Ambrowce to raczej ogromne drzewa Chociaż piękne.
Ba bukach się nie znam.. mam jednego od zeszłego roku
Grujecznik u mnie na razie trzyma pokrój kolumnowy.. i go lubię . chociaż jesienią strajkuje..
Ogromny pieris przeżył zimę, a wiosenne przymrozki spowodowały brązowe liście.. szkoda, bo w tym roku obsypał się kwieciem pierwszy raz.. a jest większy ode mnie.. robi wrażenie ..
Chodziłam dzisiaj po ogrodzie i oglądałam pąki na drzewach i krzewach. W blokach startowych są kaliny. Mam kilka odmian: Burkwooda, angielską, koreańską 'Aurorę', japońską 'Mariesii' i 'Watanabe'. I wszystkie mają mnóstwo pąków
Piękne kwitnienie zapowiadają też derenie. To moi ulubieńcy. poniżej dzisiejsza fotka oblepionego kwiatami derenia kwiecistego [Cornus florida].
Kochane grabulki.... ja już tylko siedzę u siebie i to też nie wyrabiam. Nacykam fotek, powrzucam i potem wątek leci.. sam leci..
Sasanki siedzą tu od 2008 roku.. jak był berberys co urósł jak potfór zagłuszył je... Berberys poszedł do nowego domku.. i sasanki odżyły To mocne rośliny
Takie z doniczek sadzę od razu do gruntu. Zawsze trochę cebula w dobrej ziemi się wzmocni.. ale jak zielone już zdechło całkowicie to raczej lepiej przetrzymać w chłodnym, przewiewnym i cienistym do jesieni. Jak możesz o to nie zadbać, to bezpieczniej od razu wsadzić w ziemie
Ten klon ładny tylko teraz.. nazwy nie znam Zapomniałam zapisać Klony nie lubią za sucho, a ten ma się świetnie na szczycie skalniaka, gdzie nie podlewany rośnie już kilka lat. Na wygwizdowie
Byłam dwa dni w ostatni weekend na działce. Jak na tę porę roku, w ogrodzie jest naprawdę ładnie. Kwitną wczesne cebulowe. Ucieszyłam się z przylaszczek, które pięknie zakwitły zaczęły też kwitnienie anemony greckie Blanda, które posadziłam jesienią. Mam nadzieję, że teraz kwiatków będzie więcej i dadzą się sfocić. Są niziutkie ale mają dosyć duże kwiatki. Zapowiadają kiepską pogodę na weekend, a ja chciałam przesadzać byliny, bo na bylinówce będą zmiany.
A to kwietniowe kwiatki. Niebiesko i biało i żółto.
Przedwczoraj kąpały się dzięcioły Ale zanim pozbieraliśmy aparat to poleciały
Od 4 rano ptaki urządzają straszne harce w ogrodzie.. a płycizna w kałuży to raj na ziemi. Małżeństwo kwiczołów ..