chwastów nie są podobne - nie wypielisz
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:40, 23 lut 2023

Do góry
Przyszły mi dalie z dwóch źródeł raczej hazardowych Dokumentuję fotograficznie. Kartka A4

Ogrodowe wariacje 20:01, 23 lut 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)

Wiola właśnie nie wiem z której strony traktować plecy

Znalazłam fotkę jak to widać od ulicy, gałęzie zwiększają się na tyle, że wyższe trawy nie wiem czy będą ładnie wygrać. Obawy mam aby się taka zbita plama nie zrobiła.

Tutaj z jesieni

Jak brzozy są w liściach, to całkiem inaczej te plecy wyglądają

Właśnie stipę albo się kocha albo nienawidzi,tzn jej siewki
Sadź ją skoro serce Ci mocniej bije na tą inspirkę
Też lubię ten duecik u Marty
Ogrodowe wariacje 19:38, 23 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Anetka fajnie planujesz, ale co z plecami tej rabaty? Będzie taki prześwit? Nie chcesz trzcinników np. ?

Wiola właśnie nie wiem z której strony traktować plecy

Znalazłam fotkę jak to widać od ulicy, gałęzie zwiększają się na tyle, że wyższe trawy nie wiem czy będą ładnie wygrać. Obawy mam aby się taka zbita plama nie zrobiła.

Tutaj z jesieni

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:39, 23 lut 2023

Do góry
Żniwa czas start!
Na pierwszy ogień poszła hakonechloa i molinie.
Jak ją kocham ,tak ją teraz nienawidzę za ten bajzel

Cięcie poszło migiem nożycami ,a sprzątanie... jeszcze muszę odkurzyć kamień

Od jutra ma padać ,więc nici z cięcia.
Małymi krokami się ogarnie...

Osiedlowy ogródek 18:37, 23 lut 2023

Do góry
Dziś pierwszy raz od miesiąca wyszłam na godzinę do ogrodu
Bałagan nieziemski, wszędzie połamane liście miskantów.
Na razie nie ma szans na ogarnięcie rabat bo znowu zimno i deszczowo zapowiadają.
Spieszyłam się, żeby przed deszczem rozsypać nawóz na rabaty i posiać późne odmiany marchewki i pietruszki. Przyda im się wilgoć do wykiełkowania
Posiałam też rzodkiewkę i bób
I ciemność mnie zastała, nawet nie zdążyłam zobaczyć krokusów...

Ogród ciągłych zmian. 18:36, 23 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

A tu amatorka moich wysiewów . Muszę mieć twarde i stabilne miniszklarenki.

Zaanektowałaś kotu parapety, więc biedak musi się mościć na tym, co tam stoi.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:27, 23 lut 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Piękne paprocie .

Wiola ,jak przycinałaś kocimiętkę po kwitnieniu i jak będziesz cięła teraz wiosną? Zastanawiam się czy jej nie kupić. Masz może fotkę po takim cięciu?

Tak piękne

Kocimiętkę tnę po ziemi jak szałwię
Polecam Ci ją ja się nią zachwyciłam ,mam już na 3 rabatach

Fotka ze stycznia

Ogród w malinówkach 18:26, 23 lut 2023

Do góry
Po niedzielnej burzy mózgów trzeba było złapać trochę oddechu

I w sumie na ten moment nic nie jest wersją ostateczną. Skupiłem się na wycenach kostki brukowej, tarasu i ogrodzenia. Póki nie ma tych elementów ciężko planować nasadzenia.

Do tego natłok obowiązków, dopiero dziś udało się wyjść na dłużej na świeże powietrze i zobaczyć w trawniku wychodzące krokusy.

Narcyze i tulipany też w gotowości, trochę w tyle został czosnek ozdobny

Udało się rozsiać dolomit i trochę przekopać glebę pod przyszły warzywnik (na jesieni była zerwana darń).

