My mamy różne metody przenoszenia dużych drzew czy krzewów. Mam glinę co ma plusy i minusy. Plus, że bryła korzeniowa nie jest nieiszczona, a minus, że taka bryła jest bardo ciężka i ziemia się nie osypuje z korzeni. Metr sześcienny mojej ziemi to waga około 1800kg. Bryła 0,5m na 0,5m to waga ok. 450kg. Tu trzeba sposobu
Podstawowe narzędzie do przenoszenia to drabina i wyciągarka ręczna zwana lebiodką, ale tego raczej nie masz..kiedyś opisywałam chyba zasadę działania.
W twoim wypadku najlepiej wykopać rów na około, by podciąć korzenie jak najgłębiej i jak najszerzej. Potem podłożyć plandekę, dobrze bryłę ziemi owinąć streczem, silne chłopy i jazda Tak też przenosiliśmy To był rok 2012, (dzień upalny koniec czerwca), wiśnia żyje i ma dużo owoców) i mieliśmy mało patentów na przesadzanie Teraz idzie nam to łatwiej
róży White cover nie znałam wcześniej, z opisu mi się podoba, pasowałaby u mnie. Najbardziej podoba mi się że jej pędy się nie pokładają - potwierdzasz? Piszą że może być w półcieniu , wielkość krzewu 70cm tylko szkoda że nie pachnie. A jak jest z kwitnieniem? obfite? kwitnie cały czas czy ma przerwę i jak z powtarzaniem?
a szałwia w naturze to jest niebieska czy fioletowa?