Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Agania 21:47, 29 kwi 2015

Mariusz napisał(a)

Rewolucja potrwa do emerytury Ulubione bergenie

Bergenie w kwiatach niepozorne, ale w liściach zachwycają
Czy masz doświadczenie z rodgersjami, jedna niepozornie ruszyła pod starymi brzozami, ale tam tylko wiosną jest wilgotno, czy one udają się tylko w jakimś określonym podłożu, widziałam je w swojej najpiekniejszej odsłonie tylko w donicach...nie u mnie
Mariusz 06:53, 30 kwi 2015

Agania napisał(a)

Bergenie w kwiatach niepozorne, ale w liściach zachwycają
Czy masz doświadczenie z rodgersjami, jedna niepozornie ruszyła pod starymi brzozami, ale tam tylko wiosną jest wilgotno, czy one udają się tylko w jakimś określonym podłożu, widziałam je w swojej najpiekniejszej odsłonie tylko w donicach...nie u mnie

Witaj Brunnery a nie bergenie, w pospiechu ciągle coś przekręcam
Rodgersje mam posadzone w głębokim cieniu, w żyznej glebie o umiarkowanej wilgotności. Gleba w tym miejscu jest bardziej przepuszczalna niż w innych miejscach w moim ogródku, ale wilgotność za słaba, dlatego posadziłem w cieniu, co zapewne odbija się na kwitnieniu. W ogrodach botanicznych widziałem na wilgotnych stanowiskach wysunięte na umiarkowane słońce.
Mariusz 20:55, 30 kwi 2015

Goryczka krótkołodygowa

Żagwin ogrodowy

Zawilec wielkokwiatowy

Ubiorek wieczniezielony

Mariusz 13:55, 01 maj 2015

Pawle coś dla Ciebie z Bolestraszyc. Tak wypuszcza arundo od korzenia, tej zimy przekryte było stroiszem jodłowym. Góra marznie całkowicie, a w ciągu sezonu przyrost roczny wynosi ok. 3 metrów. Ważne aby zimę przetrwał korzeń z pędami i pąkami śpiącymi pod ziemią.

adom1206 14:22, 01 maj 2015

Mariusz brunnera u ciebie super kwitnie i niezmiennie mnie zachwyca.Ja mam odmianę"jack frost" a u ciebie wielkolistna?
Mariusz 15:22, 01 maj 2015

To gatunek, pochodzi z Kaukazu, idealnie sprawdza się w ogrodzie. Odmiany też fajne, ale wolę gatunkową, kocham naturalne rośliny .

Brunera wielkolistna Brunnera macrophylla

Brunera wielkolistna Brunnera macrophylla 'Looking Glass'

mira 22:04, 01 maj 2015

Jak sądzisz kiedy można brunerę podzielić.
Mariusz 07:55, 02 maj 2015

U mnie to miała przenosiny co chwilę, a chyba z 5 razy, nie zważałem na termin. Przesadzanie, dzielenie znosi dobrze ( wczesna wiosna, koniec lata, w zasadzie jak u większości bylin). W przypadku gatunkowej Brunnera macrophylla trudno mówić o dzieleniu kęp, bo kłącza nie trzymają się kupy jak przy odmianach, po prostu wykopuje się kawałek z bryłką i przesadza. Kłącza gatunkowej częściowo wystają na powierzchnię ziemi, nie staram się ich ściółkować, bo ładnie rośnie, widocznie tak lubi.
Miłego dnia
Pawelpawel 08:23, 02 maj 2015

Witam. Dzięki Mariusz za fotki arundo. Zawsze podobało mi się to gigantyczne trawsko. Mam 5 sadzonek dzikiego przywiezione z Włoch. Rośnie tam nad rowami stawami i mokradłami, ale też w terenach podgórskich i suchych. Włosi robią z tego podpórki do grochu i pomidorów. Z tego co widziałem w Bolestraszycach, tego okrycia wiele nie było. Może 5 małych gałązek. Mogę Ci dać sadzonkę.
Piotr_ 04:50, 03 maj 2015

Cudnie u cb wszystko rozkwita ehhh