Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:55, 27 lut 2015

Do góry
No to jedziemy na tyły ....
tak..... to zdjęcie prezentuje moje tarasy które kiedyś będą podtrzymywane przez gabiony żeby zgrabnie zmienić różnicę poziomów na działce, tu widać 2 poziomy

trawniczek

A tutaj już przechodzimy do części z warzywniakiem ....
tzn w planach własnie gdzieś tam będzie kiedy nie wiadomo, bo aktualnie są tam moje doniczki które muszę stamtąd usunąć tylko nie bardzo mam pomysł gdzie ...bo wszędzie się zapowiadają jakieś prace tak że jest obawa że warzywniak będzie skromniutki w tym roku

i moje śliczne gumiaczki stojące na trawniczku

chyba sobie zmienię awatarek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:51, 27 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Przedpłocie

Wiem, że prośba do Danusi, ale zapytam tylko - czy rozważałaś wsadzenie drzew pomiędzy ogrodzenie i gabiony i prowadzenie ich na płasko i nie sadzenie drzew tam gdzie są brzozy? Owszem, wtedy z 2 stron ogrodzenia i dość blisko siebie byś miała drzwa, ale też by stanowiły lepsze odgrodzenie od sąsiadów jednocześnie nie zabierając miejsca w ogrodzie. Zawsze możesz zostawić te 2 brzozy pendule, które by wprowadziły trochę poczochrania w ogrodzie.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:45, 27 lut 2015

Do góry
jeszcze raz rzut okiem na front

jak widać zapas materiału do zabawy z taczkami widłami i łopatą zapewniony
A no i sopelki jeszcze do zdjęcia .... ale w sumie u nas dopiero co śnieg stopniał.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:42, 27 lut 2015

Do góry
No to zaczynam same chciałyście ... zdjęcia robione komórka wczoraj po pracy więc rewelacji z jakości nie ma, ale uwierzcie mi lepszy aparat nic by nie zmienił!!!
Front piękny i geometryczny

z boku domu cudne kubiki itp..

Tutaj może słabo widać ale poniewaz podnosiliśmy teren to od strony sąsiada w odległości 1 m od granicy stawiamy murek oporowy zey teren wokół domu był na jednym poziomie,
a w tej części między ogrodzeniem a murkiem chce posadzic choinę kanadyjskę
aktualnie stoją tam ledwo żywe / lub padnięte tego jeszcze nie wiem cisy ...
Ogród na glinie 09:28, 27 lut 2015

Do góry
Pociachałam pienną różę. Muszę się tego nauczyć metodą prób i błędów. Miałam ochotę ściachać ją jeszcze mocniej, ale jak nie było pąków, to nie mogłam. Obawiałam się też ściąć cieńsze pędy, znów w obawie, że będzie łyso, za mało pędów.

Stipy naliczyłam dziś już 21 sztuk.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:11, 27 lut 2015

Do góry
Ania, rok temu tak samo robilam i potem bylo tak, a nawet wiecej, bo mi jeszcze urosly, musze ciac mocno, bo rosna na komposcie i zaslaniaja klony za kolem bukszpanowym
Pasja posiadania ogródka 08:59, 27 lut 2015

Do góry

Dominiko-
A oto i chlebek świeżutki domowy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:59, 27 lut 2015

Do góry
patyki róż i limki, cos pokombinuje

takie też ukorzeniam, bo rok temu tak zrobiłam i super wyrosły i kwitły, kwiaty były wielkie

zbliżenie

w środku 2 drzewa miłorzęby, będą mieć 4 lata, juz jakis pień w końcu mają

Lawendowy zawrót głowy 08:55, 27 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Na spacerku moje ulubione

gdzie ja mieszkam?....
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:53, 27 lut 2015

Do góry
cd
ale pusto teraz

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:53, 27 lut 2015

Do góry
adom1206 napisał(a)
dzięki spróbuję chyba

Warto znowu mam pełno patyków, część u siebie wtykam, część wydaję

a to meldunek z wczorajszej pracy, cięcie radykalne bardzo

takie wysokie były, róża Chopin jeszcze wyższa, nie ma mozliwości ciąc hortek bez róż, bo nie da się wejsć zatem wszytsko juz tu cięłam, tylko 8 limek i 5 róż, a roboty na cały dzień

przed i po

w trakcie
Lawendowy zawrót głowy 08:52, 27 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
buziolki milego dnia

Dodatki z Ikei to coś dla mnie Miłego dnia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:49, 27 lut 2015

Do góry
bazi nie spotkałam na drzewach ale....
Ogród - Azyl Amatora 08:33, 27 lut 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
I donice się znajdą:

[/img]

Robert czy te donice z hiacyntami wypełnione są wyłącznie mokrą ziemią, czy częściowo ziemią i i zalane wodą?
Ciekawe
Lawendowy zawrót głowy 08:19, 27 lut 2015

Do góry
buziolki milego dnia
Lawendowy zawrót głowy 08:17, 27 lut 2015

Do góry
Na spacerku moje ulubione
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:58, 27 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Danusia, taki mam najprostszy
4 jaja, 1 i 1/2szkl mąki, ja używam bio jakąś, ale może byc każda, 3/4 szkl cukru trzcinowego lub 4 łyzki miodu, 1szkl oleju, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, pulpa ile tam masz, z reguły u mnie 2 szklanki, jeśli ktos nie ma pulpy to 2 szkl startej drobno marchwi,
jako dodatki daje orzechy lub rodzynki, jak nic nie mam sezam, polewy robie na góre lub nie, kazda wersja smaczna
jaja ubic z cukrem, potem po trochu olej, na koniec sypkie i marchew, do nagrzanego na 180 piekarnika, u mnie termoobieg i piec 40-45 minut, 10 minut przed końcem zmniejszam temperature do 150, smacznego

Robię całkiem podobnie, jajka ograniczam do 3, mąka - mielę płatki owsiane, dodaje też zmielone siemie lniane, oleju i miodu trochę mniej mniej.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:05, 27 lut 2015

Do góry
Prośba do Danusi
Od ponad roku zaplanowałam zmianę na mojej reprezentacyjnej rabacie przed gabionami.
Mam na niej posadzone 4 brzozy doorenbos. Problem polega na tym, że dwie po prawej to wersja pendula a dwie po prawej to jakieś dziczki, które wyrosły z podkładu do szczepienia. Na chwilę obecną wyglad rabat jest niesymetryczy. Za gabionami od strony ulicy posadziłam graby, któr eformuje geometrycznie.

Pomysły na chwilę obecną:
1. Wszystkie brzozy wymieniam na platany Alepn's Globe - znalazłam szczepione na wysokosci 2 m- gabiony mają 1,5 m - będą nawiązywać do wiśni umbraculifera posadzonych przy tarasie. Ogród robi się mocno geometryczny , niepoczochrany i ja nie musze z tymi platanami niema nic robic, mam juz dosyć przycinania więc to też jest ważne - koszt ok 1500 zł
2 Wymieniam tylko brzozy po lewej stronie na wersje pendula - koszt znikomy 200 zł. Ale bedzie ciągle wrażenia poczochrania , brzozy muszę przycinać bo mi zarastają rośliny rosnące pod nimi. Na dodatek jest dla nich za mokro i ciągle mi chorują.
3. Wynieniam brzozy na platany prowadzoane na płasko (ukrzyżowane) aby nawiazać do formy grabów na przedpłociu i postwaje z nich porzadna przesłona domów, które widzę ciągle z ogodu zimowego. Nadaję nowoczesną formę ogrodowi w stylu holenderskim ale mam dużo pracy - kzyżowanie, regulowanie platanów- koszt o 400 zł- 600 zł w zależności od wielkosci platanów. Na efekt czekam 2-3 lata do kształtowania
4. Powtórzenie geometrycznych grabów z przedpłocia przed gabionami - mam wypasione sztuki na tyle domu - moge przesadzic i mieć szybki efekt reprezentacyjnych drzew. Ale czy nie byłoby zbyt monotonnie? 8 szt grabów ? - koszt - siła mięsni M

M jest zwolennikiem wariantu 2 (widok pni brzóz zimą, ilość pracy na dokonanie zmiany)
Ja jestem zwolenniczką wariantu 1 ale waham sie czy bedą kuliste platany pasować do prostokątnych grabów. Brzozy pendule ładnie wygladają tylko w stanie bezlistnym

Danusiu ratuj bo ja mam dylemat niespotykany jak na mnie....
Dla zobrazowania zdjęcia jak to wygląda

Lewa strona

Prawa strona

Przedpłocie
Kolorowy ogród na piasku 00:24, 27 lut 2015

Do góry
Jeszcze Mira zgłaszała potrzebę czegoś ciepłego

Kolorowy ogród na piasku 00:21, 27 lut 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Jak miło Cię widzieć A wiosna jak zwykle przyjdzie swoim rytmem, pomimo naszych życzeń i chciejstw, błyśnie słoneczkiem i buziaki nam się uśmiechną

Mariolu na ten dość ponury jeszcze czas słoneczne tulipaniki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies