Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 20:48, 28 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Jęknęłam z zazdrości. Coś dla ciała i coś dla ducha.

A ja w kierunku Wojsławic, wielbiciel ze mnie tego ogrodu, gdyby tak można było się teleportować, bo odległość blokuje często wyjazdy, choć to raptem kilka godzin drogi.
Mariusz 21:05, 28 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Cały dzień mają słońce.Wody im nie brakuje bo podlewam , muszę pomyślec czy nie przesadzic choc tego nie lubia.Pozdrówka.

Ja tez mam na słoneczku, ale w południe nieco rozprasza sie w koronach wysokich drzew rosnących u sąsiada. Bogdziu u Ciebie pod lasem przypuszczam że jest przyjemny chłodek, mam wrażenie że masz idealny ogród/siedlisko również i dla piwonii drzewiastych. No chyba że rosną gdzieś pod południową ścianą budynku, to wtedy lepiej przesadzić. One lubią słońce ale nie "patelnie".
Pawelpawel 08:21, 29 kwi 2015

Witam. Mariusz czy próbowałeś rozmnażać piwonie drzewiaste z patyków? Czy jest to możliwe? Mogę mieć sadzonki z trzech ładnych odmian, ale nie chcę niepotrzebnie okaleczać roślin. Dziękuję i życzę miłego dnia.
Mala_Mi 08:33, 29 kwi 2015

Twoje wszytkie piwonie mają pączki...
mira 13:44, 29 kwi 2015

Mariusz napisał(a)

Iryskowo jest na przełomie maja z kwietniem , ciągle ktoś zapowiada się indywidualnie i grupkami, a termin rozciągnięty na czas ich kwitnienia, w tym roku święto irysa odbędzie się w Czechach, na które się wybieram.

Chyba maja z czerwcem co? W Czechach a kiedy i gdzie? a czy byłeś w leśniczówce Jaźwin u tego Pana iryska?
Mariusz 19:29, 29 kwi 2015

mira napisał(a)

Chyba maja z czerwcem co? W Czechach a kiedy i gdzie? a czy byłeś w leśniczówce Jaźwin u tego Pana iryska?

Jasne że przełom maja z czerwcem Pozostawiam namiary Průhonice, 29.5.2015 - 30.5.2015 http://euroiris.net/pol/index_p.htm .
Arboretum Jażwin odwiedziłem podczas jednego z konwentów https://www.ogrodowisko.pl/watek/2731-lesne-arboretum-przy-lesniczowce-jazwin

Dzisiaj na chwilkę wyjrzało słońce.

Mariusz 19:34, 29 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
Twoje wszytkie piwonie mają pączki...

Mariusz 19:44, 29 kwi 2015

Pawelpawel napisał(a)
Witam. Mariusz czy próbowałeś rozmnażać piwonie drzewiaste z patyków? Czy jest to możliwe? Mogę mieć sadzonki z trzech ładnych odmian, ale nie chcę niepotrzebnie okaleczać roślin. Dziękuję i życzę miłego dnia.

Nigdy nie próbowałem, ale jeśli patyki drzewiastej szczepi się na bylinowej, która jest tylko żywicielem na czas ukorzenienia się patyka, to pewnie jest to możliwe. Na wyczucie robiłbym sadzonki z pędów w połowie zdrewniałych w lecie, obserwowałbym krzewy kiedy patyki są już odpowiednie.
Nawet jeśli się ukorzeni, to przypuszczam że na własnym korzeniu są słabe na początku i mogą paść, stąd zapewne starter z piwonii bylinowej na te trudne początki. Takie tam przemyślenia, może pomocne
Agania 21:40, 29 kwi 2015

Sady owocowe, wiśnie japońskie i rajskie jabłonie zachwycają
Zbliża się kwitnienie piwoni i irysów, będą tu zaraz tłumy u Ciebie
Agania 21:47, 29 kwi 2015

Mariusz napisał(a)

Rewolucja potrwa do emerytury Ulubione bergenie

Bergenie w kwiatach niepozorne, ale w liściach zachwycają
Czy masz doświadczenie z rodgersjami, jedna niepozornie ruszyła pod starymi brzozami, ale tam tylko wiosną jest wilgotno, czy one udają się tylko w jakimś określonym podłożu, widziałam je w swojej najpiekniejszej odsłonie tylko w donicach