Jeszcze trochę i się zacznie
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:39, 23 lut 2023

Do góry
Groszek z zamrażarki - z ogródka, pędy groszku z parapetu

Wilczy ogród 15:57, 23 lut 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Koniec

Widzę oznaki wiosny już masz.
I trawy już poprzycinalas ?
Już można było wszystkie ?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:49, 23 lut 2023

Do góry
Buczka wg Waszych rad przesadzę koło tarasu, i mam już zestaw cieniolubnych roślin, którymi mogłabym go otoczyć.

Campanula glomerata 'Caroline', Brunnera macrophylla, Astrantia major, Cimicifuga ramosa 'Brunette'

Epimedium grandiflorum 'Lilafee', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium nodosum 'Whiteleaf', Clematis 'China Purple'

Campanula poscharskyana, Gillenia trifoliata, Liriope muscari 'Ingwersen', Hakonechloa macra

Smilacina racemosa, Rodgersia henrici, Smilacina racemosa, Osmunda cinnamomea

Baptisia alba, Heuchera villosa, Tricyrtis formosana 'Dark Form',Tellima grandiflora 'Forest Frost'
Ogród ciągłych zmian. 15:41, 23 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)
Pokażę moje zimowe wysiewy. Ty siejesz w butelkach, a ja w różnego rodzaju tackach po spożywce. Jakoś nie mogę nauczyć swojego męża kupowania na wagę. Ciągle coś przytarga na tacce

Wysiałam maki, knautie, werbenę Bampton jeszcze mam do posiania werbenę żyłkowaną.

No proszę jakie wysiewu.
A co konkretnie tam masz ?
Te zaglądanie i podglądanie czy i jak rośnie jest najlepsze
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:32, 23 lut 2023

Do góry
Succisa pratensis ,Sedum 'Matrona', Stachys officinalis 'Rosea',Sporobolus heterolepis

Liatris spicata,Stachys officinalis 'Hummelo',Echinacea purpurea 'Fatal Attraction' (lub inna), Achillea 'Moonshine', Penstemon digitalis 'Husker Red'

To taki zestaw wstępnie, zobaczymy co się uda kupić, drobną część roślin mam, spróbuję rozmnożyć.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:28, 23 lut 2023

Do góry
Zrobiłam sobie wstępny spis roślin na rabatę za domem, część jest znosząca stanowisko od słonecznego do pół cienistego, dam im szansę może będą rosły. Uświadomiłam sobie ile roślin mi tam wejdzie i z lekka się boję. Część sprawdzałam w szkółkach w internecie i nie wszystkie odmiany są dostępne, najwyżej będę szukać zamienników.

Amsonia hubrichtii Amsomia Hubrichta, Amsonia tabernaemontana var. Salicifolia, Baptisia 'Carolina Moonlight', Baptisia 'Purple Smoke'

Asclepias tuberosa, Euphorbia griffithii 'Fireglow', Aster tataricus 'Jindai',Aster spectabilis

Eupatorium maculatum 'Snowball', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium x oxonianum 'Rebecca Moss',Geranium psilostemon

kosaciec syberyjski, Monarda bradburiana, Origanum laevigatum 'Herrenhausen', Molinia 'Moorhexe'
ziemia pod szmata 15:16, 23 lut 2023

Do góry
Ta folia na szczescie nie byla po calosci, dzis troche zaczelam przekopywac ta ziemie i w miare latwo widly wchodzily choc w niektorych miejscach nie moglam sie wbic, jest tam duzo starych korzeni, widzialam pare dzdzownic.
Dziekuje za porady, na razie to przekopie i zostawie na tydzien bo wyjezdzamy na urlop. Musze sie zastanowic co dalej...bardzo bym chciala juz w tym roku cos tam posadzic no ale moze faktycznie trzeba bedzie poczekac..
Tak to teraz wyglada..zignorucie prosze te doncice, sa tak ciekzie ze nie jestem w stanie ich ruszyc musze czekac na meza w jednej z tych donic jest roza i nie wiem co z nia zrobic..czy roza by pasowala do tych bielin co mi sie marza czy nie bardzo?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:47, 23 lut 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies