Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Luckaa 19:12, 17 kwi 2015

Super przemiany, uwielbiam takie zdjęcia, ylko że ja ciągle coś przesadzam i nie moge zauważyć różnicy. Podobają mi sie twoje rabaty, zupelnie w moim guscie.
Bogdzia 19:34, 17 kwi 2015

Poczytałam , obejrzałam obrazki i moge tylko powtórzyc za dziewczynami że tuje nie powinny rosnac w trawie bo ona hamuje ich wzrost . Racje maja również proponując bys połączyła te rabatki w jedna i zwęziła. Myślę ze z czasem i tak powstanie jedna długa rabata na całym boku działki. Na razie możesz zrobic ta narysowana częśc a jak z nią sie uporasz przyjdzie czas na jej przedłuzenie.Pozdrówka zostawiam.
paulina_ns 20:45, 17 kwi 2015

jolka napisał(a)
Ależ śliczny awatarek zapodałaś
I widzę, że małą rewolucję szykujesz...

Edit: w sprawie kształtu rabat, zerknij sobie do Katarzynki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3855-ogrod-z-tatarakiem-w-tle?page=77
Nie wiem jak Tobie, ale mnie się ta linia rabaty wzdłuż tuj bardzo podoba..

Hej Jolu, dziękuję znalazłam zdjęcie z poprzedniego roku, więc sobie ustawiłam No szykuję, szykuję i to nie taką małą na zdjęciu wygląda na małą Linia rabaty bardzo ładna,też mi się podoba, M wrócił do domu i jeżeli tylko pogoda dopisze bierzemy się za nią. Dziękuję
paulina_ns 20:57, 17 kwi 2015

Margaret_ka napisał(a)
Witaj Paulino,
Jeśli mogę doradzić, to ja zrobiłabym jeszcze inaczej z tymi rabatkami. Ja połączyłabym wszystko w całość razem z tymi tujami i to na całej długości. Nie wydzielałabym takich plamek-wysepek, bo ciężko będzie tam wykosić, a jak to urośnie to będą takie zaułki. A może pociągnąć ją jeszcze dalej i taką narożną zrobić. Ja mam dwie narożne i lubię je bardzo. Jedna z nich jest na stronie 4 i 21 mojego watku. Może tylko troszkę to zwęzić i wykorzystać darń spod tujek, by uzupełnić braki po tych istniejących rabatkach. A rzeźbę dać w narożniku jako centrum rabatki i przy niej róże. Zdjęłabym tez darn między tujami, bo one tam zmarnieją.

Ręka mi się chyba trzęsie, bo takie esy floresy poszły za tujkami.

I ja pomyślałabym o lekkim podcięciu tujek. Ja swoje mam niskie około 70cm, ale już teraz poscinalam im konce tak po 3-5cm, by je zagęścić. Wiem, ze żal ciąć, ale one się za to odwdzięczą.

Bardzo podoba mi się Twoja rabatka pod domem. Jest właśnie spójna, leci jednym ciągiem i ciekawe roślinki tam masz. Wizualnie ładnie to wyszło. I rzeczywiście mocno roślinki podrosły. Ja też takie zmiany obserwuję na zdjęciach, bo tak to mocno nie widać, że roślinki przybrały na wielkości.

Paulina usiądź sobie na spokojnie, przemyśl wszystkie propozycje i podejmij decyzję i działaj.

Pozdrawiam

Witaj, nawet nie wiesz jak się cieszę, że do mnie zaglądnęłaś i mam kolejną osobę do pomocy - razem zawsze raźniej Właśnie dzisiaj tak cały dzień kombinowałam i jedno wiem na pewno, że wszystko będzie połączone w całość, bo faktycznie takie wysepki ładnie nie wyglądają...Widzę, że Ty poszłaś na całość z wytyczeniem lini Na razie zakończę przy tej drugiej, bo dalej muszę dokupić tuje i zakończę ją tak, żebym później mogła iść dalej aż do narożnika działki. Szkoda, że jak zwykle zrobiłam od tyłu, bo niepotrzebnie ściągałam tak szeroko trawę, ale zrobię tak jak piszesz, dziury załatam darnią z pod tuj. Dziękuję za pomoc
paulina_ns 20:59, 17 kwi 2015

bleebla napisał(a)
Podpisuję się pod tym co napisała powyżej Margaret_ka.
O tujach już dawno chciałam napisać. Może i sąsiad im szkodzi, ale trawa im nie pomaga w regeneracji.

Ja mam jeszcze pytanie... czy masz możliwość zdobienia z google earth zdjecia z lotu ptaka? Może to by było pomocne

No właśnie wiem, że te tuje marniutkie są a można tak? nawet nie wiedziałam, zaraz spróbuję o ile moja wieś będzie wogóle w google
paulina_ns 21:00, 17 kwi 2015

Luckaa napisał(a)
Super przemiany, uwielbiam takie zdjęcia, ylko że ja ciągle coś przesadzam i nie moge zauważyć różnicy. Podobają mi sie twoje rabaty, zupelnie w moim guscie.
\

o jejku dziękuję, bardzo miło mi to czytać, bo patrząc na Wasze ogrody czasem wstydzę się pokazywać swój
paulina_ns 21:02, 17 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
Poczytałam , obejrzałam obrazki i moge tylko powtórzyc za dziewczynami że tuje nie powinny rosnac w trawie bo ona hamuje ich wzrost . Racje maja również proponując bys połączyła te rabatki w jedna i zwęziła. Myślę ze z czasem i tak powstanie jedna długa rabata na całym boku działki. Na razie możesz zrobic ta narysowana częśc a jak z nią sie uporasz przyjdzie czas na jej przedłuzenie.Pozdrówka zostawiam.

Witaj, o jak dobrze,że do mnie zaglądnęłaś dokładnie tak jak napisałaś, na razie uporządkuje tą, a przypuszczam, że w przyszłym roku, albo jeszcze w tym będę ciągnęła dalej i dalej pozdrawiam
Marzenaka 23:55, 17 kwi 2015

Witam, zaglądam, co u ciebie, widzę, że działasz. Ja planuję, ciągle nowe pomysły ale powolutku do przodu. Ja też bym połączyła te rabaty z tujami w jedną całość.
AnnaCh 10:49, 18 kwi 2015

Wpadłam z rewizytą, obejrzałam wątek, zaznaczam do obserwowania i życzę powodzenia w dalszych pracach
Co do rabaty, to też bym to wszystko połączyła w jedną całość razem z tujami, istotnie zwęziła i zastosowała faliste linie, bo już koło tarasu masz fale. Tuje koniecznie włącz do rabaty i usuń trawę im spod nóżek, trochę nawozu i myślę, że się wybiorą
Pozdrawiam.
P.S. Edytowałam wpis, bo zapomniałam Ci powiedzieć, że zazdroszczę widoku na Tatry. Moje najukochańsze góry, staram się bywać w nich bardzo często. Nawet z moimi dzieciakami w brzuszku byłam A Jaś "przeszedł" Dolinę Kościeliską jak miał 6 miesięcy
paulina_ns 11:34, 18 kwi 2015

Marzenaka napisał(a)
Witam, zaglądam, co u ciebie, widzę, że działasz. Ja planuję, ciągle nowe pomysły ale powolutku do przodu. Ja też bym połączyła te rabaty z tujami w jedną całość.

Działam, działam chociaż u nas dzisiaj śnieg sypie...tak, tak tuje będą włączone, rabaty połączone ze sobą i trochę jednak zwężone. Lecę zerknąć do Ciebie