Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:53, 03 mar 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
I wreszcie zamierzam uporządkować rabatę z hortensjami koło Nigry

tzn. ujednolicę gatunki czyli będzie tak jak miało być od początku - same hortensje Limelight. Już parę razy pisałam, że niektóre Limki, mimo 3 etykiet na krzaku okazały się nie być Limkami ... Te inne to Grandiflora, które pójdą sobie gdzie indziej

Piękna ta rabata
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:50, 03 mar 2015

Do góry
Tylko patrzę czy u Hani w księdze
pojawiła się jakaś rymowanka.
Odpowiedź rychtuję jak najprędzej
- nie zawsze udaną składankę.

A że organa swe często badamy,
jemy korzonki, miód i cebulę.
To wierszyki dla Was składamy
aby wszystkich rozbawić czule.

Rozległa jest tu poruszana tematyka
od kartaczy, kreta do lisa w kurniku.
A i nie wiem czy tu znajdziecie
przepis na udane i szczęśliwe życie.

Ogród z widokiem na jezioro 19:49, 03 mar 2015

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Witaj Jolu. Przejrzałam Twój ogród, piękny ogród Niebieska rabata, hortensje, altanka, piwniczka, hiacynty...wszystko piękne. Znalazłam też piękny wiciokrzew. Zakochałam się w nim. Napisz proszę wszystko, co tylko możesz o nim napisać.
Ja mam kilka wiciokrzewów, już będzie ich 3 wiosna. Niestety słabo u mnie rosną (o mszycy nie wspomnę), pewnie źle je posadziłam. Kwitną kilkoma kwiatami, pachną przepięknie. Poradź proszę, bo chcę je przesadzić, by móc cieszyć się tak pięknymi kwiatami, jak u Ciebie.
Pozdrawiam

Witaj Magdalenko. Miło mi gościć Ciebie w moim ogrodzie. Na zdjęciu jest to wiciokrzew Browna Dropmore Scarlet, kwitnie długo i obficie, ale niestety nie pachnie wogóle, lubi podłoże gliniasto-piaszczyste, wilgotne, rosnie w pełnym słońcu. Ja do zaprawienia dołka dodałam wiadro starego obornika. To dużo ale przesadzałam go ze starej działki jak miał juz 3-4 lata, po posadzeniu został podcięty ok 20 cm od ziemi, przyjął się i dobrze rośnie, Mszycy narazie nie miał, albo nie zauwazyłam, gdyby miał duzo pewnie widziałabym. Być moze pachnące odmiany rosna i kwitna gorzej niż te które nie pachną, ale tego nie wiem.

Mój ogród pod górkę... 19:49, 03 mar 2015

Do góry
Wszystkiego najlepszego. Spełnienia wszystkich marzeń ogrodowych i nie tylko

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:47, 03 mar 2015

Do góry
Wklejam ku przypomnieniu docelowy projekt Danusi mojej narożnej rabaty z Nigrą, hortensjami, miskantami i świerkami serbskimi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:41, 03 mar 2015

Do góry
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady
Lawendowy zawrót głowy 19:40, 03 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ciemiernimi sa w LM za 16zeta
Dostalłam prezent na poprawe mojego poprawe popapranego nastroju ♡♡♡

Ale super poprawiacz nastroju
Chyba też muszę mieć focha, bo chciałabym mieć taką taczkę i ciemierniki też
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:38, 03 mar 2015

Do góry
tulipany wariują
przy odrobince słoneczka wszystko od razu ruszy ...

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:29, 03 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Reszcie macham .. i uciekam..
A to carex Everest... zachwyt na Gardenii.. u mnie to bez zachwytu

Ania moje everesty podobnie wyglądają ...czyli nijako
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:26, 03 mar 2015

Do góry
Renia Ty po chorobie to zbytnio nie szalej !!!

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 19:24, 03 mar 2015

Do góry
Dzięki za odpowiedź

tak sobie dziś przypomniałam że w niedzielę po południu zaczęło u nas padać i padało cały poniedziałek, czy w takim razie należałoby powtórzyć miedzian?
Przepraszam że tak dopytuję, ale w tamtym roku z przyczyn różnych nie zrobiłam oprysków wcale i w tym roku muszę się zabrać za to poważnie

waldek727 napisał(a)

Paullo.
Pierwszy oprysk miedzianem powinien być opryskiem bardzo obfitym. Sądzę, że po lekkim deszczyku nie musisz go powtarzać. Na promanal jest jeszcze za wcześnie, ale gdyby termin tych dwóch oprysków wypadł w podobnym czasie, to musimy odczekać 3 do 5 dni.

Najważniejsza w ogrodzie jest biorównowaga biologiczna. To ona decyduje o tym, że rośliny wyglądają zawsze zdrowo.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:23, 03 mar 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)

tzn. ujednolicę gatunki czyli będzie tak jak miało być od początku - same hortensje Limelight. Już parę razy pisałam, że niektóre Limki, mimo 3 etykiet na krzaku okazały się nie być Limkami ... Te inne to Grandiflora, które pójdą sobie gdzie indziej

Mimo wszystko ten zakątek podoba mi się bardzo, jak w buszu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 03 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

No i czyż to nie jest boskie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 03 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hi hi dalej dyskusja o moich brzozach/platanach Wpadnie Danusia i juz mamy kilkadziesiat stron o czym pisać Bardzo to miłe.

A wiecie ja nie dyskutuje z pomysłami Danusi, bo juz kilka razy się przekonałam, ze gdy spojrzy na moj ogód i cos poleci to strzał w 10 -tkę. Mam przecież purpurowe buki dzieki Danie, żurawki Georgia Peach w różach i stożek bukszpanowy Witka
Więc juz sie witałam z platanami, już niemal zamowiłam ale skoro Dana mówi, że zostawic brzozy, graby puścic do góry to tak bedzie Brzozy zreszta już zamówiłam, ale jeszcze nie wysyłają, bo maja zimę
Kupiłam brzozy w donicach wiec mogę wyciąc stare (nawet sie nie łudzę, ze te poczochrane brzozy damy rade wykopać ) a nowe wkopać mogę po przekwitnieciu tulipanów. Zobaczymy , poczekamy jak akcja eksmisji brzóz się uda.

Wiec dla przypomnienia - brzozy duplikujemy z prawej na lewą stronę gabionów. Czubki grabów puszczam swobodnie, tylko wyprowadzę boczne pedy szerzej. Trzy laty strzyzenia grabow poszły się paść. Dobrze, ze mam w podjezdzie patyczki do formowania w kostki

Marzena, a właściwie czemu wyrzucasz te stare brzozy?
Coś z nimi nie tak? Czemu są brzydkie?
Bo przeoczyłam.
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:20, 03 mar 2015

Do góry
w sobotę uporządkowałam jeszcze te rabatki

i przy bramie wjazdowej

Hirutkowy raj:)) 19:13, 03 mar 2015

Do góry
To ja też się dołączam wszystkiego naj..
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:10, 03 mar 2015

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 19:09, 03 mar 2015

Do góry
Witaj Jolu. Przejrzałam Twój ogród, piękny ogród Niebieska rabata, hortensje, altanka, piwniczka, hiacynty...wszystko piękne. Znalazłam też piękny wiciokrzew. Zakochałam się w nim. Napisz proszę wszystko, co tylko możesz o nim napisać.
Ja mam kilka wiciokrzewów, już będzie ich 3 wiosna. Niestety słabo u mnie rosną (o mszycy nie wspomnę), pewnie źle je posadziłam. Kwitną kilkoma kwiatami, pachną przepięknie. Poradź proszę, bo chcę je przesadzić, by móc cieszyć się tak pięknymi kwiatami, jak u Ciebie.
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:08, 03 mar 2015

Do góry
Hi hi dalej dyskusja o moich brzozach/platanach Wpadnie Danusia i juz mamy kilkadziesiat stron o czym pisać Bardzo to miłe.

A wiecie ja nie dyskutuje z pomysłami Danusi, bo juz kilka razy się przekonałam, ze gdy spojrzy na moj ogód i cos poleci to strzał w 10 -tkę. Mam przecież purpurowe buki dzieki Danie, żurawki Georgia Peach w różach i stożek bukszpanowy Witka
Więc juz sie witałam z platanami, już niemal zamowiłam ale skoro Dana mówi, że zostawic brzozy, graby puścic do góry to tak bedzie Brzozy zreszta już zamówiłam, ale jeszcze nie wysyłają, bo maja zimę
Kupiłam brzozy w donicach wiec mogę wyciąc stare (nawet sie nie łudzę, ze te poczochrane brzozy damy rade wykopać ) a nowe wkopać mogę po przekwitnieciu tulipanów. Zobaczymy , poczekamy jak akcja eksmisji brzóz się uda.

Wiec dla przypomnienia - brzozy duplikujemy z prawej na lewą stronę gabionów. Czubki grabów puszczam swobodnie, tylko wyprowadzę boczne pedy szerzej. Trzy laty strzyzenia grabow poszły się paść. Dobrze, ze mam w podjezdzie patyczki do formowania w kostki
Rododendronowy ogród II. 19:06, 03 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Aniu ja uważam ze azalie najlepiej wyglądają jak rosną w jednej grupie a rh w drugiej bo azalie mają delikatniejsza budowe i rh je przytłaczaja.Klondyke i Toucan jak najbardziej mogą byc z pontyjską a rh posadz osobno. Ja kiedys miałam razem ale poprzesadzałam bo mi sie nie podobało.Azalie kwitną wczesniej , troche różnie w różnych latach ale jednak wcześniej niz rh.Moja rada-osobno.

Widzisz Bożenko i tu wychodzi doświadczenie. Mi się wydawało, że rh i azalie wspaniale się uzupełnią. I że ta różnica kwitnień to też plus- owszem, trochę skromniej na raz, ale w sumie dłużej. Ale twoje rady ułatwią mi zadanie, bo nie bardzo mogłam dopasować kolory rh do towarzystwa.

U mnie największym problemem przy jakimkolwiek projektowaniu jest to, że ja większości roślin które chciałabym mieć nie widziałam dorosłych w realu. A wiadomo zdjęcie nie wszystko oddaje. Dlatego tak cenne są takie rady jak twoje Bożenko. Bardzo dziękuję.

Czy azalie mogą mieć towarzystwo- np paprocie, czy lepiej jak będą same? A jeżeli mogą to jakie roślinki by pasowały do nich?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies