Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe przygody 19:39, 02 kwi 2015

Do góry
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:37, 02 kwi 2015

Do góry
Ozdoba/domek/lampion już na schodach, kulka ma ładną osłonkę, a stożek chyba nie jest zadowolony z pobytu w donicy... Chyba wsadzę go do gruntu, tylko co dać w zamian?

Ogrodowe przygody 19:35, 02 kwi 2015

Do góry
Łukasz ja też uwielbiam kwiaty. Dziś miałam miłą wizytę, Agnieszko dziękuję Bardzo było miło Cię spotkać
a za oknem czasem słońce czasem śnieg

Typografia ogrodu 19:34, 02 kwi 2015

Do góry
Część posadzona - szałwii nie widać, a sesleria już mi się podoba - fajny kolor i pokrój, jak się rozrośnie to będzie super myślę.

Widok z jadalni

Rododendronowy ogród II. 19:29, 02 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ależ śniegu u Ciebie napadało! Normalnie zima! Szok

Faktycznie zima się zrobiła , nawet ładnie wygląda szczególnie na drzewach.

Typografia ogrodu 19:28, 02 kwi 2015

Do góry
Zakupy trawkowe - Milium aurea - na skarpety pod graby, seslerię sadlera do szałwi (miała być jesienna ale za namową Pana Trawki wzięłam tę), trzy gracimilusy i cztery ML do zawilców.A i 2 turzyce Mount Everest do donic.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:22, 02 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu jak ci za buro to zapraszam na białą Wielkanoc bo zamiast topnieć to dosypuje i już 10 cm białego mam Ja wolę tak jak u ciebie jednak

Śniegowo się zrobiło u mnie też wszystko pod śniegiem....a u Ciebie już cudowny świąteczny klimat w domciu...cudowne ozdoby

nie ma to jak czas spędzony przy ciepłym kominku i z rodzinką....he, he, pewnie jesteś zapracowana
Zdrowia dla córci życzę, uważajcie na zimę i nie poprzeziębiajcie się
Buziak
Typografia ogrodu 19:20, 02 kwi 2015

Do góry
Sadziłam już w deszczu (i to nie raz), sadziłam w ciemności ale w śniegu dziś pierwszy raz. I jest tak mokro, ze nie wiem po co mi to nawadnianiea teraz przekornie świeci słońce.

Finkowe szałwie (patrzcie bo na rabacie nie będzie widać)

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:17, 02 kwi 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Wszystko piękne Ewelinka, białe krokusy będą też u mnie dokupię ...
Pozdrawiam.

Białe też polecam Ładnie z bordową żurawką się prezentują. Mają duuuże kwiaty, kwitną trochę później niż inne. Specjalnie dla Ciebie - mam nadzieję, ze na zachętę
Życie w wiejskim ogrodzie 19:11, 02 kwi 2015

Do góry

Za oknem wszystkie pory roku Pada deszcz, sypie śnieg, wieje, w nocy mróz i ogólnie nie jest przyjemnie Wszystko wskazuje na to że święta też takie będą Dla poprawy humory po pracy wybrałem się do ogrodniczego Zakupiłem upatrzoną donicę z ornamentem ... szkoda że była tylko ostatnia bo wziąłbym jeszcze dwie Docelowo będzie stała na stoliku w ogrodzie ale na razie przy wejściu do domu bo tak wieje że byłby to zakup krótkotrwały

Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 18:48, 02 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj są opisy iglaków

Jakiej mniej wiecej szerokosci jest ta rabata?
Ogród Anety 18:41, 02 kwi 2015

Do góry
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:40, 02 kwi 2015

Do góry
Ania w tym roku zostawiam te żurawy - niech robią co chcą... Zobaczymy jak będą wyglądały za rok.

Dziewczyny Co do pogody... ech... szkoda słów - faktycznie niech się roślinki nie spieszą, u mnie dzisiaj tak, że mogę sobie zaśpiewać świątecznie "Przybieżeli do Betlejem...."

Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:35, 02 kwi 2015

Do góry
Tesiu - małe sprostowanie.. od 3 tygodni A dokładnie 22 dni

Małgosiu - jeszcze przed epoką ogrodowiskową znajomi i rodzina też uważali, że mam ogromną wiedzę o roślinach... i wszyscy z pytaniami do mnie szorowali.... hmm... z perspektywy czasu byłam wtedy głupia jak przysłowiowy but.

Kasiek - przy piwonii to właśnie baptysja.

Beta - oj poleciałabym tu i tam ale muszę pracować przed kompem.. ale myślę, że chodziło Ci o to czy ją polecam. Do małego ogrodu nie polecam, bo niestety kwitnie krótko. Jak piwonie I w podobnym czasie. Jednak ma ładne liście i na dużej rabacie stanowi fajne wypełnienie. Na rabacie nie musi wszytko na raz kwitnąć. Przypomina skrzyżowanie groszku z łubinem. Wysoka, powyżej kolana, trzyma się kępy, nie pokłada się, nie rozsiewa się, jest fajnym elementem architektonicznym na rabacie. Jesienią przebarwia się na szaro-stalowy kolor. Tak nietypowo. Kolor kwiatów lawendowo-niebieski... fajnie wygląda z piwoniami różowymi i nie odbierają sobie uroku chociaż kwitną razem i jedno i drugie jest dość duże . Na duże rabaty bylinowe polecam, na małe trzeba by się zastanowić.
Tu znalazłam kwiatek z bliska.. \foto z 2012 roku, więc chyba sadziłam w 2011.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:31, 02 kwi 2015

Do góry
Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje
Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:30, 02 kwi 2015

Do góry

a to ze szkółki obok Bogdzi, ciss Hilli po 28zł

zastanawiam się czy nie zrobić sobie kulki z thuji Jantar

jak myślicie - nada się?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:26, 02 kwi 2015

Do góry
powojnik

czyli na wycieczce miałyśmy pogodę niezłą jak na dzisiejszy dzień

jeszcze parę zdjęć za szkółki

duże cisy po 35 zł

i małe

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:23, 02 kwi 2015

Do góry
dzisiejsze bratki

i wczorajsze

część mojej szkółki

stał tam agapant, ciekawe czy przeżył ?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:21, 02 kwi 2015

Do góry
kompletnie nie wiedziałam gdzie co jest pod tym śniegiem a trzeba było posadzić otrzymane cuda od Bogdzi

więc prymulę posadziłam na brzegu rabaty kosztem trawnika , cudna prawda

fiołek wonny

i wyszło całe wiadro sadzonek trzmieliny, te na razie stoją w wodzie

lawenda pod śniegiem

Kubusiowo II 18:17, 02 kwi 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Ponieważ jutro rano jedziemy do Kubusiowa chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia Wielkanocne! Oby ten czas, spędzony w gronie rodzinnym przeminął Wam radośnie. Obyście się rozpieszczali w święta ile wlezie! Wesołego Alleluja! Buziaki przesyłamy wszyscy - Gosia, Paweł i Kuba

Gosiu wesołego Alleluja
baw się dobrze i wypocznij
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies