Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:52, 08 sie 2016

Do góry
pysznoglowki od Ani-Malej Mi niestety lapia maczniaka ale sa daleko to nie widac

szarłaty(amarantus), czy mozna zbierac ziarenka ? co z nich zrobic ? kasze, zmiksowac na mąkę ?

szałwia

powojnik znowu zaczyna, drugie kwitnienie

Ogród z pergolą 16:47, 08 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów

tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła

to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper

Ja sie na planowaniu nie znam ale mam kilka watpliwo.ści:
1. Rabata dłuższa - od strony podjazdu dałas rozchodniki a za nimi ice dance i przetacznik.Czy rozchodnik nie zasłoni ci ice dance i przetaczników - no chyba że to będą przetaczniki Christa, te wysokie bo jak inne to na bank zasłoni. Nie wiem jaki ty konkretny rozchodnik tam planujesz ale moje wszystkie kepy( mam 3 rodzaje) w drugim roku od posadzenia sa wysokości do kolan prawie a taki rozchodnik nie ruszany od 3 sezonów siega mi do połowy uda i sie brzydko "rozchodzi" na boki. Mus je "odświeżać" co roku przesadzając aby zapanowac nad ich wzrostem.
Wstawie ci moja wczorajsza fotke gdzie widać rozchodnik (drugi sezon w tym samym miejscu nie ruszany) a przed nim kostrzewe i jak sie przyjrzysz dokładnie to za żurawka zobaczysz źdźbła ice dance - one sa na tej samej wysokości co żurawka i nawet nieco niżej niż kostrzewa. Zobacz proporcje wysokości roslin.( jutro usune te fotke)

2. Rabata dłuższa - w tych nasadzeniach widzę pewien rytm ale przetacznik pojawia sie tylki raz, troche tak wyskakuje popza tym powtarzalnym rytmem. Czy to zabieg celowy czy cos przeoczyłaś?
3. Te same watpliwości mam jesli chodzi o spojrzenie od strony podjazdu na rabate kwadratowa choc może w tym przypadku bedzie inaczej bo najczęściej bedziesz ja oglądac od strony domu.....tu nie jestem pewna ale patrząc od strony podjazdu rozchodnik w pierwszym rzedzie zasłoni kostrzewę.
Od nowa ... na przekór wszystkim 16:04, 08 sie 2016

Do góry
I żeby nie było tak smutno to szałwia drugi raz będzie kwitła, trawę mam do koszenia, 15-letni sprzęt już czeka

kici, kici

limkowo

trzcinnikowo

rozchodnikowo
Tu ma być ogród :) 16:02, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja to się martwię żeby mnie nie opieprzył, za to, że wchodzę na jego teren
A te fotki wrzuciłam dla Ciebie, bo chwilę wcześniej nadrobiłam Twój wątek i widziałam akcję z włókniną na przedpłociu.

Szałwia już zaplanowana na inną miejscówkę, pomiędzy bramą a bramką miałam tylko trawy bo szałwii brakło i mogłam sobie porównać dwa rozwiązania, jednak wolę jak jest monotematycznie

dziękuję, jeśli dla mnie
Wiesz, taka rada "starszej siostry"- ciesz się póki działka pusta
Tu ma być ogród :) 15:55, 08 sie 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
No brawo, powinien Ci właściciel tej działki podziękować

Mnie sie szaławia na przedpłociu bardzo podoba...

ja to się martwię żeby mnie nie opieprzył, za to, że wchodzę na jego teren
A te fotki wrzuciłam dla Ciebie, bo chwilę wcześniej nadrobiłam Twój wątek i widziałam akcję z włókniną na przedpłociu.

Szałwia już zaplanowana na inną miejscówkę, pomiędzy bramą a bramką miałam tylko trawy bo szałwii brakło i mogłam sobie porównać dwa rozwiązania, jednak wolę jak jest monotematycznie

Tu ma być ogród :) 15:38, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

oj wiem z czym walczysz ja jestem otoczona z każdej strony takimi działkami na jednej sąsiad ma łąkę więc masa chwastów przełazi, chociaż i tak najgorszy jest rozsiewający się mlecz na kolejnej niczyjej działce pokrzywy równe ze mną a na trzeciej dopiero teraz się budują i też masa chwastów do nas przerasta
Tu ma być ogród :) 15:30, 08 sie 2016

Do góry
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

Tu ma być ogród :) 14:47, 08 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

Podoba mi się ta rabata - co tam masz? Lawenda, dalej szałwia, jeżówki, trawy. Czy tak? (jeszcze słabo rozpoznaję rośliny)
A co za trawki tam są? Czy te rośliny są posadzone rzędami czy wymieszane? Ile tam słońca one mają? Zrób proszę zdjęcie na wprost całej rabaty pomęczę Cię ale jest cudna!

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

Ogród z pergolą 14:10, 08 sie 2016

Do góry
poprawiłam plan frontu
czy moglabym Was prosić o ocenę i uwagi czy teraz jest lepiej?
mam kostrzewe, rozchodniki i ice dance i chcialabym moze juz coś we własciwym miejscu posadzić...
wokół tych rabat jest zywopłot z serbów

tam gdzie czerwona strzałka "wejscie" do ogrodu
czarne kropy to szamba
zielone kwadraty to 4xtuja danica z czasem na kostke
ś-świdosliwa lamarcka
T-trawa, trzcinnik lub miskant
H-hortensje
jarzmianka biala
przetacznik siny
szałwia srebrna
rozchodnik biały
jezówka biała
ice dance lub kłosownica
i widok z lotu orła

to jest strona północna ale wystawa południowa, patelnia non toper

Tu ma być ogród :) 12:37, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

...

Podoba mi się ta rabata - co tam masz? Lawenda, dalej szałwia, jeżówki, trawy. Czy tak? (jeszcze słabo rozpoznaję rośliny)
A co za trawki tam są? Czy te rośliny są posadzone rzędami czy wymieszane? Ile tam słońca one mają? Zrób proszę zdjęcie na wprost całej rabaty pomęczę Cię ale jest cudna!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 07 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
Reniu odpłynełam jak zobaczyłam Twoje hortensje, a szałwia z amazon mist już mi się po nocach śniła a chyba mam sporo siewek amazon mist (choć rodzicielki marnie przeżyły zimę) mogę zagapić?!?!?!

a i w ogóle ścianka wodna wymiata!

Miło mi bardzo ale Twoje hortki też są mega Hi hi hi ... jak już moja rabata po nocach Ci się śni to nie zastanawiaj się zgapiaj

No właśnie ścianka wodna ... miałam dzwonić do fachowca w drugim tygodniu sierpnia ... Dzięki
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:27, 07 sie 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)

Badzo ładny kolor - pasowałaby do niej szałwia lub lawenda - gdześ widziałam takie zestawienie

Jutro poszukam miejsca dla tej róży.
Może biała lawenda ???
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:04, 07 sie 2016

Do góry
Reniu odpłynełam jak zobaczyłam Twoje hortensje, a szałwia z amazon mist już mi się po nocach śniła a chyba mam sporo siewek amazon mist (choć rodzicielki marnie przeżyły zimę) mogę zagapić?!?!?!

a i w ogóle ścianka wodna wymiata!
Ogródek frontowy 15:20, 07 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Udało mi się dziś trochę popracować i nawet zrobiłam zdjęcia, ale niestety tuż po zmroku i są kiepskiej jakości Pierwsze zdjęcia tego co posadzić się udało
Szałwia i jeszcze trochę runianki

Szpaler Limek już go uwielbiam

I szpaler Vanilek które mam nadzieję w przyszłym sezonie poprawią się i nie będą aż tak pokładać jak nie to będę podpierać

A i zakwitły rozplenice cudne z nich szczotki

Ale pięknie będzie, szpaler Limek i Vanilek cudny. A moje rozplenice jeszcze bez szczotek
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:28, 07 sie 2016

Do góry
Olu, fantastyczne widoki u Ciebie. Dobrze, że siedzę Ślicznie masz. Tak wszystko pięknie dobrane i mimo deszczów pięknie Ci rośnie. Pergola super. Jak bym miała gdzie taką postawić, to bym bezczelnie zgapiła
Szałwia o szerokich liściach to prawdopodobnie Salvia officinalis, to taka, którą możesz wykorzystać w kuchni, do potraw, np. Saltimbocca alla Romana
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:32, 06 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Dzisiaj kupiłam sobie Leonardo da Vinci

Badzo ładny kolor - pasowałaby do niej szałwia lub lawenda - gdześ widziałam takie zestawienie
Moja działka na Dębowym Lesie 20:22, 06 sie 2016

Do góry
eda napisał(a)
Śliczniaście oko nacieszyłam liliami no i mój ulubiony guzik u Ciebie zdążyłam na ostatnie kwiatki pytałaś u mnie o różowawe coś to szałwia trój barwna napisałam u mnie jak masz ochotę to zerknij buziaki

Dzięki za info o tej szałwii,,,zaraz zaglądnę do niej.
Guzikowiec jeszcze ma przekwitnięte i pojedyncze kwiatychy

Na pierwszym planie hortensja Bobo

Hortensja bukietowa Kyushiu
]
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:35, 06 sie 2016

Do góry
Na żółtej powtórzyła kwitnienie szałwia i dzwoneczki..........ale tą rabatę czeka rewolucja, tylko cały czas nie mam na nia planu

dalie giganty pod oknami

Moja działka na Dębowym Lesie 22:12, 05 sie 2016

Do góry
Śliczniaście oko nacieszyłam liliami no i mój ulubiony guzik u Ciebie zdążyłam na ostatnie kwiatki pytałaś u mnie o różowawe coś to szałwia trój barwna napisałam u mnie jak masz ochotę to zerknij buziaki
Ogródek Iwony II 21:48, 05 sie 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Ślicznie wyglądasz I ogród tak samo Podziwiam Wasz zapał i tempo zmian!

Olu, dziękuję

Madzenka napisał(a)
Iwonko odpoczynek się Ci po urlopie naleźy szacunek za ilosć wykonanych prac!

No tak, po urlopie trzeba wziąć urlop To może już zacznę odpoczywać
Bo potem się nie da
sylwia_slomczewska napisał(a)
OOO widzę, że nie tylko ja urlop pracowicie spędzam Fajna pergola
Zmiany z kostka też fajnie wyszły, nie doczytałam co będzie teraz przy chodniczku?

Sylwia,czasami trzeba podgonić prace w ogrodzie, ten wolny czas najlepszy, bo nie trzeba się spieszyć ...
Przy chodniczku dosieję trawę i będzie jeszcze wzdłuż altanki wysypany żwirek. Pnąca hortensja i szałwia też będą w żwirku.
Niestety,to chwilkę musi potrwać, bo muszę dokupić obrzeży, a chwilowo skarbonka pusta...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies