Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:59, 27 lut 2015

Do góry
Tydzień w ogrodzie zakończony. Plan nie wykonany w 100%

Najpierw trochę wiosny.

Tulipek i irysek

Hiacynt

W cieniu - zacieniona 17:56, 27 lut 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...niektóre roślinki już zdobią...

Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 17:40, 27 lut 2015

Do góry
Zauważyłam dziś na moim berberysie takie dziwne narośla. Wyglądają na suche, ale po zdarciu pokazuje się żółte drzewo - wiem już, że taki kolor jest właśnie u berberysa. Ten krzak już jesienią dziwnie wygladał, jakby marniał, usychał... Obok rośnie drugi berberys i on wygląda normalnie, w miejscu oczek ma małe pąki.
Może będziecie wiedzieć, co mu jest?

Rododendronowy ogród II. 17:30, 27 lut 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Piękne ranniki, a zdjęcie Reni masz? nie zrobiłyście razem?Bogdzia czy mam się martwić tymi plamkami na liściach żółtymi? to połamany przez koty Helsinki, dochodzi do siebie , co mu dać? pozdrówka

Aniu brak mu jakiegos pierwiastka ale jakiego nie wiem , opryskaj dolistnie nawozami az wygląd lisci się poprawi a potem granulowany nawóz do rh lub do borówek i bedzie dobrze.Zdjęcia Reni nie mam bo była krótko wiec nie chciałam jej wystraszyc robieniem zdjec.Następnym razem będa. Aniu znalazły się u Ciebie ranniki?
Ogród prawie romantyczny 17:30, 27 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Ewa, zastanawiałam się też nad jabłonią, ale może nie pasować do pozostałych nasadzeń. To rabata ze szmaragdami, limelightami i bodziszkami. Są tam też posadzone dwie kolumnowe wiśnie Amanogawy, bo trzecia niestety przemarzła. Zastanawiam się nad posadzeniem po obu stronach kolumnowych wiśni japońskich ( jedną będę musiała przesadzić) a w środku coś niewielkiego, ale nieco bardziej rozłożystego. Ale na razie myślę i co chwilę zmieniam decyzje, mając nadzieje, że coś w końcu przyjdzie mi do głowy. W ostateczności dosadzę trzecią Amanogawę dokładnie na wprost okna.

To zdjęcie wąskiego paska pomiędzy domem a płotem, które sprawa wrażenie, że za chwilę widok na działkę sąsiadów zostanie zasłonięty. Ale to jednak nie do końca tak jest.

wcale nie taka wąska ta rabatka, ja bym tam jeszcze cos wcisnela...
Ogród Loczka 17:30, 27 lut 2015

Do góry
Troszkę wiosny

W cieniu - zacieniona 17:28, 27 lut 2015

Do góry
...niektóre roślinki już zdobią...
Rododendronowy ogród II. 17:24, 27 lut 2015

Do góry
Piękne ranniki, a zdjęcie Reni masz? nie zrobiłyście razem?Bogdzia czy mam się martwić tymi plamkami na liściach żółtymi? to połamany przez koty Helsinki, dochodzi do siebie , co mu dać? pozdrówka
Rododendronowy ogród II. 17:19, 27 lut 2015

Do góry
A ja dzis miałam fajny dzień pozanłam kogos miłego z Ogrodowiska, no napiszę Renie Rozark i dostałam ranniki które zakupiła Karola a przywizła do mnie Renia . Życie jest piękne jak sie ma takich przyjaciół.

W tym roku są powyginane i zadnego wrazenia nie robią ale w przyszłym będa ślicze.
Dziękuję Karola i Reniu.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:08, 27 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Joasiu ja również kocham twój ogród i rabaty z trawami, a szczególnie ze stipami w roli głównej, cuda , nad cudami
Powiedz mi czy na tym zdjęciu ta jeżówka to jest Hot Papapaya, bo nie wygląda, jest prawie czarna , może zdjęcie przekłamuje, co to za nowość, chciałabym poznać jej imię.

Aganiu dziękuję
Powiem nieskromnie że stipy mi się naprawdę udały.
Ta jeżówka to Double Delight i ma piękny różowy kolor. Zdjęcie trochę przekłamuje, tu chyba najlepsze zdjęcie jakie posiadam.
I inne moje pięknotki

Ogród tworzony z pasją 16:59, 27 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Nawet trawki zaczynają się pojawiać:

CO to za trawki? Nie mów, ze już miskanty u Ciebie startują! Ja jeszcze starych nie wycięłam
Skąpana w słońcu 16:54, 27 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo ja również się bardzo cieszę, potrzebne takie wieści. Ja mam już dość takiej szaro-burej pogody.
CHCĘ WIOSNY i SŁONECZKA.

Poinformowałam dzisiaj moje cebulowe, że skoro już są boćki to niech one się nie ociągają i szyko z ziemi wychodzą i kwitną, kwitną, kwitną
Prawie - jak ogród 16:41, 27 lut 2015

Do góry
A podczas dalszych oględzin na berberysie dopatrzyłam się takich dziwnych narośli. To takie zgrubienia w miejscu oczek...

Zgrubienia wyglądają na suche, ale gdy zdrapałam jedno pojawiło się taki żółte coś...
Obok rosnie drugi berberys i on wygląda normalnie, w miejscu oczek pojawiają się już malutkie listki. Może będziecie wiedzieć co mu dolega?
Prawie - jak ogród 16:23, 27 lut 2015

Do góry
A to juz inna żurawka, chyba georgia peach...
Zdecydowanie brzydsza...

Dzielnie natomiast trzymają sie carexy evergold. Mam wrażenie, że już rosną...
Prawie - jak ogród 16:21, 27 lut 2015

Do góry
Zrobiłam obchód ogrodu i tak wyglądają moje wspomniane żurawki. Fotki z dzisiaj.
Lime marmalade - kupiłam w maju ubiegłego roku 3 sztuki, od razu podzieliłam, w wrześniu sadzone na rabatkę...

A tu na jednej roślince dostrzegłam taki ubytki, czy to opuchlaki?!!!
Zamieszkać w ogrodzie 16:03, 27 lut 2015

Do góry
no dobrze już dobrze ... w moim wątku nic się nie dzieje ale w głowie myśli i planów gonitwa.
Na początek ogólny rzut działki ( przykro mi ze to taka mapa z projektu ale tylko to mam w skali..)

Póki co mam sąsiadów tylko od wschodu (góra mapy) i północy - lewa strona tam gdzie wejście.
Zaczynam więc kawałkami jak tylko fundusze pozwolą od obsadzenia wschodniej ściany ogrodzenia ( którego nota bebe jeszcze nie ma - ale sąsiad miły i jak będziemy robić to od jego strony - on nic nie sadzi tylko trawę)
Kilka fotek - d razu przepraszam za bałagan ogólny na działce ale ja wbrew wszystkiemu sadze kiedy nadal jeżdżą koparki i mój mąż kończy garaż a ja go odciągam bo dół wykopany ale drzewa podnieść nie daje rady
wschód od lewej na mapie

:
psisko się wepchało do fotki
tu od skrzynki aż do prawego końca fotki będą tuje szmaragd posadzone do formowanego żywopłotu przednimi taki "brzuch" z klonem palmowym - czerwonym , i do jego towarzystwa Żurawki, tawuły golden pronces, 2 cypryski groszkowe przy klonie, byliny , w tym planuję posadzić poziomki ...
Dalej mniej więcej w połowie szerokości domu jest okno z kuchni nieotwieralne o wymiatacz 4 m szerokie i 2.5 wysokie, na przeciw niego jest już zaczątek ( rabata jest szersza ale stoję oparta plecami o okno więc tylko takie zdjęcie ):

linia dereni białych sibrica przed nimi w półkolu będą azalie i klon czerwony jako drzewo na środku rabaty ( korona ma być widoczna przez identyczne okno u góry w sypialni). Do towarzystwa w tych wyciętych dziurach są już tam cebule i będą Ciemiętniki i kostrzewa sina.
( szmatę zdejmę jak tylko Panowie zrobią opaskę wokół domu bo mi tam depczą - ten biały dom to sasiad)
I dalej kostrzewą sina przejdę do pasa traw który dojdzie aż do posadzonej tam wiśni japońskiej (prezent na parapetówkę) - w rogu kącik spożywczy z agrestem borówka truskawkami i poziomkami ( niedaleko piaskownicy - zabieg celowy moje dzieci niechętnie jedzą owoce ..)

Tutaj ciagle się nie mogę zdecydować jaki trawy - miskanty olbrzymie na takiej długości ( ok 6 metrów) trochę mnie przerażają - a chce coś ok 1.5 m więc każda sugestia mile widziana - przed nimi na pewno rozplenica i jeszcze coś niskiego ale co nie wiem - na pewno będę chciała płynnie przejść ta kostrzewą i kusi mnie tam dla kontrastu wepchnąć piwonie...( może nawet drzewiastą???) co o tym myślicie.
no i dochodzimy do narożnika

W rysowaniu nie jestem dobra więc opis musi wystarczyć. Oczywiście jak tylko da się coś posadzić zrobię fotki \"po"
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:59, 27 lut 2015

Do góry
homme11 napisał(a)
Witam wszystkich maniaków różanecznikowych

Przesadzając dziś pojemnikowanego Rhododendron 'Roseum Elegans' zauważyłem, że roślina choruje. Nie mam pewności czy to choroba grzybowa, dlatego bardzo Was proszę o wskazówki. Nie wiem czy potraktowac roślinę by jej nie zaszkodzi no i czy w ogóle traktowac czymś roślinę tuż po przesadzeniu. Dodam, że roslina jest kilkuletnia i wcześniej nie chorowała. Helllllp

No i jak wygląda sytuacja. ...
otóż PH gleby badane w maju po radzie Danusi, listopadzie oraz wczoraj (26 lutego) jest właściwE, tzn wychodzi jakieś 454-4-4,5. Zimy u nas na Pomorzu nie było niemal wcale choć mrozy owszem ale max do 10° poniżej zera. Roślina jest odsłonięta od wiatru. Zresztą przymrozki wykluczam bo rzecz zaczęła się na długo przed przyjściem zimy.
powinienem zapewne dodać, że ówczesna przesadzanie rośliny związane było także z przeprowadzka. Roślina od zawsze rosła w pojemniku.
Obecnie roślina wygląda tak jak na zdjęciach poniżej (tych z dzisiaj-dla pewności oznacze je jako aktualne). Krzew jest matowy, blady i szorstki w dotyku. Pąki jakby się zwijaĺy wraz z ubiegłorocznymi liśćmi. Oczywiście pogłębia się brązowienie.
zastanawiałem się czy zmiana miejsca mogła mieć na to wpływ ale. . Roślina kilkakrotnie wędrowała ze mną z miasta do miasta, lub sprzed domu na drugą stronę. Przez niemal 10 lat. Nigdy nie reagowała w najmniejszym stopniu.

Jedyna różnicą między miejscami jest to, że obecnie donica jest osadzona w ziemi do nieco ponad 3/4 głębokości. Nie zmienił się więc poziom ziemi okół pnia.

Nie wiem co robić. Z dnia na dzień widzę pozostałe rośliny nabierające mocy i głębokiej zieleni (bo w Gdyni juz krokusy a ten akurat, protoplasta moich różanecznikow ma się coraz gorzej. .. ech. ..
co począć?

Aktualne zdjęcia:

Do raju daleko - u Ewy 15:57, 27 lut 2015

Do góry
Wczoraj podczas zakupów taka prymulka się do mnie uśmiechnęła

Ogród wśród pól i wiatrów 15:55, 27 lut 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Trzmielina jest teraz fajna, taka świeżutka.
Tylko poczorchana trochę, ale jakoś nie mam serca jej ciachać.
Ciemierniki ma do towarzystwa

Witaj,
Czy pamiętasz jakie duże kupowałaś te kulki bukszpanowe? Bo ja planuję taki zakup...tylko nie wiem czy takie 30cm będą wystarczające żby osiągnąć efekt jak u Ciebie. Pięknie jest w Twoim ogrodzie!
Do raju daleko - u Ewy 15:55, 27 lut 2015

Do góry
Wrzucę jeszcze zdjęcia z cięcia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies