Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 21:48, 04 maj 2023

Do góry
Joku napisał(a)
Miałam oczko w poprzednim ogrodzie, bardzo go lubiłam i wciąż za nim tęsknię. Problem z glonami też miałam, wyciągałam czym się dało i zostawiałam na kilka godzin na brzegu oczka żeby stworzenia zdążyły wrócić do wody. Dowiedziałam się o tym sposobie z Gardeners World .
Z zaciekawieniem podczytuje co piszecie o swoich mini oczkach. Chyba wyciągnę starą balię z szopki i będę próbować.

Jolu, to co wyciągnę też zostawiam na brzegu. Mnie tak spodobały się te moje "Mazury", że chyba zrobię jeszcze takie kopane oczko z płyciznami dla ptaków.
Mam zamiar zrobić go w tym miejscu. Trzeba będzie wykopać te dwie donice, kulkę, a sosnę wykorzystam jako drzewko bożonarodzeniowe.

wyciągaj Jolu tą balię i próbuj.

Ogrodowe wariacje 21:46, 04 maj 2023

Do góry
Lidka wrzucam dla Ciebie połączenie Candy Prince z innymi.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:45, 04 maj 2023

Do góry
Suzan się pyszni

Sen spędzający moje oczy, basen....zawód nie ma pomysłów, jest wykonawca od 15 maja może coś ruszy trzymajcie kciuki
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:42, 04 maj 2023

Do góry
Dzięki Bożenko.

W tunelu jeszcze niewiele się dzieje. Rosną już pojedyncze roślinki, ale jakoś marnie przyrastają, co dziwne, bo sporo kompostu było przywiezione do tunelu i wymieszane z rodzimą ziemią. Chyba muszę cześciej podlewać. W upalne dni wietrzę poprzez otwarcie obu drzwi.

Rozsady (domowe) sfotografuję niebawem, bo się powiększyły o dyniowate i kwiaty jednoroczne, a pomidory podskoczyły i zmężniały.

Działka wstępnie zagrabiona i wyrównana, w tym przy użyciu odwróconej do góry nogami palety.

Dwie wąskie rabaty przygotowane pod sadzenie roślin. Kupiłam 6 żywotników Hoseri, powinny dotrzeć za 10-14 dni. Wybieram gdzie kupić resztę roślin. Widziałam, że pokazały się ponownie w sprzedaży szałwie Caradonny Compact. Nie mogę się nadal zdecydować na odmianę kocimiętki i jej ilość. W poradnikach jest napisane, że nawet 9-12 szt na m2, prawda to? Czy mój plan ilościowy jest wystarczający?

Anna i Ogród 2 21:42, 04 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Tulipany w czosnkach

Muszę zacytować, coś pięknego
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:40, 04 maj 2023

Do góry
Późno skończyłam i fotki takie sobie. Posadziłam trójlisty z doniczek. To prawdopodobnie T. erectum. Jestem zafascynowana łatwością rozmnażania tego trójlista. Przywiozłam kiedyś dwie maleńkie sadzonki, z Zamościa. Dzisiaj mam kilkanaście dużych kęp. Żaden inny trójlist nie ma chyba takiej witalności? Siła w masie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:30, 04 maj 2023

Do góry
Posiałam maki, wzeszły, nie wiem jak je posadzić do osobnych doniczek są takie jeszcze cieniutkie
jak niteczki?

W ogrodzie późne prymule zakwitły

trzmielinki się otwarły

Żółte kosaćce Aurea są już tuż przed kwitnieniem

i ten akcent z magnolią dotykający tafli wody, teraz pokazuje mech porośnięty na kamieniach,
z liśćmi gałęzie zgrabnie ukrywają folię

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:30, 04 maj 2023

Do góry
Judith napisał(a)
I Doll’s Minuet najpiękniejsze wieczorem

Niesamowite żarówki, wrzucam na listę

Zachwycam się klonami, szkoda że nie zostają takie limonkowe na stałę. Ja cały czas odkrywam u Ciebie nowe rośliny
Magnolia na honorowym miejscu, zasłużyła sobie, spontaniczny zakup ale idealny.
Pachnący różami, malowany bylinami 21:28, 04 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.

Elu, bladego pojęcia nie mam skąd u mnie wzięły się te żabki. W tamtym roku dokupowałam rośliny wodne i może na nich był skrzek. W tamtym roku były dwie te żabki, w tym jest jedna. Niecały kilometr ode mnie jest dość duży staw, może stamtąd przyszły ?

Chyba w jednym oczku liliowiec ma pąk kwiatowy

Pachnący różami, malowany bylinami 21:19, 04 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.

Elu wiem, że on rośnie duży i ma długie łodygi. Widziałam w Arboretum jak z niego zrobili ala altankę. U mnie on ma dawać dużo cienia. Dodatkowo bardzo mi się podoba, teraz pięknie kwitnie. U mnie w tamtym roku też miał trochę galasów. Wiosną pryskałam go dwa razy Pramolanem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:13, 04 maj 2023

Do góry
Wielka majówka pomału się kończy, dzisiaj słoneczko, umyliśmy nowym karcherem taras, jest
jak nowy
Mycie podjazdu bez efektu, jutro powtórzę sama, jak pyłki z brzozy tak niszczą kostkę to co ja mam zrobić?
Ja kończę zastrzyki z grupy witaminy B, bolesne są, ale może pomogą mi na neuralgie, które mi dokuczają
Szykuję się na kolejną terapię antybiotykową, borelioza nie odpuściła, FC też mnie męczy, łatwo nie mam,
wszystkie zespoły....jak zwał tak zwał mi dokuczają, ech.

Kizior był dzisiaj cały dzień na ogrodzie, bez szelek i smyczy...trochę ryzykowna swoboda,
ale czy kiedyś można zaufać, że sobie poradzi, to jak z dzieckiem w przedszkolu

W ogródku Martki 20:59, 04 maj 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Tulipany rozszalały się kolorami, nie panuję nad tym… więc niech się dzieje

Gdyby tego było mało, to jeszcze są one! Bardziej pstro się nie dało?! miały to być oczywiście Dollsy z Bie Nie mój typ.

Piękne wszystko. I masz duuuuużp różnych tulipanów.
Co to za trawka koło bordowych tulipanów?

Mi się narcyzy niej udały. Żółte wyszły ale z 3 cebul w kępkach mam po 2 kwiaty a białe tylko listki, kwiata nie ma.
Obstawiałam że to przez sadzenie w styczniu ale może to przez glinę. Jeszcze dokupię i posadzę we właściwym terminie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:53, 04 maj 2023

Do góry
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:50, 04 maj 2023

Do góry
Wieści na temat patyków. Ukorzenianie w wodzie i w perlicie zakończyło się porażką. Najlepiej rokują sadzonki hortensji drzewiastych wsadzone wprost do gruntu i bukietowych wsadzone do doniczek.

Diamanty:

Pseudo-limki:

Bzy czarne Variegata ( i hortensja bukietowa) - ukorzeniane w wodzie. Przy bzach już wiedziałam, że woda musi być odstana, ale i tak nie udało mi się z drugą odmianą, która bardziej mi się podobała ze względu na pierzaste liście.

Strong Annabelle w gruncie:

Anna i Ogród 2 20:48, 04 maj 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Hiacynty ostatkiem sił ale jeszcze pachną

Aniu bardzo ładnie masz.
Co to za tulipany te biskupie? Kolor piękny.

I jeszcze z czego rośnie ta bordowa obwódka?
Malinowy zakątek 20:45, 04 maj 2023

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Ściezka na taras wyznaczona i zabetonowane obrzeża pod nią.

Klaudia.
Zastanawiałam się czy to napisać czy nie, bo sprawię Ci przykrość.
Niepokoi mnie ten lewy krawężnik od rogu w kierunku taczki. Wydaje się zabetonowany bardzo wysoko, a trawa jest odsunięta.
Czy tam ma docelowo dochodzić trawnik? Obawiam się, że to nie będzie estetycznie wyglądać. Nie da się nad tym betonem utrzymać trawy. Nawet jak to zasypiasz cienką warstwą ziemi to trawnik będzie na tym kawałku usychał.
Mam nadzieję, że może zdjęcie przekłamuje i ten beton jest wiele niżej niż krawężnik.
Ania na Żuławach 20:29, 04 maj 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Mi on bardziej podobny sie zdaje do klona jawora Puget pink. Liscie sa bardziej powycinane i kolor pasuje. Brilliant ma bardziej zaokraglone wcinki. Jak to on to zazdroszcze. Posadz w innym miejscu i dokup zielonego

Robi się coraz ciekawiej
Lubię zagadki
Urwałam mu gałązkę, może będzie łatwiej zidentyfikować.
Zdjęcia z bliska

Mój ogrodowy pamiętnik 20:28, 04 maj 2023

Do góry
Uwielbiam. I pomyśleć, że to nie są kwiatki.

Nasadziłam werbenek. Mam nadzieję że dadzą czadu.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 20:27, 04 maj 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Na słonko pewnie, tylko podlewaj w tym sezonie dobrze. Później same dadzą radę aż nadto. Ja swoich praktycznie już wcale nie podlewam, nic przy nich nie robię prócz wiosennego cięcia. Nie nawożę bo później bardzo się wykładaj. Zresztą nie widzę takiej potrzeby, mogłyby już tak nie rosnąć
Hortki tnę wysoko aby zachować piętrowość rabaty. Trawska przed nimi są takie wysokie. Sama zobacz

O moja ulubiona u ciebie rabata
Dzięki za objaśnienie cięcia.
Ja swoje na jednej rabacie przycięłam bardzo nisko i martwiłam się że je ubiłam ale uff dają oznaki życia
Asia trawki na razie posadziłam w donicach bo rabata się szykuje.
Glina i zielsko 20:21, 04 maj 2023

Do góry
Cd
Odmiany z tego posta wykopię i pójdą w mniej reprezentacyjne miejsce niż przedogródek.

Mieszanka
W 2 sezonie 3 kwiatki. Marne więc do wykopania

Candy prince
Blady róż lekko trąci fioletem. W 2 sezonie 3 kwiaty z 8 cebul. Do wykopania

Infnity
Kolor bladszy niż na foto.
Wysokie i smukłe. Kształt ładny.
Było 6 cebul i jest 6 kwiatów. Dodatkowa cebulka pomylona. Pomyłka czerwona
i pełna i płodna bo z 1 kwiatu w zeszłym sezonie są już 3.

Salomon prince
Kolor blady. Z zewnątrz blady róż a w środku lekko herbaciany. Średnio wysoki. Z 8 cebul w 2 sezonie jest 6 kwiatków.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies