Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:16, 06 mar 2015

Do góry
Jedna kula przesadzona już do donicy.

Na razie dekoracje wiosenne byle jakie, ale jutro jedziemy na giełdę
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:14, 06 mar 2015

Do góry
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:11, 06 mar 2015

Do góry
Z lewej ML a co jest obok takie ciemniejsze ? Bo ja myslałam ze gracek a on z tyłu taki wielki?

Jeszcze raz Od lewej LM obok gracek i za nimi miskant gigant Tak?

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:10, 06 mar 2015

Do góry
Ja dziś szarpałam się (dosłownie) z powojnikami.
Ciachnęłam też parę rzeczy, żeby nie było.
I coś tam cyknęłam:

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:09, 06 mar 2015

Do góry
Brudzą okropnie ale fakt, ze szybko rosna . A to mój tegoroczny
A tu zobacz jak śmieci https://www.ogrodowisko.pl/watek/5394-biale-marzenie-sezon-2015
Ogród na Batuty 15:04, 06 mar 2015

Do góry
A to moje ostatnie wypociny "rabatowe" Rzut z góry. 1 kratka= 1m

Obwódki rabat będziemy robić z kostki granitowej.
Chciałabym, żeby ogród był bardzo prosty i w miarę nowoczesny. Mam taki plan, żeby w ogrodzie było tylko kilka kolorów: zielony - oczywiste, - biały, szary, różowy, fiolet, bordo (Śliwa wiśniowa Nigra). I zakochałam się w Ambrowcu, więc też będzie. Nie wiem czy dobrze myślę?
Nie będę też przesadzała z ilością gatunków. Myślę, że będę powtarząć nasadzenia na rabatach. Generalnie: trawy, turzyce, hortensje, lawenda, smaragdy, świerki, brzozy,bukszpan, wrzosy, hosty - ale wytrzymają tylko pod domkiem.
Co posadzić wokół działki 36 x 60 m 14:50, 06 mar 2015

Do góry
Moja pierwsza myśl po przejrzeniu wątku jest taka

Oczywiście mój rysunek nie zachowuje żadnych proporcji i nie wiem czy zgadzają się strony świata, ale mniej więcej tak bym to widziała. Lasek po lewej zasłaniałby stodołę, a nie za wysoki żywopłot po prawej nie ograniczałby słońca, które tak lubisz (oczywiście jeżeli takie faktycznie są strony świata jak narysowałam)

A w centrum ogrodniczym, w którym byłaś nie mogą sprowadzić serbów dla Ciebie???
Przypuszczam, że nawet jak znajdziesz serby gdzieś dalej a będziesz chciała wziąć większą ilość to nawet Ci dowiozą... tylko trzeba się dogadać telefon w dłoń i dzwoń gdzie mają, jedź obejrzeć i dogadaj szczegóły.

Sosen nie polecam to nie są szczególnie dekoracyjne drzewa (łysieją od dołu) wybrałabym serby. Między drzewami nie polecam trawy - trudno się potem wykasza natomiast przy lasku nie powinnaś mieć problemów z utrzymaniem trawnika , a zanim drzewa urosną będzie ładnym wykończeniem ogrodu. Moja trawa jest podlewana, sporadycznie nawożona i regularnie koszona, zacienienie ma tu swoje minusy (min. mech), ale i plusy (gleba nie wysycha tak szybko, trawa nie przypala się) z pewnością dużym minusem trawnika pod sosnami jest igliwie, które wygrabiam przy wiosennej wertykulacji - jest co robić

Ode mnie tyle, dzięki za wizytę i zapraszam ponownie
Ogród na Batuty 14:43, 06 mar 2015

Do góry
Coś nie idzie mi planowanie rabat, więc wzięłam się za skarpę.
Inspiracja - "zimozielony ogród"

Całość w irdze major, do tego coś na pniu (trzmielina lub cyprysik), skarpety z Carex Everest White lub Hakonechloa macra "Aureola", a przy schodach na dole rozplenica. Obwódka z bukszpanu. Po bokach pergoli - trawy w donicach lub coś pnącego.

Co Wy na to???
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 14:40, 06 mar 2015

Do góry
Trochę ubiegłorocznej wiosny, tęskno mi .....

Jest, a jakby go nie było 14:35, 06 mar 2015

Do góry
Natomiast drugą rabatkę, taką bardziej zasłaniającą, chciałabym jakoś wyznaczyć w tym miejscu:

w połączeniu z miejscem przy drzwiach wejściowych:

Tylko to miejsce przed drzwiami jest częściowo zadaszone, a tam gdzie słupek i rynna niestety sporo jest betonu i to tak dosyć wysoko.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:32, 06 mar 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
i wiosna tuż, tuż mogłaby ubrać siedmiomilowe butki, bo już się doczekać nie mogę

Kamilko witam się w końcu u Ciebie.
Kociak w avatarku i w realu tj.na zdjęciach, zauroczył mnie
Piękny ogród będziesz miała
Planujecie sami obsadzać wszystkie roślinki??

Wiosna chyba założyła te siedmiomilowe buty. Od jutra ma być cieplej
Pozdrawiam.
Jest, a jakby go nie było 14:26, 06 mar 2015

Do góry
Tak myślałam, aby ten zakątek przeznaczyć na rabatkę wrzosową:

To drzewko, to przycięta śliwa
Zaczątek ogrodu 14:26, 06 mar 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Chciałabym Was prosić o pomoc. Na tą chwilę mogę zacząć rewolucję tylko tej części działki, wiem, że nie projektuje się po jedenj rabatce, ale muszę tak zacząć.
Proszę zdjęcia:

Kochanie, tego bukszpana koniecznie musisz podlac i na 100% przesadzic dalej od brabantow, bo brabanty do waskich nie naleza, a ich system korzeniowy jest plytki, rozlazi sie na boki i wypija wszystka wode naokolo. Dodatkowo w tak bliskim sasiedztwie ich buksik nie bedzie w zdrowej kondycji. W tym sezonie koniecznie przytnij w sciane (tj. w pionie) boki brabanta - zagesci sie ladnie i dlugo utrzymasz waski szpaler.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:25, 06 mar 2015

Do góry

Jest, a jakby go nie było 14:19, 06 mar 2015

Do góry
A taki mam widok jak usiądę na tarasie:

Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:15, 06 mar 2015

Do góry
Przebiśniegi od Bogusi
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:14, 06 mar 2015

Do góry
Jest, a jakby go nie było 14:13, 06 mar 2015

Do góry
Poniżej jest narysowana część ogrodu, którą chciałabym przeznaczyć na rekreację. Super byłoby, gdyby dało się jakoś odgrodzić ją od chodnika i ulicy. Również fajnie by było, gdyby dało się zorganizować strefę ze stolikiem i krzesłami, może grilem (gdzieś niedaleko tarasu)hmmm takie to moje marzenie Wiem, że jest mało miejsca, ale pomarzyć zawsze można

Najpierw wersja papierowa:

Teraz trochę zdjęć dla zobrazowania miejsca:

Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:12, 06 mar 2015

Do góry
Wiosna

Lawendowy zawrót głowy 14:07, 06 mar 2015

Do góry
Zakupy szybkie i nieduze ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies