Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony liściasty 20:38, 05 paź 2012

Do góry
Posadź graby W tym ogrodzie też mamy graby.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:36, 05 paź 2012

Do góry
Mata chroni lepiej, dobra rada, plus kopczyk z kory na bryłę korzeniową.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:27, 05 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym nic nie robiła, mikoryza krzywdy nie zrobi. A jak zrobi to wytniesz darń wiosną i naprawisz szkody.

Dziękuję Danusiu....niby napisali, że nie można przedawkować ale nie wiem czy ktoś założył, że się znajdzie taka mądra ogrodniczka, która postanowi sprawdzić czy ziemia nie zatkała wlotu, ściśnie opakowanie, korek wystrzeli i dawkowanie na 25 roślin zostanie w jednej dawce na kilkudziesięciu cm2 ...i nawet nie blondynka .....
Tak to jest jak człowiek leci jak szalony z pracy do domu, żeby się załapać na jakieś światło i wszystko robi w pośpiechu...ech.....
Ja tak lubię jesień ale ten dzień ciągle krótszy a pracy w ogrodzie tak dużo, a weekend tylko dwa dni ma i jeszcze mnóstwo innych nieogrodowych obowiązków

Ogrodowe komplety mebli 20:24, 05 paź 2012

Do góry
Lazurowy akcent, a właściwie "kobaltowy" U Ciebie?
Mój mały raj na ziemi :) 20:17, 05 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mamy plany, owszem bo obejrzałyśmy zdjęcia archiwalne jak w miejscu mojego ogrodu było śmieciowisko i chwastowisko a ja z moją brygadą paliłam ognisko pod domem Anuli A teraz jest ogrodowisko

dobrze ujęte Danusiu !!!!
ja widziałam co było ! szok............
Mój mały raj na ziemi :) 20:16, 05 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Nadejdzie jeszcze taki czas, że w końcu wkleję swój pusty ugór przed budową i będzie Anuli dom jakiego nie znacie To dopiero będzie metamorfoza widoczna i u mnie i u Anuli

Pozdrowienia po Holandii

Goedemorgen

Oj, ja poproszę takie zdjęcia Motywujące niesamowicie
I sąsiedztwa zazdroszczę - Anulki Tobie, Anulce Ciebie

Ev,
fakt, jak popatrzę wstecz widzę zmianę ! ale jeszcze niedawno tego nie widziałam
a sąsiedztwa nie ma co zazdroscić, trzeba się rozejrzeć wokoło ! wszędzie są wspaniali ludzie ściskam mocno !

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:12, 05 paź 2012

Do góry
Ja bym nic nie robiła, mikoryza krzywdy nie zrobi. A jak zrobi to wytniesz darń wiosną i naprawisz szkody.
Mój mały raj na ziemi :) 20:12, 05 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mamy plany, owszem bo obejrzałyśmy zdjęcia archiwalne jak w miejscu mojego ogrodu było śmieciowisko i chwastowisko a ja z moją brygadą paliłam ognisko pod domem Anuli A teraz jest ogrodowisko

Dzięki za wyjaśnienia.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:08, 05 paź 2012

Do góry
Przetnij w poprzek jakąś gałązkę. Zobacz co jest w środku, jeśli brązowe to nie przewodzi i Rh do wyrzucenia. Nie wiem co się z Magją dzieje

Przejrzyj ten watek od początku, odpowiedź na pewno jest.

Zobaczyłam zdjęcia i moim zdaniem nie jest źle. Wsadż go spowrotem.
Mój mały raj na ziemi :) 20:05, 05 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nadejdzie jeszcze taki czas, że w końcu wkleję swój pusty ugór przed budową i będzie Anuli dom jakiego nie znacie To dopiero będzie metamorfoza widoczna i u mnie i u Anuli

Pozdrowienia po Holandii

Goedemorgen

Danuś,
czekam na tę chwilę ja widziałam (Sebek też !) ale inni mogą być zaskoczeni ....
Mój mały raj na ziemi :) 20:05, 05 paź 2012

Do góry
Odmładzanie starych drzew owocowych i nie tylko 20:02, 05 paź 2012

Do góry
Tu jest filmik może coś pomoże

http://www.youtube.com/watch?v=-19sQ15-rR4
Odmładzanie starych drzew owocowych i nie tylko 19:34, 05 paź 2012

Do góry
Kiedyś sama musiałam odmłodzić starą jabłoń "papierówkę" bo miała raka, takie zgrubienia i ogólnie nie była w dobrym stanie.

Wczesną wiosną (w marcu) przycięłam radykalnie najgrubsze konary blisko pnia, słabe konary lub zagęszczone usunęłam całkowicie, rany zasmarowałam Dendromalem. Na zimę lepiej nie ciąć, bo otwarte wielkie rany na mróz wystawione to nie jest dobry pomysł.

Można też pozostawić dla pewności przeżycia drzewa jeden konar, ale ja tak nie robiłam.

Jabłoń w pierwszym roku po cięciu wypuściła tzw. "wilki" - proste pędy. Można wyciąć część niepotrzebnych.

W II roku z tych "wilków" wybiera się te, które spowodują równomierne rozłożenie przyszłych konarów i przycina a pozostałe całkowicie się usuwa. Potem postępuje się jak z normalną jabłonią.

Dzięki temu zabiegowi jabłoń żyje co najmniej już z 28 lat i rodzi owoce.
Odmładzanie starych drzew owocowych i nie tylko 19:31, 05 paź 2012

Do góry
Otrzymałam takie pytanie na maila:

Pani Danusiu, mam na działce dwa 50-cio letnie drzewa, gruszę i jabłoń. Chciałabym je radykalnie odmłodzić, ponieważ gąsienic ci na nich dostatek. Drzewa są duże, a działka malutka.

Jak mam je ciąć i kiedy?

Bardzo dziękuję za poradę.

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 19:23, 05 paź 2012

Do góry
Tutaj akurat płotek nie jest z wikliny, ale z taśm metalowych

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 19:19, 05 paź 2012

Do góry
justi napisał(a)
A masz może drugi nr Magnolii? Ja niestety nie kupiłam, a też jedna bardzo fajna rzecz miała być pasująca do tej ściany. To znaczy : białe brzozy rosnące w kostkach trawiastych. Prześliczne również i nowoczesne rozwiązanie.

W tym artykule akurat byłam ekspertem,, zaraz Wam podeślę to zdjęcie i skan artykułu.
Robiłam sesję krok po kroku w moim starym ogrodzie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:45, 05 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)
Danusiu , można teraz przesadzać hortensje ? chodzi dokładnie o Anabelke która już przekwitła. Wiosną posadziłam 2 obok siebie i mają za ciasno i już dla jednej znalazłam inną miejscówkę

Można, podlej obficie przed i po posadzeniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:44, 05 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Przestawiłam atrybuty ogrodnika

Ale fajne Jakoś mi ten gadżet umknął wcześniej.... czy to nowy nabytek??

Stary, tylko przestawiony żeby konkurencji nie miał.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 18:44, 05 paź 2012

Do góry
Konkurs jest zamknięty, wyjaśnienie w wątku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:44, 05 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Przestawiłam atrybuty ogrodnika

Ale fajne Jakoś mi ten gadżet umknął wcześniej.... czy to nowy nabytek??

Już na pierwszym święcie róż był, także nowy to on nie jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies