Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:20, 02 sie 2016

Do góry
ja bym ze 3 stipy posadziła. Niech się sieje. Dzielić ją tez można. Wprowadzi hipnotyzujący ruch.

Dodatkowo polecam brązowe trawy np. Bronze Form. Stachys - czyli czyściec o srebrnych, owłosionych lisciach. Krwawniki dla koloru. Bylicę, a zwłaszcza Artemisia schmidtiana 'Nana' czyli bylica Schmidta 'Nana' - cudne, z pozoru delikatne, srebrne poduchy. Do tego wpasowuje się szałwia purpurowa. W to bym dała jeszcze alchemilla molis (przywrotnik) i seslerię.
To tylko kilka przykładów niewymagających roślin.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:17, 02 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
kcimiętka chyba najbardziej bezobsługowa bo widzę ją na wialkich połąciach w miastach

Tez mi się tak wydaje. I bardziej niż szałwia się rozrasta
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:57, 02 sie 2016

Do góry
Może trzeba drogą selekcji negatywnej się kierować:
-stipa- może przezimuje, może nie...

-przetacznik- kwitnie stosunkowo krótko, niespecjalnie się rozrasta (przynajmniej u mnie) wg mnie to nie jest roślina na duże powierzchnie

-perowskia, szałwia, rozchodnik zostają. Kwestia przemyślenia, czy pasują do reszty, która jest. Jakoś w tym zestawie mi rozchodnik nie leży, może rozchodnik matrona lepiej kolorystycznie?
No i przycinanie- zasanów się ile razy do roku chce Ci się tam włazić
Perwoskię wystarczy przyciąć raz, podobnie rozchodnik. Szałwię co najmniej 2 razy w roku, ale pięknie się rozrasta. A kocimiętka?
NewLife w ogrodzie 10:31, 02 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Przy kompostowniku zasiała się dziwnie mi znajoma roślinka. Zostawiłam i teraz pięknie kwitnie. To chyba szałwia???

...a ja stawiam na krwawnicę
piękny trawnik
NewLife w ogrodzie 10:18, 02 sie 2016

Do góry
Wczoraj znowu pospacerowałam sobie z kosiarką. Na skoszenie trawnika na całej działce potrzebuję około 1 godzinę, 40 minut. To się można zrelaksować na maxa...Uwielbiam to. A jeszcze bardziej uwielbiam widok świeżo skoszonego, pasiastego trawnika.
Po czwartym koszeniu

Dynie mi zakryły cały kąt przy kompostowniku. Wygląda to super. Okazy mają 130cm obwodu i dalej rosną

Przy kompostowniku zasiała się dziwnie mi znajoma roślinka. Zostawiłam i teraz pięknie kwitnie. To chyba szałwia???

Zaczęłam ściółkować skoszoną trawą pod dyniami przy kompostowniku. Srednio to wygląda, ale faktycznie praktyczne
Ogródek frontowy 21:23, 01 sie 2016

Do góry
Udało mi się dziś trochę popracować i nawet zrobiłam zdjęcia, ale niestety tuż po zmroku i są kiepskiej jakości Pierwsze zdjęcia tego co posadzić się udało
Szałwia i jeszcze trochę runianki

Szpaler Limek już go uwielbiam

I szpaler Vanilek które mam nadzieję w przyszłym sezonie poprawią się i nie będą aż tak pokładać jak nie to będę podpierać

A i zakwitły rozplenice cudne z nich szczotki

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:09, 01 sie 2016

Do góry
Perowskia i szałwia nie do dostania o.O
Jak feniks z popiołów 15:48, 01 sie 2016

Do góry
Na słonecznej części ja bym dała połączenie niskiej perovski 'Little Spirit' (ok.60cm), seslerii jesiennej, szałwii, białych lub zółtych lub różowych jezówek.
Ew. rozchodniki + perovskia (Little), rózowe jezówki

Lub szałwia, perovskia (kwitnie od połowy lipca do mrozów), krwawnik (np. żółty)

Lub sedum, monarda, stipa

lub stachys (czyściec), stipa, żółty krwawnik

Lub stachys, lawenda, perowskia, szałwia + szałwia purpurowa Salvia officinalis Purpurascens

W cienistej części dla zachowania koloru mogą to byś brunery o srebrnych lisciach, hosty, kopytnik, hakonechloa

a o winobluszczu możesz poczytać u Inki jak walczyła. Uważaj, bo sieje się wszędzie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:08, 01 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Szałwia zakwitła again

Nie wiedziałam, że dwa razy kwitnie. Śliczna
Widziałam ostatnio zdechłą w ogrodniczym, ale pomyślałam, ze poczekam do przyszłego roku bo w tym roku już nic z niej nie będzie.
Ogród z rzeźbą 22:04, 31 lip 2016

Do góry
Asia ten ogród to na zdjęciach wyczarowany. Dzięki

Aniu ja te jeżówki Green Jewel kocham po prostu. Kolor mają niesamowity, baardzo długo trzymają kwiaty, nie są wysokie ok. 50-60 cm i stoją prosto jak druty. Co do rozchodnika przejrzę czy mam jakieś zdjęcia, żeby go lepiej było widać, ale trudno będzie bo szałwia nieścięta go zasłania. Zawciąg kwitnie bardzo obficie, ale w maju (o ile dobrze pamiętam), natomiast teraz cały czas wypuszcza kwiatki, ale już skromnie.

Te jeżówki różowe, o które pytasz to te najzwyklejsze, bezodmianowe (o ile chodzi Ci o te z towarzystwem żółtych kwiatków czegoś tam).

Dzidka witam Cię u mnie i zapraszam (bo chyba pierwszy raz zaglądasz do mnie? Jeżeli się mylę to przepraszam)

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:58, 31 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Witaj Asiu Tak sobie tu podczytuje u Ciebie. W moim ogródku co prawda zupełnie inne klimaty, ale mimo to podoba mi się to co tu próbujesz stworzyć Poza tym pięknie rysujesz a ja lubię takie rysunki oglądać
Jeśli o skarpę chodzi, to nie wiem, czy pomyślałaś o ziołach? One lubią sucho, słonecznie i przeważnie nie sprawiają kłopotu, np. szałwia lekarska, oregano, melisa, mięta, która bardzo lubię się rozprzestrzeniać. Rozmaryn jest u mnie zimozielony, ale nie wiem, jaki Ty masz tam klimat.

Witaj Anda miło że tu do mnie wpadłaś
Poza szałwią nie myślałam o ziołach, nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że jak je "puszczę" na skarpę to potem ich nie opanuję Muszę poczytać o ziółkach i poszukać inspiracji. A co do klimatu, to u mnie bywają mroźne, wietrzne zimy, więc muszę też uważać z doborem roślin.
Atacama pod lasem 21:48, 31 lip 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)
Jak tuja podrośnie możesz z niej wyciąć coś ciekawego - np kulę na pniu, świdra albo prosty stożek
Zgadzam się z Gruszką, że przydałoby się tam jeszcze coś dla kontrastu -żurawki plus ewentualnie szałwia

Pozdrawiam

Olgo - niech ona tylko podrośnie na tym moim ugorze to będę szczęśliwa i poproszę Cię o kurs "ciachania"
Myślę co dosadzić, żeby nie przesadzić z kolorem, bo jednak chcę tam zachować umiar kolorystyczny - trawki (może carexy?), żurawki (ale podobno żółte i zielone nie na patelnię?), fiołki białe, które mam w sadzie (dają tam radę i rozrastają się w spartańskich warunkach).
Pozdrawiam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:10, 31 lip 2016

Do góry
Szałwia zakwitła again

Pogubiłam się po drodze... 19:33, 31 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
co ja tam mam? A żebym to ja wiedziała dokładnie, ale poważnie: trzcinnik KF,perovskia,kocimiętka,szałwia caradonna, stipą i czyściec wełniasty. A co do róży to oszalała teraz, pąk na pąku, jeszcze z tydzień i pokarze co potrafi przy drugim podejściu

Też miałam pytać.Zestaw piękny
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:10, 31 lip 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Fajne grubaskiLawenda cudna!Pisałaś o bieli i fioletach-ja jeszcze idę w róże...póki co mam jeden-na jeżówkach
No tak, trochę różu też mam - szałwia i przetacznik, ale to nie szkodzi Mam też czerwoną jeżówę... Hm...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:26, 31 lip 2016

Do góry
Witaj Asiu Tak sobie tu podczytuje u Ciebie. W moim ogródku co prawda zupełnie inne klimaty, ale mimo to podoba mi się to co tu próbujesz stworzyć Poza tym pięknie rysujesz a ja lubię takie rysunki oglądać
Jeśli o skarpę chodzi, to nie wiem, czy pomyślałaś o ziołach? One lubią sucho, słonecznie i przeważnie nie sprawiają kłopotu, np. szałwia lekarska, oregano, melisa, mięta, która bardzo lubię się rozprzestrzeniać. Rozmaryn jest u mnie zimozielony, ale nie wiem, jaki Ty masz tam klimat.
Co z tym ogródeczkiem począć 15:19, 31 lip 2016

Do góry
Sebus szałwia to był mój pierwszy zamysł ,ale potem mnie te jezówki wkręciły .
Myślałam jeszcze o biaym lub niebieskim przetaczniku
Przed zywopłotkiem jest rózowy a za by był np niebieski ...albo niebieski i biały
Małe ciche... 18:33, 30 lip 2016

Do góry
Wiola, to nie lawenda, to szałwia, kwitnie jak szalona! A ławeczka to taki gadżet, bo zmienia się w stolik barowy większą perspektywę pokaże jak pogoda pozwoli, bo póki co leje i leje
Ogród w budowie - nieustającej 22:44, 29 lip 2016

Do góry
mira napisał(a)

podziwiam ognistą na spokojnie
czy to jest szałwia ? zimuje?

Tak, to jest szałwia Hot Lips, nie zimuje. Kupiłam już duży i ładnie kwitnący krzew za 20 zł na początku czerwca i cieszę się że nie rzuciłam się na nią w maju w GB, bo były małe sadzonki po 4.5 funta. A w maju funt był po prawie 6 zł.
Będę ją zimować w szklarence, zobaczymy, bardzo mi się podoba.
Ogród w budowie - nieustającej 22:32, 29 lip 2016

Do góry

podziwiam ognistą na spokojnie
czy to jest szałwia ? zimuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies