Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 14:28, 30 sie 2016

Witaj Kamila Cieszę się ,że zajrzałaś i dzięki za miłe słowa Miło jak ktoś pochwali. Mam nadzieję,ze poprawki, które zaczynam wprowadzać pod wpływem O. też się będą podobać
Rozgość się i wpadaj jak najczęściej .Może nawet poleżeć na hamaczku...
asiak 17:53, 30 sie 2016

Gosieńko witam się z Tobą
Ogród masz przepiękny, będę zaglądać i zapraszam do siebie
Pozdrawiam
malgol 07:46, 31 sie 2016

Witam Cię Asiu i dziękuję i zaraz pędzę do Ciebie Nie byłam nigdy na Mazurach !
Kawa 08:44, 31 sie 2016

na hamaczku chętnię poleżę
malgol 09:09, 31 sie 2016

Lez lez Kamila póki ostatki lata bo niedługo już tylko kanapa przed tv pozostanie Ta jesień to stanowczo za szybko nadchodzi...
Ja na 2 tyg urlopu się wybieram to jeszcze troszke słoneczka chwycę.Szkoda,ze nie mozna go jakos na zapas zabrać do kraju
malgol 14:26, 31 sie 2016

Toszko niezastapiona, mam nadzieje, że wpadniesz do mnie za jakiś czas i pomożesz mi z ta rabatką przed domem.Co prawda różę wykopywać będę dopiero wiosna bo teraz pewnie by nie przezyła przenosin więc jest czas. Ale ja niecierpliwa jestem i jak już zdecydowałam się na zmiany to co obok niej przechodzę to bardziej mnie wkurza A nadal nie wiem co tam posadzić!
Kusi mnie ten ML( podlewałabym go dodatkowo), rozchodniki i lawenda,ale czy starczy miejsca i czy będzie dobrze wyglądało? Nie mam nic szczepionego na pniu w ogrodzie i dlatego jakoś nie mogę sobie wyobrazić tej czupryny z trzmieliny na gołej nodzeAle może...? hmm
Ratuj proszę
Toszka 21:09, 31 sie 2016

Jeśli nie jesteś do czegoś przekonana to nie rób tego na siłę.
Twórz rabatę jaka ci aktualnie w sercu gra. Za kilka lat się znudzi i zmienisz - to cały ogród, nic dodać nic ująć - zmiany, zmiany...

w takim układzie proponuję rabatę srebrno, lawendową (fioletową) z akcentami żółci lub rózu.

Jako wyjściową inspirację proponuję kultowe zestawienie
Inspiracja będzie tylko inspiracją, a w zestawie może być ML, Gracek, perovskia, werbena, stipa, czosnki fioletowe, szałwia purpurowa, czyściec, jarzmianki, sedum, jezówki, wiosenne i jesienne anemony (zawilce), może być łubin, ostróżki, nepeta (kocimiętka)

Mozliwości zestawień jest wiele.Oczywiście nie wszystko na raz.
Wybierz rosliny kolorystycznie i tak by kwitły falami. By rabata cały czas była zmienna, zaskakująca, interesująca.
Za bazę daj trawy, niską perovskię, oczywiście lawendę,
ciekawa jestem co ty na to?
asiak 21:37, 31 sie 2016

Podoba mi się te kultowe zestawienie
malgol 10:23, 01 wrz 2016

Oj Toszko jakbyś mi w myslach czytala bardzo lubię takie zestawienia srebrzysto filetowo lawendowe ,a dodatek pasować będzie do reszty przedogrodka Tylko osiolkowi w zlobie dano... Na co się tu zdecydowac żeby się zmiescilo na tej niewielkiej rabacie?Może taka wersja: 1. Miskant ML jako górne piętro ,na najniższe lawenda a środkowe piętro to sedum Matrona i stipy? Na wiosnę białe tulipany, co myślisz? Zmieści się?
2. Miskant , perowskia i lawenda ...ale nie wiem co na środkowe pietro...może jakiś rozchodnik z tych mocno wybarwiajacych się na bordowo?czosnki glowkowate?
malgol 10:27, 01 wrz 2016

Hmm, tylko tak próbowałam sobie wyobrazić wiosnę kiedy nic nie kwitnie...i tam będzie pusto tylko szara lawenda trawy przyciete rozchodnik przy ziemi, perowskia przycieta...może faktycznie na szczepiona trzmieline Emerald gaiety się zdecydować to coś wyższego wiosna by było, u jej stóp tulipany? Co myślicie?
Toszko, jak sadzisz?