Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:59, 10 lut 2023

Do góry

To jest niby Salvia farinacea, ale na pewno nią nie jest. Wysiałam w zeszłym roku, nie zakwitło, liście zielone przetrwały zimę. Ciekawa jestem co to
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:57, 10 lut 2023

Do góry

Geum muszę ogolić z liści, sedum też trzeba przyciąć.
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:56, 10 lut 2023

Do góry
A to zimozielone siane w zeszłym roku Seseli gummiferum, które w tym roku powinno zakwitnąć. Ciekawa go jestem.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:54, 10 lut 2023

Do góry

Czosnek główkowaty oczywiście nie do opanowania
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:53, 10 lut 2023

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:51, 10 lut 2023

Do góry
Dziewczyny, świata nie zmienimy, ale możemy zmienić siebie Też staram się tam, gdzie mogę. Wielu rzeczy jednak przeskoczyć się nie da, a ekoekstremistką też nie jestem

Teraz dla odmiany czas na fotki Przedwiośnie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:32, 10 lut 2023

Do góry
Chyba czuję wiosnę
Zrobiłam sobie projekcik jednej z rabat przy murze, rabata od południowego- zachodu, w lecie dogrzewa dość mocno.
Zastosowałam Trzcinnika, Perovskią i Rozchodnika i mimo, że nie jestem fanką drzewek szczepionych na pniu to tu chyba się prosi o coś zimozielonego, w projekcie jest świerk ale może lepsza byłaby laurowiśnia lub trzmielina na pniu.

Jeszcze ta druga "dziura' została i jakaś osłona na śmietnik by się przydała.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:18, 10 lut 2023

Do góry
Przy okazji oddawania książek dzieci do biblioteki, zaglądnęłam na dział dla dorosłych z myślą o doszkoleniu się. Półeczki raptem pół, ale coś znalazłam:

Znacie którąś z nich?
April podbija las... 14:07, 10 lut 2023

Do góry
Też mam różowego nachyłka nawet dwa, trochę mnie denerwują przekwitłe kwiatki. Miałam myśl żeby go zabrać z przytarasowej bo zbyt zwarty jest i nie do końca mi to pasuje tu ale tak patrzę na zdjęcie i mi się podoba. Może jeszcze dam mu szansę.
Sałatka pokrzywowa 11:16, 10 lut 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Mogłabyś wrzucić więcej zdjęć Laguny, zależy mi pokazaniu całego krzewu, ile lat ją masz? Nie łapie żadnych chorób ? Mączniaka też nie? Tniesz ją po pierwszym kwitnieniu ? Jak ją tniesz na wiosnę?

Mączniaka nigdy nie miała, na początku swojego żywota może złapała parę czarnych plamek. Obok niej rośnie Tuscany, którą łapią wszystkie nieszczęścia - skoczek, mączniak, plamistość i rdza - i zdarzyło się tylko, że liście, którymi się z nią stykała, złapały plamy. Skoczek kiedyś jej też się przytrafił - ale to może się zdarzyć róży rosnącej przy ścianie. Ogólnie to bardzo zdrowa odmiana.

2021 na początku kwitnienia

2022 w pełnym rozkwicie

po cięciu:

i to, co zostało cięciem zabrane:
Ogród dwóch niedźwiedzi 11:10, 10 lut 2023

Do góry
Jak się cieszę, że kogoś zainteresowałam moim ogrodem.

Ja odliczam dni do wiosny, grudzień był wiosną, a teraz zima za oknem więc podglądam ptaki.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:49, 10 lut 2023

Do góry
Wiosna coraz bliżej (choć śnieg za oknem ) i rozkminki ogrodowe przybierają na sile.
Na tapet wzięłam aktualnie rabatę przy Pissardi, na której kwadratowe kwaterki mają być zlikwidowane, a same Pissardi mają być włączone w rabatę z trawami Kleine Silberspinne.
Poniżej zdjęcie, jak to miejsce wyglądało dotychczas:

Pomysł 1: pomiędzy Pissardi rdest Blackfield i rozrzucone hakonki.

Pomysł 2, który urodził się był po smakowitej lekturze rozważań dotyczących róży Fairy toczących się u Magary. W miejsce rdestów wybrałam żarówiaste Lovely Fairy

Doklejone rośliny raczej nie są w odpowiedniej skali, zamiast jednego rdestu mogą być 2 pomiędzy poszczególnymi Pissardi (nie w linii oczywiście), a hakonki jednak nieco zbyt bujne mi się tu wkleiły, ale mam na myśli bardziej samą koncepcję niż szczegóły. Stanowisko jak widać: w części dnia (bardzo niewielkiej) słoneczne, w części dnia - półcieniste, w części (największej) - cieniste.
Pytanie: jakie są Wasze odczucia i rady?

EDIT: słabo widać Pissardi, maluchy jeszcze...
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:00, 10 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zima, śnieg za oknem. Prace fizyczne wstrzymane. Za to jest czas na książki oraz zakupy przez internet. Zamówiłam sąsiadce dalie, a żeby była darmowa przesyłka to domówiłam kilka rzeczy dla siebie: szczypce do słoików z przetworami, drylownice do wiśni, lejki szerokie, a także pokusiłam się o jeszcze kilka nasion. W tym roku po raz pierwszy będę mieć patisony. Dorzuciłam też jeszcze inne odmiany marchewki, ogórków, cukinie (w tym jedną włoską odmianę).

Ale przystojniak albo przystojniaczka
Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 10 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Ja taką kupiłam w ogrodniczym 2 worki po 20 l

Te podobno dobre. Sterlux, Aura, Agaris. To wszystko Hollas robi i robi dobrze
Magary Dramaty z Rabaty 00:03, 10 lut 2023

Do góry
Ja taką kupiłam w ogrodniczym 2 worki po 20 l
Ogród bez roweru 23:41, 09 lut 2023

Do góry
Z tej akcji raczej nie ucieszą się wiewióry. Skakanie z kabli na gałęzie będzie trudniejsze.
Może pomyślą sobie, że to jakaś zemsta za zniszczenie karmnika?

Winowajca nie został złapany na gorącym uczynku, ale kilka dni przed połamaniem szybki jedna z wiewiórek złapana została na próbie jej gryzienia. Jakaś mniej inteligentna, nie bardzo umiała odgadnąć jak się to coś obsługuje.
Ogród bez roweru 23:29, 09 lut 2023

Do góry
Dziś u mnie podcinanie dolnych gałęzi dębu. Część już dochodziła do dachu, inne niepokojąco przybliżały się do linii wysokiego napięcia.
Trudna to wycinka, gdy po jednej stronie dom, po drugiej kable, a w środku wielkie drzewo. Ale z podnośnika szybko i sprawnie poszło. Zostało sprzątanie.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:55, 09 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Miałam sobie kupić taki regał na własne rozsady, ale przypomniało mi się, że mąż kupił dwa do garażu, a ich nie używa. Ba! Nawet ich nie złożył, nowiutkie w folii zapakowane. Zabrałam sobie jedną sztukę bez protestu z jego strony. Może to co planuje się zmieści. W następnych dniach zamówię ziemię do rozsad i pikowania, bo goni mnie termin wysiewu papryk.

Ziemie do wysiewu widzialam w lidlu. Może masz gdzieś niedaleko.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:18, 09 lut 2023

Do góry
W 2022 r. miałam przerwę. Natomiast w

2021 i 2020 trzymałam rozsady w pracy na parapetach. W tym roku z okazji urlopu rodzicielskiego zamierzam wykorzystać własne duże okna (mam takie od podłogi do 220-240 cm). Niestety mam tylko do wyboru wschód lub zachód. Południowe jest jedno i to w kuchni. Zachodnie też nie najlepsze, bo dostęp ma koci osobnik. Dlatego chyba ustawie regał w pokoju gościnnym od wschodu i zmniejszę temperaturę później. Tunel foliowy na ten sezon w planach. Dodany do koszyka. Później być może do niego pójdą rozsady.

Znalazłam notatkę z 2021 r., że wtedy siałam papryki 25 i 28 lutego. Sprawdzę kalendarz biodynamiczny na ten rok i zdecyduje, ale muszę się przygotować, żeby sprawnie poszło. Nasiona mam, doniczki też. Brakuje tylko ziemi i opryskiwacza, żeby nie podlewać konewką. Lubiłam mój rozpylacz ciśnieniowy, ale mąż mi go użył do budowlanych rzeczy i uległ zniszczeniu (wymieszał w nim klej do tapet, bo nie miał w czym )

Fotki z 2021 r. Rozsady ściągnięte z parapetów do podlania i przekręcenia.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:33, 09 lut 2023

Do góry
Miałam sobie kupić taki regał na własne rozsady, ale przypomniało mi się, że mąż kupił dwa do garażu, a ich nie używa. Ba! Nawet ich nie złożył, nowiutkie w folii zapakowane. Zabrałam sobie jedną sztukę bez protestu z jego strony. Może to co planuje się zmieści. W następnych dniach zamówię ziemię do rozsad i pikowania, bo goni mnie termin wysiewu papryk.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies