Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród - Brzóstowa 06:15, 19 lip 2016

Do góry
Podobny układ dla róży różowej- tutaj akurat pnącej

https://www.gardenia.net/garden/a-welcoming-hedge-denise-dering-design

Róża Gertrude Jakyll, szałwia "Mainacht", kocimiętka "Walker's Low" oraz przywrotnik ostroklapowy.
Mirkowy ogród (początki) 20:36, 18 lip 2016

Do góry
Ewa(ogrodowy song)jednak jest różowa szałwia
Ciężkie początki 15:27, 18 lip 2016

Do góry
Wszystko pięknie rozkwita i rośnie. Przegapiłam moment jak róża kwitła razem z szałwią. Ale wrzucam kilka fotek moich roślin.

Mieszanka kwiatów wysokich na taśmie, nawet nie znam odmian, z tyłu kącik warzywny.

Lawenda powoli rozrasta się pod nóżkami (mam trzy takie tuje)

Lawenda, szałwia omszona, maciejka i dereń biały.
U mamy na działce założyłam ogródek warzywny i postawiliśmy mały tunel foliowy. Oto nasze efekty:

dalej są jeszcze ziemniaki

ten rok należy do kopru

ogórki w tunelu.
Ogród KasiWB - część II 09:32, 18 lip 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Haniu - czyli przetaczniki zachowują się tak samo jak lawenda i szałwia. Najlepiej sadzić na słonecznej rabacie

Ela - witaj dziękuję walka trwa Dzisiaj znowu leje u mnie i wszystko leży albo mocno przygięte w dół...Szkoda, bo już tak ładnie było.
Buziaki!

Kasiu, wiem od rodzinki, że leje i wieje u Was równo Kurcze, że też nie może być normalnie, w nocy lekki deszczyk, w dzień sloneczko Całuski
Działeczka Asi :) 08:27, 18 lip 2016

Do góry
Witam piękne róże, ale posadziłabym je w odległości 1,5 m od przejścia. Bo przy samej ścieżce najlepiej dać rośliny które jej nie zasłonią. Proponuję niskie trawki carex Ice dance albo najlepiej bukszpanową obwódkę. Rozpoczęłaś zakręt dużym bukszpanem, więc bym jakieś akcenty bukszpanowe zrobiła dalej.Pomiędzy róże trudno coś sadzić, bo trzeba na jesień je kopczykować dlatego dużo osób daje jednoroczne rośliny. Może być też lawenda, szałwia, która świetnie wytrzymuje słońce.

też robię teraz różany zakątek i mam tam głównie trawy - duże miskanty gracimmulus i rozplenice.

Berberysy są fajne ale kłujące i róże kłujące, chyba bym tego nie zniosła w dbaniu później o wyglądPozdr.

Życie w wiejskim ogrodzie 00:39, 18 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Na bogato! Gratuluję tak obfitych plonów! I jeszcze te niebieskie łany! Mega!

Dzięki
Trochę mnie te plony przerażają Z ogórkami już nie wiem co robić ? Przedtem wywoziłem do pracy a obecnie mam urlop więc chyba będę rozdawał sąsiadom Cukinie też szaleją i pomidory powoli się zaczynają Ech ...

Ogród warzywny opanowały odcienie niebieskiego - głównie szałwia, bardzo ją lubię Lawenda powoli przekwita Czosnki skalne długo się trzymają i cały czas czekam na łany werbeny patagońskiej
Komendówka 17:29, 17 lip 2016

Do góry
jak kwitną przetaczniki to ciachaj prawie do ziemi szałwię. Przetaczniki skończą kwitnąć to szałwia da drugie tłoczenie. Kocimietkę ciacham przed szałwią. tak mozna w kółko
Dosadź Perovskię - właśnie teraz zaczyna pomalutku kwitnąć. I tak będzie aż do mrozów Niską 'Perovskię Little Spirit" (60cm) trudniej dostać, ale powiem ci w sekrecie, że bardzo ładnie się sieje. Czekam tylko do następnego sezonu, czy z nasion powtarza cechy.
Ogród KasiWB - część II 14:39, 17 lip 2016

Do góry
Haniu - czyli przetaczniki zachowują się tak samo jak lawenda i szałwia. Najlepiej sadzić na słonecznej rabacie

Ela - witaj dziękuję walka trwa Dzisiaj znowu leje u mnie i wszystko leży albo mocno przygięte w dół...Szkoda, bo już tak ładnie było.
Buziaki!
Pogubiłam się po drodze... 10:55, 15 lip 2016

Do góry
Betka napisał(a)

Dzieki Ładna ta szałwia gdyby ci jakaś siewka sie zaplątała to ja chetnie przygarnę ja do siebie
Nie ma problemu,siewki szałwi mam, ale rosły obok siebie dwie odmiany i nie wiem której
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:03, 15 lip 2016

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ania, czy jest coś takiego jak wysoka szałwia fioletowa? Pisałam u Any Art, ale Ona chyba na urlopie. Mam szałwie, ale niskie, u Niej jakby wyższe się wydają. Miałabyś może nasiona, albo sadzonki na zbyciu?

Są wysokie szałwie, mam je zmaltretowane pod różami, ale niestety już przycięte.. ścinam zanim się rozsieją.. bo jak zawiążą nasiona to już są paskudne. A paskudne bo za blisko róż rosną Rabata do poszerzenia już od 3 lat ;(

Z kilkudziesięciu odmian jeżówek .. zaczynają dominować w ogrodzie tylko moje różowe.... i wcale tego nie żałuję.. bezproblemowe, ładne, zdrowe i ogród bez pstrokacizny..

Pogubiłam się po drodze... 07:51, 15 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
szałwia dla Beatki, nawet jak bym Ci chciała pokazać cala roślinę to nie dam rady bo nie mam normalnego zdjęcia nie wykłada się

Dzieki Ładna ta szałwia gdyby ci jakaś siewka sie zaplątała to ja chetnie przygarnę ja do siebie
Pogubiłam się po drodze... 23:08, 14 lip 2016

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Szałwia na bank! ja mam siewki nawet w kostce

A jak siewki wyglądają? Mam nadzieje ze i u mnie się wysieje.
Pogubiłam się po drodze... 22:40, 14 lip 2016

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Dziękuje. A róża okrywowa NN, krzaki porosly w tym roku straszne, na wiosnę scielam dość nisko cieszę się że do mnie zajrzałaś
Pogubiłam się po drodze... 22:29, 14 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
jeśli zostawisz to za moment zdominuje inne rośliny - teraz mądra jestem, ale jak w zeszłym roku miałam gwałtowny wysiew szałwii to nie wiem o czym myślałam i na wiosnę był problem, bo szałwia, zwłaszcza z siewki małych korzeni nie mają.
Nie masz wizji na rabatę z szałwią? Może od razu je docelowo popikować.
Toszko dużo ich nie mam, pewnie resztę wyplewiłam przez przypadek, 6 szt tylko
tylko, miejsce dla niej mam np brzozowa wzdłuż drogi, pójdę za twoją radą i przesadzę te siewki, dam im z tydzień dwa niech podrosną
Pogubiłam się po drodze... 20:53, 14 lip 2016

Do góry
Pogubiłam się po drodze... 20:40, 14 lip 2016

Do góry
jeśli zostawisz to za moment zdominuje inne rośliny - teraz mądra jestem, ale jak w zeszłym roku miałam gwałtowny wysiew szałwii to nie wiem o czym myślałam i na wiosnę był problem, bo szałwia, zwłaszcza z siewki małych korzeni nie mają.
Nie masz wizji na rabatę z szałwią? Może od razu je docelowo popikować.
Pogubiłam się po drodze... 20:34, 14 lip 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
tez mam siewki szalwii nawet mi zakwitly ze 2
własnie się zastanawiałam czy to szałwia, wyszły w miejscu w którym w tamtym roku miałam, dwie odmiany obok siebie, trzeba teraz czekać zęby odkryć która to któraKasia przesadzić do doniczek czy niech sobie na razie rośnie?
Pogubiłam się po drodze... 20:24, 14 lip 2016

Do góry
szałwia?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:26, 14 lip 2016

Do góry
Ania, czy jest coś takiego jak wysoka szałwia fioletowa? Pisałam u Any Art, ale Ona chyba na urlopie. Mam szałwie, ale niskie, u Niej jakby wyższe się wydają. Miałabyś może nasiona, albo sadzonki na zbyciu?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:24, 14 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
podsumowując na ten moment:

-szałwia caradonna/tojeśc purpurowa
-jarzmianka pewnie jasna bo będzie z tych co się wysiały
-(piwonia)
-molinia ed ( choć boje się że ją przydusi to wszystko...)
-zawilce japońskie

wydaje się dużo ale szczerze powiem że nie chce żeby te roślin tam rosły bujnie i pokazały swoje maxymalne romziary jak szałwia caranonna w tym roku może ta ilośc je trochę przyhamuje co? czy to okrucieństwo ?

edit: tojeśc ciemnopurpurowa

Czy mi sie wydaje czy pisałaś ze masz tam 40 cm szerokosci?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies