Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:54, 04 lut 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
A oni w ogóle mają sprzedaż wysyłkową?
Jejku, ale mi głupio. Doczytałam się, że kupowałaś u nich, weszłam na ich stronę, znalazłam dzięgiel, cenę, ale z tej radości nie doczytałam, że to tylko info handlowe i nie wysyłają. Przepraszam Agnieszko za zamieszanie.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:53, 04 lut 2015

Do góry
Tu trochę pozmieniałam...ale nie musi tak być
Chodzi mi tylko o to, że druga brzoza by mogła być po prawej, a sosny po lewej.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:51, 04 lut 2015

Do góry
Pokażę jeszcze jakie wspaniałości Gabrysia serwuje, tez zapisałam do magicznych mikstur

Gabriela napisał(a)

Woda z fiołkami - do picia i ozdoby jednocześnie: do przezroczystego dzbanka włożyć plastry cytryny, kilka listków melisy, ciemne kwiatki pachnących fiołków, albo płatki róż. Jak postoi z godzinkę, aromat kwiatów staje się wyraźny.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:51, 04 lut 2015

Do góry
Mam już folder pt. "Mysza"
hehe

Kolorowy ogród na piasku 23:49, 04 lut 2015

Do góry
Vivo właśnie skończyłam zwiedzać twój ogród i muszę powiedzieć, że czuję się zamroczona. Pustka w głowie, a jednocześnie 1000 myśli na raz, aż zwoje się gotują.
Cudowny, naturalny ogród z duszą, wspaniale wpisany w otoczenie. Rabaty tworzone ze smakiem. Po prostu majstersztyk.
U mnie zupełnie inne warunki- glina i mokro i tylko mogę się domyślać jak wiele trzeba wysiłku aby na piachu stworzyć takie cudo. Do tego takie ilości bylin i róż wymagają stałej opieki. Tym bardziej wielki szacunek dla ciebie i eMa za efekty.
Staw, kamienny potoczek, pigwa, azalia pontyjska, brzozy, piwonie, stojak na latarenki... Nie da się chyba wymienić wszystkich rzeczy które mnie zachwyciły.

Nie zazdroszczę niektórych ogrodowych gości, bo niestety też mam z nimi udrękę. Tylko bobry nasz omijają, choć była mała próba zamieszkania.
I ogromnie współczuję tych podziemnych gryzoni siejących takie spustoszenie.

Vivo powiedz mi proszę jakiej trawki te cudowne, biało-srebrzące się wiechy.

Czym dokarmiasz jabłoń Royalty, że taka cudowna? Mój zakapiorek stoi w miejscu już 3 rok.

Z niecierpliwością będę śledzić rozpoczęte zmiany, jak pozwolisz czerpać będę inspirację, uczyć się.
A o poranku przysiądę cichutko z kawką na ławeczce i będę się delektować takimi cudnymi widokami...

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:41, 04 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kawałek tylko mam.

Zaczynając od furtki.
Przy siatce tuje smaragd... po całości, do końca.
Duże koło to stożek.
Najlepszy byłby cis.... ale takiego wielkiego pewno nie kupisz bo to kosmiczne pieniądze kosztuje... możesz mniejszy i czekać lub świerk jakiś ciąć. To wcale nie jest trudne.
Mniejsze kółka to kulki i stożki.
Podsadzić jak już pisałam.... czym co Ci się podoba...ale to można na końcu wybrać.

Dalej jest wąsko... więc może same miskanty.

Dalej różaneczniki a przed nimi wypełniacze.

I na końcu myślałam żeby dać te sosny i pod nimi wrzosy i wrzośce....ale nie wiem czy sosny trzy się zmieszczą.

Uf nie mogłam znaleźć tak się rozpisałyśmy
Musisz mi napisać jakie to sosny. Znajdę jak wielkie rosną
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:35, 04 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Zbyszku masz może masz u siebie silver dollar albo polar bear
czy one mocno się różnią? może masz zdjęcia?

Mnie Polar bear zachwyciła kształtem kwiatu ale przede wszystkim kolorem, jakiego nabiera przekwitając

Natomiast zawiodłam się na różowej anabelce - do jej białej koleżanki BARDZO dużo jej brakuje

Ogród w budowie - nieustającej 22:47, 04 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
A w jakim towarzystwie rosną ? Samotnie czy są tłem ?
Mam malutkie krzaczki i nie wiem gdzie powinnam je umiescic, nie wiem tez jak szybko rosną, poki co wydaje sie ze bardzo wolno

Moje lilaki posadziłam obok siebie. Początkowo rzeczywiście rosną niezbyt szybko, ale potem mocno przyrastają, to duże krzewy.
Jesienią posadziłam odmianę z błękitnymi, pełnymi kwiatami, dostałam od znajomej, nie wiadomo jak się nazywa, ale jest spektakularna. I ma pąki kwiatowe na jednej gałązce.
Polecam Wam też lilaki ottawskie, węgierskie, kwitną po zwykłym "bzie" a pachną mocniej. Wyglądają np. tak:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:32, 04 lut 2015

Do góry
Od lewej: Lime Rockey(lepiej dałbym Lime Marmalade) Marmalade i Sashay.

Lime MArmalade, żuraweczka Redstone Falls, żuraweczka Gunsmoke (na poczatku sezonu jak widać ma cudne srebrne liście)

Souther Comfort, Berry Smothie, Rio

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:28, 04 lut 2015

Do góry
Cajun Fire i Apricot

Black Taffeta z Carex Evergold

Tutaj jeszcze raz od zielonej żuraweczki Kimono, następnie Cajun Fire i Apricot

Większa ilość od lewej Caramel, Obsidian, Southern Comfort, Hercules, Beaujolais, Sashay, Rio, Midnight Rose. Jak tak patrze na te żółte żarówy to aż mnie trzęsie, na szczęście jesienią wywaliłem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:23, 04 lut 2015

Do góry
Wstawię kilka kontrastowych zestawień żurawek. Tak swoją drogą myślałem, że mam więcej takich zdjęć, a okazuje się, że straszna bieda w tym sezonie muszę bardziej na to zwrócić uwagę

Avatarkowa Georgia Plum i żółta(limonkowa) Gaugin

Pierwsza pomarańczowa Ginger Peach, Kira Emerald Green, Binoche

Od lewej: Żuraweczka Cooper Cascade(płożąca), Kira Emerald Green, żuraweczka Craked Ice

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:14, 04 lut 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Różnorodność roślin i wiedza o nich imponujaca Nie zawsze można wszystko przyporządkować ogrodowi... Przyłączam się do kolejki oczekujących na zdjęcia. Pozdrawiam.

To bardzo miło się czyta, takie słowa, Mariolu i bardzo się cieszę, że czasami mogę być odbierana jako ta, która ma wiedzę o roślinach
Im więcej ich w ogrodzie tym i doświadczeń też więcej.

Kupiłam dzisiaj dwie cebule martagonów (drogie jak diabli, dlatego kupiłam tylko dwie), sezon zakupowy otworzyłam!
Co do zdjęć z ubiegłego sezonu, to mogę pokazać jeszcze zawilce japońskie, hortensje i trawy. Reszta to już teraz musztarda po obiedzie Każdy czeka na wiosnę.

Odnawiam zawilce w ogrodzie, padły mi kilka lat temu.

To takie jednorodne nasadzenia, na zboczu same hortensje bukietowe.

Czekamy na wiosnę!

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:10, 04 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
dla wszystkich lubiacych roze

Ach! same piękności
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:08, 04 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
zauroczyla mnie taka sciana

Ale cudo Mnie też zachwyciła Kopiuję do inspiracji
Kordylina australijska - Cordyline australis 22:06, 04 lut 2015

Do góry
Czy ktoś z was posiada Cordyline australis 'Karo Kiri' bardzo ciekawa roślina o liściach długości 6-7 cm mam ją od lata 2012 r.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 04 lut 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miro, ale niespodzianka! Co jest w środku?
Na szybko typuję sprawdzoną przez nas w takich okolicznościach New Dawn. U nas na kamiennym krzyżu sprawdza się znakomicie.
Lykkefund jest wielka, szeroka.
Do takiego koloru pasuje mi szlachetna biel.

EDIT:
Rosa glauca jest fajna ale posadzona będzie krzewem OBOK, to jest róża krzak, nie zintegruje się z kapliczką. Ja bym podkreśliła jej słupowaty charakter różą pnącą (może być puszczona też na mur)

EDIT 2:

Może jednak glauca - nie trzeba zasłaniać ścian, zostawić je takie właśnie słupowe?

Kapliczka jest świetna- niespotykana. Skąd ten projekt?

Ewa to jest kapliczka którą wykonał artysta Jerzy Martynów. Przy głównej drodze rosły wielkie topole ktore kilka lat temu zostały ścięte. Jeden z pni został wykorzystany własnie tak przez artystę.
co jest w środku
drewniana figura Jezusa którą wyrzeźbił przyjaciel artysty niestety już nieżyjący

a to miejsce do popisu dla mnie

Nad New Dawn też dumam. Dumaliśmy razem z autorem nad tą różą i rozmiarami, dał mi wolną rękę, ale widzę że chciałby wielką różę więc Lykkyfund spadający z daszku może będzie ok.

Ogród w budowie - nieustającej 21:58, 04 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie...

lilaki to dla mnie palibiny itp
a inne lilaki to bzy
ale dla jasnosci powiem o odmianach np michel buchner albo krasavica moskwy itp

Miałam obie te odmiany i już nie mam. Michel Buchner był dla mnie zbyt bladolilowy i zamieniłam go na bardziej wyrazistego Ludwiga Spaetch'a.

A Krasawica Moskwy jest przecudna i niestety, dwa razy sadzona, dwa razy zamierała, mimo ze obok rosną dwie inne odmiany. Widocznie źle zrobiłam, że upierałam się na sadzenie w tym miejscu. Pozostało mi na razie wspomnienie:

Ogród prawie romantyczny 21:56, 04 lut 2015

Do góry
Mniam
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:56, 04 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Reszcie odmachuję....
Swoje werbeny przeniosłam już do ciepłego pomieszczenia.. niech zaczną rosnąć, będę robić sadzonki
Dla Joli foto sanek...

Sanki kosmiczne, jeszcze takich nie widziałam , fajnie, że można popychać widzi sie wtedy pasażera, a jak sie ciągnie za sobą to mozna niezauważyć jak pasażer spadnie Super
Ogród prawie romantyczny 21:54, 04 lut 2015

Do góry
Takie małe wspominanie Już niedługo znów tak będzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies