Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kręgi na trawniku 14:07, 12 lut 2023

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów
Wiele się dzięki Wam nauczyłem i dowiedziałem podczas zakładania mojego ogródka, dlatego mam nadzieję, że i tym razem ktoś doradzi.

Na jesieni pojawiły się na trawniku 'magiczne kręgi' (jak na zdjęciu), jest ich kilka nieregularnie rozrzuconych, ale wszystkie wyglądają bardzo podobnie: sucha trawa wokół zielonej kępki, jedne większe, drugie trochę mniejsze. Ponieważ wcześniej widziałem kilka larw chrząszczy, opryskałem dwa razy p-drakolem. Ciężko powiedzieć, czy to coś pomogło, bo i tak wegetacja trawy zamarła na zimę.
Czy ktoś z Was kiedykolwiek widział podobne kręgi na trawniku lub wie co może być ich przyczyną?

Edit - poprawnie wstawione zdjęcie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:28, 12 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

Zimozielony... Wszędzie piszą, że najlepiej do donic. Ty masz go w gruncie? Jak się sprawuje?

No mam go w trzech miejscach…
W jednym część przymrożona, ale chyba nie cała.

W drugim bardziej osłoniętym, w takim kąciku, jest całkiem zielony
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:07, 12 lut 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

To jest rabata przy lamelkach, które mam zamontowane na wiacie od jej d..y strony jednocześnie jest też wąska jak lamelka

Miała to być rabata biała z fioletowymi akcentami, ale otrzymane białe irysy okazały się delikatnie mówiąc maślane

Ha, Ha . A ja kombinowałam od nazwy jakiejś rośliny Ale nic nie mogłam wykombinować
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:30, 12 lut 2023

Do góry
Ciemierniki ,którym na mrozy zrobiłam iglo ,-12 zniosły bez szwanku

Miłej niedzieli wszystkim życzę
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:08, 12 lut 2023

Do góry
Ze 3 tygodnie temu?

Taki mix z marketu haha

Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:05, 12 lut 2023

Do góry
Ewo, tutaj linklink z dyrektywą. Z tego co zrozumiałam to tylko na potrzeby tej dyrektywy uznali marchewkę za owoc, w kontekście jakiś marmolad, dżemów i innych.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:59, 12 lut 2023

Do góry
Jakoś dotrwamy do wiosny. A tymczasem napełnimy od nowa karmniki a trutkę na myszy I szczury

Popikowałam słodkie papryki. Jakby ktoś chciał to mam ze 20szt do oddania

Grzebiuszka ziemna 10:38, 12 lut 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

5 minut jazdy samochodem od domu mam starorzecze Warty

ps. Ale bym sobie taki chlebek na śniadanie skubnęła

Ach, to piękne, bogate przyrodniczo tereny
Poczęstuj się

A to cieszy, o!

Ogród dwóch niedźwiedzi 10:27, 12 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Witaj! Zajrzałam, bo zobaczyłam nowy wątek w wizytówkach. Masz jakiś rysunek jak wyglada działka? To miejsce pod drzewami to ktore dokładnie? Co jest w jego otoczeniu? Jaki cel ma pełnić - miejsce do wypoczynku? Rabata?

Hej!
Zdjęcie na szybko z dziś, najwięcej to tam igieł
Fragment ma 6 m szerokości i z 15 m długości, jest od południa. Sosny mają koło 20 lat. Na dole rośnie kilka jałowców, 3 cisy które jakoś dają radę, kilka host, lilowców. Przy budynku conica świerki i po długości wzdłóż domu idzie ścieżka z kamienia rzecznego.

Patrząc na zdjęcie po prawej jest dom - północ, po lewej jest pusta działka z samosiejkami mirabelek, śliwek które de facto też zabierają mi słońce.

Chciałaby żeby to było miejsce rabatowe, takie ładne dla oka.

Modyfikacja przedogródka / przegląd roślin. 09:31, 12 lut 2023

Do góry
Dzień dobry,
jakiś czas temu skorzystałem z usługi zaprojektowania frontu przed domem. Prostokąt ma 5 x 6 m jak na zdjęciach gdzie już zostały rozstawione roślinki zgodnie z konceptem. W między czasie dowiedziałem się, że takie rozplanowanie nie jest optymalne. Zamiast hakuro w centrum miał być klon globosum ale jeszcze tego nie kupiłem. Może w obecnej sytuacji nie kupię w ogóle.

Poczytałem i pooglądałem zdjęcia i koncepcje powinny być bardziej zwarte a nie takie chaotyczne. Dodałbym jakieś kwiaty może jeszcze.

Bardzo prosiłbym o jakieś wsparcie .
Poniżej lista roślin która mam do dyspozycji.
- 3 x rozplenica japońska hameln
- 3 x thuja danica
- 1 x kosodrzewina pumilo
- 2 x hortensja limelight

W zapasie mam 1x azalie i 1x hakuro z części z tyłu domu . Może uda się jakoś to wykorzystać.
Z góry dziękuję.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 09:23, 12 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)
A to zimozielone siane w zeszłym roku Seseli gummiferum, które w tym roku powinno zakwitnąć. Ciekawa go jestem.

Cudowna ta dzika marchew, zwłaszcza jak kwitnie, poszukam Podziwiam przedwiośnie u Ciebie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 06:36, 12 lut 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A co to, takie ładne?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 01:20, 12 lut 2023

Do góry
Ale że rabata powstała w maju, to całość jeszcze nie wygląda, jakbym chciała

Już nie mówiąc o ukochanym trawniku męża, który dodatkowo psuje obrazek.

Do góry
I ciut fioletowych
]

Do góry
Ale jest też kilka prawdziwie białych kwiatów

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 01:19, 12 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)
Asia co to jest rabata lamelkowa ?

To jest rabata przy lamelkach, które mam zamontowane na wiacie od jej d..y strony jednocześnie jest też wąska jak lamelka

Miała to być rabata biała z fioletowymi akcentami, ale otrzymane białe irysy okazały się delikatnie mówiąc maślane

Biała piwonia nn ewidentnie też poszła w tę stronę co irysy

Magary Dramaty z Rabaty 00:27, 12 lut 2023

Do góry
I głodomory się załapały na forum

Jeżeli tyle ich jest "pod" karmnikiem, nie chcę nawet myśleć jaką ilość wyżywiamy
Nie żałuję im absolutnie - zastępują mi telewizor
Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 12 lut 2023

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:22, 12 lut 2023

Do góry
Wyjeżdżałam w czwartek - śniegu była jeszcze mnóstwo. Rabaty przy domu dodatkowo zasypane tym co z dachu spadło... Byłoby miło gdyby stopniał do czasu mojego powrotu
"Moich" żurawi, które przyuważyłam uprzednio, nie widziałam już po raz drugi. Może się przyczaiły jak zobaczyły tyle śniegu???

7 lutego w mojej okolicy było tak (zupełnie nie wiem czemu ale zdjęcia mi się wgrać wcześniej nie chciały):

Pachnący różami, malowany bylinami 21:12, 11 lut 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ja też miałam Burgundy, ale marniała mi z roku na rok i nawet nie wiem, czy jest jeszcze, dlatego używam czasu przeszłego. To jest śliczna róża, ale u mnie nigdy nie była taka, jak na zdjęciach Też chętnie posadziłabym ją jeszcze raz, ale zupełnie nie mam pomysłu, co zrobić, żeby dobrze rosła i nie chorowała. Z tego, co tu piszemy, wynika, że to kapryśna odmiana.

Bardzo mi się podoba ta róża, głównie te ciemne pręciki.
Wspomnienie z mojego ogrodu.

Ja zaryzykuję. Teraz żałuję, że się jej pozbyłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies