Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Sebek 20:35, 01 wrz 2011

ell napisał(a)
Super cebulki i tanio. Ja kupiłam zaledwie 10 tulipanów po 1 zł. Nie żałuję, bo ładne, ale jak zobaczyłam cenę Twoich zakupów, to mam ochotę poszukać więcej.

Elu - teraz wszystkie markety ogrodnicze będą przepchane pakami cebul, tam jest tanio - ja tulipany botaniczne płaciłem po 20 groszy - w moim ogrodniczym 1 ,-.
KasiaWB 20:43, 01 wrz 2011

Sebek napisał(a)
Zobacz jakie świetne rozwiązanie było u Danusi w minimalistycznym

Nazywa się ekobord
Według mnie powinien się znaleźć z dwóch stron takiej rabatki.
Lub wykop trawnik i ziemię, zasadź tuje w wgłębienie i w to wysyp żwir. Nie powinien się "wychlapywać", a jak się będzie odśnieżać to nie będzie się go zbierać łopatą.

No właśnie ten ogród na zdjęciu to mój faworyt jest wspaniały
popcorn 08:44, 02 wrz 2011

Witajcie,
muszę te fotkę pokazać mojemu M, wieczorem wraca z delegacji. Rzeczywiście wygląda świetnie.

Ale tutaj jest tylko ścieżka, do tego wgłąb ogrodu, nie trzeba jej pewnie odśnieżać...
problemem jest ze podjazd nie ma krawężnika (na moje życzenie :/)-chciałam żeby trawa miękko zachodziła na podjazd... i teraz mam kuku, nierówno, nieporządnie. Gdyby był krawężnik wystawałby trochę ponad podjazd i wiadomo byłoby pod śniegiem nawet do jakiego momentu odśnieżać, czyli gdzie podjazd się kończy. A tak nie wiadomo, więc się szufluje po trawie i roślinach, a potem tony żwirku w trawniku :/
Ale byłoby super tak zrobić...

W marketach powinno być taniej. Wczoraj na bazarku szukałam pani od moich cebul (z Holandii ledwo przywiozła, mam nadzieję nie wymarzną) - sprzedawała po 40 sztuk w paczce dlatego ciut taniej. Ale było stoisko, gdzie człowiek miał dużo większe cebule tulipanów, ale po 2 zł/szt... wtedy na pewno nie kupiłabym 120
Niedługo zrobię objazd nomi-leroy-castorama, pewnie jeszcze coś dorzucę do tych cebul. Choć zależy mi na dużych paczkach jednakowych cebul... Sebek gdzie kupowałeś botaniczne po 20 gr? Tak tanio jeszcze nie spotkałam, nawet na allegro sa po 50 gr plus wysyłka...

Wczoraj wygarnęłam korę z rabaty pod płotem i wysypałam żwirek. Jeszcze nie skończyłam, może dzisiaj.
Ciekawe czy by mi go starczyło także na cały podjazd (ok 20 mb)
Sebek 09:33, 02 wrz 2011

Cebulki te kupiłem w Auchan, w Leroy wydawały mi się troszkę droższe.
Cebule jak jestem to zawsze tam kupuję, np 5 hiacyntów - 7.99 - opłaca się.

A do tego przed samiutką zimą - koniec listopada obniżają cenę o 50 %, wtedy to już na prawdę grosze, a można sadzić, bo ziemia zmarznięta nie jest.
popcorn 10:12, 02 wrz 2011

Witaj Sebku,
niestety auchana blisko nie mam, nawet w Lodzi (chyba) nie ma... w Warszawie miałam rzut beretem, ale wtedy cebul nie kupowałam
No nic...

Może dzisiaj skończę rabatę przed płotem - zostały do przesadzenia trawy i wysypanie do końca żwirkiem. Chyba lepiej niż z korą??

Ciężka to jest praca - żwirek wybieram garściami, bo jest przemieszany z jakimś pyłem i piaskiem... stąd różnica kolorów - jak wieczorem będę podlewać różnica kolorów zniknie.

Dokończę też wysypywanie żwirku dookoła kamienia - źródełka - już widać że chyba lepiej??

Rozchodniki zaczynają kwitnąć

Rabata z rh - ciągle nie wiem jak je posadzić. Za i po bokach tego wysokiego na pniu nic się nie zmieści. Do rozmieszczenia mam 4 sztuki - 3 już rosną... nie wiem czy tak może zostać, czy ten 4ty dosadzić jednak? Jeśli tak, gdzie?

Donica tam tymczasowo, używałam jej jako pojemnika na ziemie, którą wymieniałam na kwaśną pod rh
popcorn 12:30, 02 wrz 2011

Chciałabym obsadzić wyjście do ogrodu z mojego pokoju do pracy. Wygląda tak - czyli łysawo

Chciałam kupić stożek z bukszpanu, zostało mi kilka prawie kulek bukszpanowych - niewielkich ale sa. I 3 małe hortensje limelight. Wszystko podsadzone zielonymi hostami. Z tylu miskant zebrinus, pod oknem mozga w paski (żeby nie zasłaniała okna). Ta rabata to ukłon w stronę pięknego ogrodu Danusi - choć fragment bym chciała miec tak piekny Wystawa wschodnia.
Może być?

shrekol 12:37, 02 wrz 2011

popcarol napisał(a)

Dokończę też wysypywanie żwirku dookoła kamienia - źródełka - już widać że chyba lepiej??

Jak dla mnie świetnie teraz Jeszcze może jakaś trawka i będzie skończone a czemu woda nie leci
popcorn 12:41, 02 wrz 2011

Hej Przemku,
no dołożyłam przed chwilą kamieni, jest dookoła teraz. Woda nie leci bo nie podłączone - Małż cały tydzień w wawie (delegacja), w sobotę testowaliśmy czy leci na przedłużaczu. Zresztą coś w skrzynce z bezpiecznikami jest nie zrobione, czekamy na elektryka...
fotka gdy woda leci i z kamieniami

trawkę dosadzę jeszcze, muszę pomyśleć którą i w jakim miejscu

pozdrawiam!
shrekol 13:01, 02 wrz 2011

Bardzo mi się podoba Ja wczoraj u P. Szewczyka kupiłem fajnego miscanta, który już kwitnie i ma fajne wpadające w czerwień kwiaty
popcorn 13:58, 02 wrz 2011

Dzięki, Przemku!
Właśnie wsadziłam 3 malutkie niskie trawki w prawym dolnym rogu kamienia. Nie mam siły znów robić fotek, jutro
Cieszę się że Ci się podoba. Mnie nadal średnio, nie ukrywam Ale szum wody mi się podoba. Może zebrinusa tam z tyłu wsadzę (mam wolną sadzonkę), będzie do tego fajnie szumieć

Prawie skończyłam wysypywać żwirek na rabatę wzdłuż płotu. Używam teraz sitka do piasku mojej córki... strasznie dużo tego pyłu, chyba żwirek się kończy Dosadziłam tam też w wolne miejsce 3 bergenie.

Wczoraj dostałam od sąsiadki 2 sadzonki malin, wsadziłam w szpalerze przy granicy z drugim sąsiadem. W zamian zaniosłam jej miseczkę jeżyn z naszego ogródka. A za chwilę dostałam miseczkę malin... fajną mamy sąsiadkę

Ktoś doradzi w sprawie rabaty pod domem? Czy mój szkic jest coś wart?
Za chwilę jadę po Młodą do przedszkola i na poszukiwanie koszyczków do tulipanów. Nornica dobrze się ma, razem z kretem urzędują na tej rabacie wzdłuż płotu. Po co przekopywać trawnik, skoro tam świeżo wzruszona ziemia?
pozdrówka
Karolina