Ale nie ma co demonizowac, nie kazdy suchy lisc to od razu wretycylilioza. Czasem niewlasciewe stanowisko, wiatr, przymrozek, zle przygotowana ziemia. Przyczyn moze byc multum. U mnie wszystkie klony Osakazuki przebarwily sie jesiennie po przesadzeniu, przezyly szok, wiec pewnie w tym roku szybko tez zrzuca liscie. Licze sie z tym.
Pamietaj żeby zdezynfekować narzędzia po kopaniu i podcinaniu tego klonu, tak na wszelki wypadek gdyby to jednak była werti.
Ja też mam problem z klonami, choć teraz akurat wszystkie ładne - odpukać. Najpierw wypadł mi Crimson Sentry, objaw był taki, że w trakcie sezonu uschła zupełnie mniej więcej połowa drzewka, chyba nie tak jak u Ciebie że podsychają czubki wszystkich pędów. U mnie niektóre pędy były zupełnie zdrowe ale po wycięciu tych uschniętych były klasyczne czarne kręgi na przekroju więc usunąłem całe drzewo, mocno podlałem glebę topsinem.
W tym roku na wiosnę Atropopurpureum albo Bloodgood (nie wiem na 100% którą mam odmianę) też mniej więcej połowę zamarło, nie rozwinął pąków, więc uciąłem te niby martwe pędy i tez w przekroju były te ciemne przebarwienia co raczej ewidentnie wskazuje na werti. Ale co ciekawe, pozostała część rośnie ładnie, na dziś żadnych objawów choć drzewko nie wygląda już tak ładnie ogołocone z połowy gałęzi.
Na wszelki wypadek wszystkie klony podlałem w korzenie Previcurem albo Magnicurem, spryskałem tez nim liście i raz jeszcze powtórzyłem później miedzianem i innym środkiem przeciw grzybom jaki miałem. Nawóz bogaty w potas też podobno zwiększa szansę na wyeliminowanie grzyba. Oczywiście obowiązkowa dezynfekcja narzędzi przy każdych działaniach w okolicy klonów. Na razie wszystkie klony zdrowe, ale wiem, że licho nie śpi i pewnie jesienią albo wiosną znów coś wypadnie.
Powodzenia, klony to najpiękniejsze drzewa naszych ogrodów....
Ostatnio upały jak w tropikach to za dużo nie działam.
Podzieliłam inkarville na 3 szt.
Ma bulwe jak ziemniak i myślałam ze ją załatwiłam ale żyje już 2 tydzień.
Mam taki róg działki. Miejsce widoczne z tarasu w oddali. Z podjazdu wzrok się tam sam kieruje.
Nie jestem z niego zadowolona .
Po prawej jest platanowa a po lewej zaczyna się bukowa.
Mam tam zbieranine roślin.
Tuje
Hortensje wims red 3szt
Jarzmianki 3szt
Miodunki3
Rozplenica
Danice 3szt
Lilak palibin 3szt
2 malutkie wilczomlecze
i jakiś kulisty świerk
Kupiłam 3 piękne róże candy rococo.
Przymiarka
Myśle wysadzić rozplenice i świerka.
Od tyłu na mijanke byłyby hortki z trawą.
Przed nimi rząd to róze
Przed różami szałwie.
Co dosadzić między danicami ? muszą zostać bo mój M je lub.
Ma być gęsto i bardzo kwitnąco od wiosny.