Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 20 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

W necie właśnie nie mogłam znaleźć, ale jeśli masz nc+go to możesz sobie odtworzyć.

gdybyś jednak nie miała zrobiłam Ci fotki z mojego tv

na koniec ogólny zarys ogrodu, który jest nowoczesny, a mimo to romantyczny akcent zasłonkowy wg mnie wygląda pięknie

ps. moje zasłonki wstawię u siebie, żeby nie zaśmiecać Ci wątku

Dziękuję bardzo Tylko nie wiem czy to jest to COŚ ...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:11, 20 lut 2017

Do góry
Ren133

Temperatury nie powinny spadać poniżej 3 - 4* C na powierzchni, aby środek mógł wsiąknąć i zostać pobrany przez grzyba.

Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:03, 20 lut 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Polinka
Malgol

Turzycom raczej choroby nie zagrażają. Jedynie rdza jako grzyb dwudomowy. Natomiast wiosenne 'dolegliwości' groźne są nie tylko dla carexów. Należą do nich: nadmiar wody, obniżona temperatura - niekoniecznie ujemna i nagromadzenie w glebie jesienią grzybów na resztkach roślinnych. Najbardziej doskwiera obecność pythium ultimum, botrytis oraz fusarium. Nie zawsze się uwidaczniają, ale powodują choroby zgorzelowe, co przy nadmiarze wody /także w pochwach liściowych/ i obniżonej temperaturze preferuje wystapienie pythium i zgniliznę węzła krzewienia oraz korzeni podobne do fytoftorozy, której jest bliską kuzynką. Wczesnowiosenne opryski dithane, gwarantem, topsinem mogą ograniczyć wystąpienie choroby, ale na glebie zwięzłej /zimnej/ raczej trudne do uniknięcia, ponieważ w tym okresie budząca się roślina potrzebuje intensywnie pracujących korzeni, a one nie mogąc oddychać stają się łatwym łupem.

Pozdrawiam

Ciekawe informacje Wczesnowiosenne tzn kiedy?
Pogubiłam się po drodze... 21:17, 20 lut 2017

Do góry
Ameli krzycz kiedy siać sałatę
Typografia ogrodu 17:29, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

ale rozrzutna jesteś
kto zaoszczedził to może rozdawać
Typografia ogrodu 15:41, 20 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Oddam i 10 nawet 12

ale rozrzutna jesteś
Zielono zakręcona 14:00, 20 lut 2017

Do góry
wilana napisał(a)
Jesteśmy już dawno po 14.02. ale muszę się pochwalić co dostałam od m. na Walentynki. Z wyrazami miłości

W minioną sobotę nawet udało mi się wyskoczyć do ogrodu na 2 godziny i poprzycinać winobluszcz i owocowe krzaczki. Nie zdążyłam jesienią pościnać malin więc teraz to zrobiłam. Wody jest pełno wszędzie ale dla chcącego - w kaloszach- nic trudnego. Cieszą mnie już główki "kapusty" (tak z mamą mówimy na rozchodniki).

No kurczę i Ty tez, tak jak Krysia, nie masz już śniegu w ogrodzie? Ja sie tak nie bawię u mnie jeszcze z dobry tydzień śnieg poleży
Oryginalny prezent
Mój ogród pod lasem 13:14, 20 lut 2017

Do góry
malgol napisał(a)
No właśnie też się cieszę bo na razie wszystko wygląda jakby żyło Carexy zieloniutkie, brązowe carexy ...brązowiutkie ale na suche nie wygladaja nawet jesienne przyrosty bukszpanów wyglądają na niezmarzniete

Suuuper przezimowały

Pogubiłam się po drodze... 13:07, 20 lut 2017

Do góry
ale Ty zamawiasz w necie? podesłałabyś mi linka?
Pogubiłam się po drodze... 12:24, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Amelia Może to głupie ... ale czy należy zwracać uwagę na producenta nasion warzywnych? Bo chciałam sobie posiać chociaż trochę rzodkiewki, pietruszki, sałaty i kilka ziół Poleciłabyś mi coś konkretnego?
Reniu ja na producentów nasion nie patrze abym miała ulubione odmiany warzyw: sałaty mam różne od masłowej po kruchą lodową, strzępolistne, czerwone czy rzymska, z liściastych sałatkowych np rukolę w tym roku kupiłam jeszcze rukiew wodnąz rzodkiewek mam chyba wszystko co na rynku dostępne: białe, żółte, fioletowe, różowe, czerwone okrągłe, podłużne z białymi końcówkami i bez
Na zielonej... trawce :) 11:00, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

eM myślał o roletach (bo spodobały mu się rolety na tarasie w naszym ap w Barc) ale jednak też uważam tak jak Ty, że to za drogi interes ... chyba jednak najbardziej nakręciłam sie na to drzewo ... bardzo Ci dziękuję za pomoc, zdjęcia u mnie i rady

Proszę - nie ma za co

ps. Bez znaczenia na co się zdecydujesz i tak będzie pięknie, znaczy piękniej bo pięknie już masz
Na zielonej... trawce :) 10:59, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Ale pięknie masz wiesz))) ... a z tym kręgiem będzie po prostu cuuudnie

Dziękuję A wiesz, że dziś jak robiłam foty z domo dla Ciebie to przez myśl mi przeszło, aby w kręgu coś zadziałać z tiulem? Nie jako osłona przed słońcem, bo będzie tak ustawiony, że nigdy słonce nie powinno zaglądać do wnętrza, ale właśnie jako zmiękczacz surowego betonu jak już stanie to pokombinuje zobaczymy czy będzie grało
Na zielonej... trawce :) 10:56, 20 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Powiem Ci, że pamiętam swoje rozmyślania nad zacienieniem tarasu i wiem ciężka sprawa się zdecydować - my nawet żaluzje fasadowe bralismy pod uwage (ale one strasznie drogie) i stanęło na zasłonach - koszt w porównaniu do innych rozwiązań naprawdę niewielki

Czy do kostki nie pasuje? Moim zdaniem fajnie by zmiękczyły surowość betonu ale wiadomo to Ty musisz być przekonana

eM myślał o roletach (bo spodobały mu się rolety na tarasie w naszym ap w Barc) ale jednak też uważam tak jak Ty, że to za drogi interes ... chyba jednak najbardziej nakręciłam sie na to drzewo ... bardzo Ci dziękuję za pomoc, zdjęcia u mnie i rady
Na zielonej... trawce :) 10:53, 20 lut 2017

Do góry
Ale pięknie masz wiesz))) ... a z tym kręgiem będzie po prostu cuuudnie
Na zielonej... trawce :) 10:52, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziękuję Angelika Dla mnie te Twoje są ładniejsze ... też mi się takie grubsze podobają ... ale wydaje mi się, ze one najlepiej komponują się z drewnianą podłogą a u mnie kostka ... hmmm ... mam dylemat

Powiem Ci, że pamiętam swoje rozmyślania nad zacienieniem tarasu i wiem ciężka sprawa się zdecydować - my nawet żaluzje fasadowe bralismy pod uwage (ale one strasznie drogie) i stanęło na zasłonach - koszt w porównaniu do innych rozwiązań naprawdę niewielki

Czy do kostki nie pasuje? Moim zdaniem fajnie by zmiękczyły surowość betonu ale wiadomo to Ty musisz być przekonana
Pogubiłam się po drodze... 10:52, 20 lut 2017

Do góry
Amelia Może to głupie ... ale czy należy zwracać uwagę na producenta nasion warzywnych? Bo chciałam sobie posiać chociaż trochę rzodkiewki, pietruszki, sałaty i kilka ziół Poleciłabyś mi coś konkretnego?
Na zielonej... trawce :) 10:48, 20 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Musiałam sie wrócić żeby to napisać ... widok z tarasu przecudny )))))

Reniu wiosny, lata już chcę...
Malutki pod lasem 10:21, 20 lut 2017

Do góry
Aniu Moje też tak wyglądały po zimie ... jeszcze w kwietniu nie wyglądały dobrze ... ale już w maju było ok
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:20, 20 lut 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Propozycja Danusi: zasłonić bud.gospod. śliwami wiśniowymi Nigra.Radzą mi najlepsi...a ja mam opory...jedno wielopniowe drzewo widzę oczami wyobrażni ale kilka już nie bardzo..
Proszę przekonajcie mnie!

Jeśli chcesz zasłonić cały ten budynek i kolor bordowy jest ok propozycja Danusi jest super żywopłot też potrzebny bo w grę wchodzi Nigra szczepiona tak? więc nie może być łyso od dołu ...
Wielopniowe są boskie ... sama mam 5szt i planuję kolejne 4szt ale jako solitery lub do stworzenia przestrzennej rabaty ... raczej nie do zasłonięcia czegoś ... ale to tylko moje zdanie
Na zielonej... trawce :) 09:15, 20 lut 2017

Do góry
Musiałam sie wrócić żeby to napisać ... widok z tarasu przecudny )))))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies