Też się cieszę, że mogę pomóc. Choć w tej kwestii to ja raczej bardzo ostrożnie, bo sama dopiero uczę sie, kombinuję, często cos przesadzam, podglądam. Na doradcę to trochę za wcześnie u mnie. Ale staram się...
Paulina nie szkodzi, ze zrobiłaś te wysepki. Przekonałaś się, ze coś jest nie tak, a teraz zrobisz inaczej i utwierdzisz się w tym jak jest dobrze. Każdy z nas coś modyfikował, przesadzał. Nie ma tu chyba osoby, która raz coś wsadziła i nic nie zmieniała. Ja mam jedną rabatkę, tą co robiłam jako ostatnią na której jak posadziłam tak wszystko rośnie bez zmian, a na innych były małe zmiany.
Chodzi Ci o to, że są takie długie czy o to, że jedna z nich ma takie wygibasy. Wiele osób tutaj radziło mi, by ja przerobić i te esy-floresy zmniejszyć, bo większość mam prostych lini, a na tej jednej tak poszalałam. I pewnie mają rację, ale ja lubię te linie i przy koszeniu nie jest najgorzej.
Bardzo dobry pomysł. Dopracujesz sobie jeden kawałek i później dokończysz kolejny. A jak daleko masz do narożnika działki?
Gdyby to był długi odcinek to możesz np; w pewnym momencie zrobić większy zaułek (lub w narożniku) i wykorzystać go na umiejscowienie ławeczki. Nawet w tym zaulku, który już teraz powstał. Jeśli tam posadzisz hortki, co zobacz co w przyszłosci możesz wykombinować: ławeczka prezentowana przez Danusię:
White Feather puszczają, niestety jak rok temu były pojedynczym kłączem, tak mają do teraz.. hmm klonik palmowy za to rośnie jak szalony, już ma ze 2m (tu listki pierwsze tylko, w tle czereśnia zbiera się do kwitnienia)
Prostuję, że milin mi kwitł w pierwszym roku.. zakwitł na 3 sezon, jak urósł do potffora.
To jego 3 sezon.. z malutkiej sadzonki. Pierwsze 2 lata wycinałam to co przemarzło, od trzeciego przycinam na jedną wysokość a i tak mi zarasta wszytko. Pergola solidna i ogromna.
RH wygląda mi na cunningham's whita, bo wczesniejsza forma kwiata, pąk, różowawy, a liście ciemno zielone, no i on tez z wcześnie kwitnących, ale żeby aż tak? Też niby go mam, ale mój to w ogóle nie wiem, czy zakwitnie chyba za bardzo podsuszyłam latem
wcześnie zakwitł u Ciebie
Stipa i echinacea. Biała bardzo marnie wzeszła - w ogóle marnie wzeszła.
Stipa musi być twarda - nie była pikowana ale pójdzie prosto do ogródka. Jest mocna, i ma ok 15-20cm Te co były pikowane od jakiś 10 dni stoją w ogródku przez cały czas.
Marta juz wczoraj od razu posadziliśmyA, zawsze zapominam napisać, że ładny avatarek
Mirelko mnie bardzo cieszą ogrodowe zakupy, szczególnie jeśli są udane
Wiuniu dziękuję
Aguś Ty wiesz najlepiej co powinno mi wzejśćFajnie gdybym jednak miała stipkeFotki zrobię później
Ilonko od rana pierwsze co zrobiłam to biegusiem zobaczyć moje drzewka
Jak cieszy taki widokZdjęcia zrobię jak wyjdę na ogród, bo z okna z góry jakos nie oddaja tego efektu
na razie wstawię zdjęcia z wczoraj.
I męża magnolia i teraz dumam gdzie ja wsadzić,hm.