Małgosiu, fale (właściwie delikatne łuki) są tylko w przedogródku. Robiąc rabatę południową odkryłam, ze linie proste mi bardziej odpowiadają. Na piaskach to trochę inaczej działa. Problem z cięciem kantów, bo ziemia się obsypuje. Dlatego łatwiej polecieć z obwódką, a o krawężnikach na tyłach porządkujących rabaty zdecydował M i mnie przekonał. Tak było w zimowych planach, aby było prosto. Plus elementy kół, ale łuków już nie.
Zobacz, tu też są linie proste:
Zprzodu linia kostki, na której zmianę M się nie zgodził na razie narzuciła linie takie, jakie są. Kiedyś będzie tu zmiana na linie proste i koła. Bez niepotrzebnych zawijasków. Najpierw muszę uporać się na tyłach domu.
Najbardziej odpowiada mi ten układ: proste linie i koła:
edit: Forsycja u mnie jeszcze nie kwitnie. Fotka zeszłoroczna. Teraz na rabacie jest rewolucja. Zdjęcia wstawię w wolnej chwili
Basiu, Ewo, Jolu i Agatko- dziękuję Wam bardzo za odwiedziny. Znów mam zaległości na O. Pokażę choć trochę wiosny w moim ogrodzie. Mam nadzieję że wkrótce znów będę bardziej czasowa, wtedy odwiedzę Wasze ogrody.
Tymczasem pozdrawiam odwiedzających i zostawiam kilka fotek.
Zapomniana puszkinia - zostało kilka ze sporej kępy.
Ostatnia kępka przylaszczek- zdjęcie sprzed kilku dni.
Forsycja - nieodzowny element wiosny
Pierwsze tulipanki - już niewiele im brakuje do kwitnienia.
Przysłoni, u mnie w ogole werbena się tak rozszalała, że mi róże pozakrywała. Wywalałam ją na koniec ogrodu w lipcu, powodowała straszny nieład. Hm, nie wiem, można się tak wtrącić z odpowiedzią? dajcie mi po łapach jak zwyczaj ogrodowiskowy nakazuje inaczej
Obok jest róża szczepiona, wysoka, zoabcz jak wygląda
Kolejny punkt z listy skreślony wczoraj popikowałam pomidory, a dziś lawendę i rozplenicę
Plantacja pomidorów
Lawenda, pelaśki, szałwia, rozplenica
I petunie-te jeszcze do pikowania!
Stipa
Mam azalię japońską 'Karmesina Rose' podsadzoną dereniem kanadyjskim. Dereniowi, jak widać nie przeszkadza kwaśne podłoże, a jego wiosenne liście i kwiatki dają dobre tło azalii.
To na pewno ona, na poczatku tak wyglada, potem one smukleja i bardziej do werbeny juz podobne, tez malo nie wyplewilam rok temu, poczekaj inne ukorzenione podziwialam u mnie tylko patagonska i jak to z moich nasion, nie ma obaw
a łezka?- może jest ok . Ale warto mądrych zdań wysłuchać, człowiek się sam czasem na czymś zafiksuje i innej drogi nie widzi. No i trzeba pamiętać, że przestrzeń pomiędzy ziomozielonymi będzie wypełniona, chciałabym, osiągnąć efekt podobny, jak Danusia tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/418-rabata-w-przypudrowanym-rozu
Magnolia stellata zaczyna otwierać pączki, ale dziwi mnie to że są jakieś jasno różowe, a dostałam ją w zeszłym roku jako białą No i co okazuje się, że to jednak stellata 'Rosea'