Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).
Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm
Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
po pikowaniu ci zmarniała/bo ja jedno podejscie do pikowania miałam i osłabła bardzo...
jakbym wiedziała gdzie jest docelowe miejsce liatry to tez bym tak zrobila ale jeszcze sporo pracy na różance to na koniec ją wsadzę
Łoo ale tu się dzieje, wiosenne prace są takie twórcze i dokładne. Tak rzetelni jesteśmy tylko po zimie Rabaty wypielone do ostatniego chwaścika, przygotowane aż się wszystko rozrośnie i na siebie zajdzie.
I właśnie dlatego w pierwszym, drugim sezonie te rabaty będą wyglądały na lekko łyse. The Fairy za jakiś czas najdą na siebie i się połączą. Wtedy ani stipa ani jeżówka tam nie wejdzie Ale w pierwszym roku żeby nie było pustych przestrzeni możesz nasadzić bylin czy traw i w dalszych latach obserwować jak się wszystko rozrasta i ewentualnie róże ciąć. Na tlo dałam bym werbenę-jakieś wyższe piętro. Ewentualnie jeśli będą tam Nigry to wtedy już nie musi być tła.
Inspiracje dostałaś bardzo ładne.
Powodzenia życzę.