Seba bardzo chętnie tyle , że w soboty mam studenta do pomocy w ogrodzie od rana do wieczora . Muszę to wykorzystać bo mi już brakuje sił .... niestety
Zobacz jakie świetne rozwiązanie było u Danusi w minimalistycznym
Nazywa się ekobord
Według mnie powinien się znaleźć z dwóch stron takiej rabatki.
Lub wykop trawnik i ziemię, zasadź tuje w wgłębienie i w to wysyp żwir. Nie powinien się "wychlapywać", a jak się będzie odśnieżać to nie będzie się go zbierać łopatą.
No właśnie ten ogród na zdjęciu to mój faworyt jest wspaniały
Sylwio piękne wrzosowisko zrobiłaś, jestem pod ogromnym wrażeniem.
Wiesz tak się zastanawiam na ile trzymasz się projektu Danusi, a co z tego to Twoja twórczość, projektu za bardzo nie widać, dlatego tak łatwo to "skontrolować"
Jesteś bardzo pracowita, ciekawe jakie masz jeszcze na ten rok plany, jeszcze trochę czasu pozostało...
Witaj Kasiu ..... na ten rok to już bym zaplanowała sobie wypoczynek .... Właściwie nie ma części ciała która by była nieobolała Ale w planach mam jeszcze do przerobienia skalniak ..... znalazłam w głowie miejsce na przesadzenie miłorzębów ..... niewielkie zmiany nasadzeniowe . A tak to jeszcze żwirek na placyk żwirkowy i żwirek pod bonsaia , założenie ekobordów . To już taka estetyka. Jeśli pytasz o jakieś nowe nasadzenia to nic już w tym roku nie kupuję .... choćby nie wiem co !!! ...... A co do projektu .... to i tak już się naraziłam swoim poczynaniem raz robię tak za chwilę siak ...... no sama do siebie już tracę cierpliwość
Sylwio jestem ciekawa tego placyku żwirowego, sama u siebie zrobiłam coś co tak nazywam
Jaki kształt będzie miał Twój i jak planujesz go wykończyć ?
Powiedz mi tylko, czym się tak naraziłaś , co zmieniłaś ? Co jest całkowicie Twoim pomysłem.
A fontanna jaka będzie?, bo pamiętam ze też miała być, w Praktikerze były dobre przeceny na wiele modeli ciurkadełek w zestawach kompletnych do podłączenia.
Kasiu - wróć się tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=12
, a będziesz wszyściutko wiedzieć. Sylwia miała projekt robiony przez Danusię i robi rabatka po rabatce, ale czasem niekoniecznie według narysowanego projektu. O takie narażenie chodzi
Super cebulki i tanio. Ja kupiłam zaledwie 10 tulipanów po 1 zł. Nie żałuję, bo ładne, ale jak zobaczyłam cenę Twoich zakupów, to mam ochotę poszukać więcej.
Elu - teraz wszystkie markety ogrodnicze będą przepchane pakami cebul, tam jest tanio - ja tulipany botaniczne płaciłem po 20 groszy - w moim ogrodniczym 1 ,-.
Zobacz jakie świetne rozwiązanie było u Danusi w minimalistycznym
Nazywa się ekobord
Według mnie powinien się znaleźć z dwóch stron takiej rabatki.
Lub wykop trawnik i ziemię, zasadź tuje w wgłębienie i w to wysyp żwir. Nie powinien się "wychlapywać", a jak się będzie odśnieżać to nie będzie się go zbierać łopatą.
Tak - to jest ta wąskolistna.
Teraz lawendę, a raczej w sierpniu powinno się ściąć dlatego, że już przekwitła i zrobiła się nieatrakcyjna, a to spowoduje być może zakwitnięcie jesienią w październiku. Jednak Twoja jak widzę nie kwitła, a dopiero widać pączki - nie ścinaj jej - dopiero na wiosnę. Jednak według mnie trzeba je przesadzić, bo wchodzą na siebie
Może spróbuj dać te wrzosy tam gdzie masz tą rabatę na 16 m - jakbyś podsadziła nimi te nasadzenia - według mnie takie uchylone linie by poszerzyły tamtą rabatę
No widzisz Sebek a ja myślałam że te paski w różnych kolorach będą namaistką takiego wrzosowiska, bo takich przesteni to ja nie mam na wrzosowisko. Zrobię coś z tym na wiosnę, pomyślimy.