Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:49, 23 kwi 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, pięęęknie masz

Dzięki Agnieszko w tym roku naprawdę moja wiosna podoba mi się
namawiam cię na te botaniczne, są cudne i do srebrzystości lawend i firletek i berberysów fajnie pasują, a tak przy okazji to może ciut skoryguję kształt Admiration, kulki nie widzę
tulipan botaniczny LITTLE BEUTY i BAKERI LILAC Wonder
mam tu pełno siewek rudbekii, muszę eksmitować, tylko gdzie
na tej rabacie są; lawendy, liatrie białe i fioletowe, dzwonki białe i fioletowe, maki, perovska i czor wie, co jeszcze

pełno tulipków też tu, jak sadziłam, nie było firletki, teraz w duecie
Milka 13:04, 23 kwi 2015

Sebek napisał(a)
Nie wiem na czym oko zawiesić, wszystko cudowne! Ale połączenie hiacyntów i żonkili powaliło mnie na kolana - bendem zgapiać, jak nie zapomnę jesienią

Cieszę się, że się podobazgapiaj
mnie olśniło tu i nie tylko, po cięciu trawek, że pusto i mam miejsce na sadzenie, ale jesienią tego nie widać, więc jeżdżę po okolicy i wykupuje resztki hiacyntów i żonkili, fioletowe tu, a na gazonową białe i różowe, ale to wciąż mało, może na giełdę skoczę i coś znajdę, będę mieć na jesień z głowy, a wiosną zakwitnie
na razie tu jest 65 żonkili i 20 hiacyntów
szkoda, że nie kwitną teraz te fioletowe rh- Alfred

a w pobliżu żagwiny, hakone i sasanki, chyba te żagwiny nie na długo, Misia na nich poleguje, znalazła poduszeczki
Milka 13:11, 23 kwi 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Podobnie jak Sebek nie wiem na czym oko zawiesić. Cudnie, kolorowo. U mnie maki rozlazły się po całej rabatce. A że korzenie mają chyba do samego piekła, to zostawiłem na 1/4 a resztę poczęstowałem Randapem. Tylko ciii bo Krysia o tym nie wie.

Krysi cicho sza, nic nie mówimy, ale żal, jeśli to z tych olbrzymich wschodnich, trzeba było miejsce może znaleźć? ze swoimi będę latać, bo za gęsto mam wszędzie, jedyny plus, nie mam chwastów, nic nie pielę

szaleństwo tu będzie na wisterii, pąków tyle, że jestem w szoku, nawet na drucie, będą girlandy, pierwszy raz aż tyle, choć rok temu tez było super; ona już ma tak z 10 lat, konary potężne i bardzo wysoka, coraz trudniej z cięciem

Milka 13:21, 23 kwi 2015

Kindzia napisał(a)
I to jest prawidłowe podejście do cebulowych

No ja myślę w ciągu tych 2 lat ponad 2 tys. posadziłam, co dało się, ale wykopywać, o nie
zresztą, jak pisałam, idę w hiacynty i narcyzy, cześć narcyzów zabieram z rodkowej rabaty, tulipany tez i dam na rabatę trawiastą z bukami tricolor, wiosną tam pusto długo, więc będzie lepiej, tylko na jesień jeszcze coś dokupię
teraz sadzę gotowe kwitnące hiacynty, w sumie 50 dosadziłam...oj pachnie na przemian z mahonią
Milka 13:40, 23 kwi 2015

GosiaJoanna napisał(a)
Irenko pieknie u Ciebie jak w bajce ...psiaki boskie

Gosiu dziękuję bardzo w końcu po tylu rewolucjach, zbliżam się do tego co chcę, jeszcze 2 lata i chyba to zobaczę

twardziele spod wisterii, podobnie jak u Agani, mam je z hostami
jeszcze nie wszystkie kwitną, ale już zaraz...3 sezon u mnie

Milka 13:54, 23 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
Irenko oczopląsu od kolorów dostaje, piękne tulipki botaniczne ale rzeczywiście połączenie zonkili z hiacyntami najpiękniejsze. Pochwale sie ze u mnie hakone przetrzymały pierwszą zimę, może bedą mocniejsze zanim przyjdzie jakas ostrzejsza.

Ogromnie się cieszę z tej hakone u ciebie, bo to naprawdę mocne trawy, widać więcej czasu potrzebowała do aklimatyzacji
u mnie wszędzie idą, jak szalone, tylko te największe ciut opędzlowane z korzeni, albo ślimaki, albo nie wiem co..coś z boku puszczają, odbiją, bo one szybko rosną, mam je na kilku rabatach w tym na tej rodkowej teżmam ich dziesiąt i żadna nie zawiodła
All Gold całą zimę w liściach, polecam ci ją też
u mnie od jesieni, konkretnie od września 2014

w kamieniach z sasankami, inna odmiana

z żonkilami i hiacyntami, a zaraz tu tez orliki
Milka 14:17, 23 kwi 2015

KasiaWB napisał(a)
heloł po raz kolejny napiszę pytanie: czy my w tym samym kraju mieszkamy?! niesamowita ta wiosna u Ciebie naprawdę świetnie wygląda ogród Macie rękę do roślin, bez wątpienia
Serdecznie pozdrawiam

Jasne, że w tym samym, ale na innych końcach
Nie wiem czy ręka, czy ziemia, chyba do kupy razem dzięki Kasiu
również ubiegłoroczny nabytek z Holandii, nazwałam go tulipan pająk, bo jak się otworzył, to z daleka ten środek wyglądał jak big pająk, w pierwszej chwili aż się wystraszyłam i ma inna łodygę, spiczaste płatki i spiczaste liście, większość ma po kilka pąków
już tu ruszyły hosty, więc ich liście zasłonią

malgorzata_s... 14:21, 23 kwi 2015

Irenko wyobraź sobie że i moja wisteria po 6 latach zdecydowała że zakwitnie W zeszłym roku postraszyłam ją że wywalę
Milka 14:27, 23 kwi 2015

Gardenarium napisał(a)
Irenko, najbardziej urzekły mnie berberysy z różowymi tulipanami oraz genialne są Twoje tulipany pełne pomarańczowe. Ogólne wrażenie obłędne i jeszcze w dodatku zdjęcia coraz lepsze Szczególnie brązowe turzyce z tulipanami

Tak przypuszczałam, że ci się spodobaco do pełnych, no odlotowe, są tam gdzie mówiłaś aby eksmitować żurawki, do brązowych carexów i żółto daje tez trzmielina, ta japońska, co ci się u mnie podobała
Jednak Ty masz oko!! mnie też to zdjęcie się podoba, nawet ciut dumna z niego byłam powoli się uczę operować światłem
to dla ciebie ten kawałek
jest w takiej tonacji, jak wianek

i fajny narcyz Wilston Churchil z carexami
Milka 14:28, 23 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko wyobraź sobie że i moja wisteria po 6 latach zdecydowała że zakwitnie W zeszłym roku postraszyłam ją że wywalę

To super! u mnie kwitnie od samego początku, co rok tylko ilość kwiatów zwiększała