Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 10:46, 14 lip 2023

Kasya napisał(a)
Piekny ten powojnik na huśtawce
Pamiętasz jaki to ?

'Huldine'. Kwitnie całe lato.
Muszelka 10:49, 14 lip 2023

W nogach mają posadzone kompaktowe hortki 'Skyfall'.

Od pd strony, przy pergoli huśtawkowej, hortka już wybarwia się na biało; z pn strony jeszcze limonkowa.
Podobnie clematis - od pd strony w kwitnieniu jest hej do przodu
Muszelka 12:31, 14 lip 2023

Taki był spektakl na niebie po wczorajszej burzy.
Brawa dla Reżysera!

Makao 14:01, 14 lip 2023

Owacje na stojąco
Muszelka 13:37, 15 lip 2023

Makao napisał(a)
Owacje na stojąco

Muszelka 13:50, 15 lip 2023

U mnie dzisiaj 32 st. w cieniu. Leżę, przeglądam O. i pływam. A więc same przyjemności

Wczoraj zrobiłam zdjęcia mini kiwi. Mam odmianę 'Issai'. Ponoć to jedyna dostępna w Polsce odmiana obupłciowa. Kiedyś czytałam, że jednak lepiej posadzić 2, 3 pnącza, aby doszło do zapylenia pyłkiem z innego krzewu.

Posadziłam parę lat temu tylko jedną sztukę (na pergoli, która ogradza kompostownik). Rośnie pięknie i obficie owocuje. Jeśli ktoś chce mieć zdrowiuteńkie pnącze z pysznymi owockami, to gorąco polecam 'Issai'.

Muszelka 14:26, 15 lip 2023

Kilka dni temu byłam u starszej Córki. Ma sporo hortensji, które rozmnażałam dla niej z "patyczków". W trzech miejscach ma dłuższe szpalery. Zrobiłam im zdjęcia.

'Magical Moonolight' - 3 lata temu, w marcu, te krzaki były "patyczkami".

Muszelka 14:29, 15 lip 2023

'Limelight' - 2 lata temu, w marcu, te krzaki były "patyczkami".

Muszelka 14:39, 15 lip 2023

I największe zaskoczenie. Szpaler 'Fraise Melba', który rok temu (sic!) był "patyczkami". Te hortki wysadzili z moich donic, w kwietniu.
Wiem, na co stać bukietówki, ale ta odmiana nieodmiennie mnie szokuje. Uwielbiam

Rojodziejowa 14:43, 15 lip 2023

Muszelka napisał(a)
U
Wczoraj zrobiłam zdjęcia mini kiwi. Mam odmianę 'Issai'. Ponoć to jedyna dostępna w Polsce odmiana obupłciowa. Kiedyś czytałam, że jednak lepiej posadzić 2, 3 pnącza, aby doszło do zapylenia pyłkiem z innego krzewu.

Posadziłam parę lat temu tylko jedną sztukę (na pergoli, która ogradza kompostownik). Rośnie pięknie i obficie owocuje. Jeśli ktoś chce mieć zdrowiuteńkie pnącze z pysznymi owockami, to gorąco polecam 'Issai'.

To świetnie się składa, bo właśnie posadziłam dwie sztuki tej odmiany przy murku. W tamtym roku mi tato przyniosł do spróbowania - pycha! Szybko rośnie?

Ja to chyba jakieś korzenie ludzi z północy mam, bo taka pogoda mnie wykańcza. Małżonek się wygrzewa w takim słońcu niczym kot, nawet cośtam grzebie w ziemi, a ja robię wewnątrz. Zaczynam działać dopiero jak temperatury są znośniejsze.

Hortki przepiękne!!