Radziu powojnik skręcił się ze śmiechu jak zobaczył babę z wiaderkiem chyba ze zwinął się bo baba puściła...
Pięknie i kolorowo masz w ogródku. Lilie niesamowite. Ja tez zaczęłam zbierać hosty. Witaj w klubie.
Basiu lilie po prostu pomarzły szczególnie liście też mam takie. Te co mają pączki kwiatowe to pewnie zakwitną bo nie zostały o dziwo zmarznięte, ale dużo też ich nie ma kwiatów.
Mam np duży problem z jukami, jeszcze nigdy takich liści nie miałam tak jakby jakiś grzyb na nich żerował już pryskałam dwa razy i trochę się zatrzymało. Plamy szare na liściach i czubki liści zanikają są szare.
Myślałam, że to tylko u mnie tak jest, ale dzisiaj na spacerze też widze na klombach to samo jeszcze w gorszym stanie juki.
Piękne bambusy nie daleko mnie rosły i też teraz zmarzły.
W marcu już były wszędzie pączki i na początku kwietnia potem święta ale nie było mroźno, ten odstani majowy mróz tyle szkód narobił.
Jadę jutro pielić i sadzić w donicach. Muszę jeszcze zrobić porządek na grządce warzywnej. Było mokro i nie dało tam nic zrobić, nie będę siać warzyw bo za późno może może ogórków tak do zjedzenia, marchwi, pietruszki i buraki na butwinkę, koper i to wszystko wszystkiego po trochu aby nie zarosła chwastami, i posieję jeszcze jakieś byliny.
U mnie tylko te mają tak dobrze widoczne pąki
Inne mają pąki ale wiesz jeszcze w takich bardzo skupionych koszyczkach, inne w ogóle jeszcze pąków nie pokazują a jeszcze inne dopiero główki z ziemi wystawiły
Powojnik w sumie nie wiem czemu taki skręcony- normalnie powinien byc w pełni otwarty
Basiu - lilie u mnie też słabiutkie ostatni przymrozek im zaszkodził, za to czosnki zakwitły Purple sensation inne późniejsze.
Basiu a liście czosnków podsychają też u Ciebie? ja swoim dziś wycięłam żółte zasychające.
Główki piękne a podsychające liście ujmują im urok.
Ładnie ci kwitnie ten powojnik,takie ma fajne poskręcane te płatki w ruloniki hosty też je lubięa lilie faktycznie stadium do kwitnięcia, te pędzenie jednak przyśpiesza, u mnie w blokach startowych, widać główki, ale jeszcze im brakuje
Zobaczcie jaka marna lilia Gobasiowa przymarznięta malutka ale pączek ma
ale wszystkie lilie ,które sadzilam jesienią taka słabizna ...niektóre nawet pąków nie mają ...a sadzilam 15 szt
a te które są już od dawna mają się dobrze więc przypuszczam ,że to wina zimy
Elu ja swój pierwszy czosnek kupilam tak w ciemno..jedną cebulę
a wtym roku dokupilam białe i drobne głowkowate ( jeszcze nie kwitna ) i takie jak na fotce
Tylko nie wiem czy ona jednak nie za duża do mnie. Posadzę tam kosaćca i lilie i mam jeszcze coś co nie wiem jak się nazywa, jakieś pływające. Na wodnych nie znam się nawet w 1/10.
Gożdzikowa piękne czosnki. Ja nigdy nie przywiązywałam do czosnków wagi a one takie piękne. Przegapiłam sprawę jesienią a mogłam kupić.
Zawsze tak jakoś patrzyłam na te cebule i coś mnie odpychało.
Wiesz, że pomarzły mi wszystkie lilie jakie miałam pomarszczone liście i zalążki kwiatów. Z tych 3 co kupiłam na wiosnę tylko jedna będzie kwitła, druga w ogóle nie wypuściła z cebuli czyli zgniła druga wypuściła ale bez kwiatów.
Teraz się dowiesz dlaczego ta rabata to zło wcielone
Tulipany krokusy lilie, wszystko tutaj gnije wiosną próbowałem wiele razy i zawsze wszystko wygniło i nie zakwitło
Hortensje mi nie chorują tylko już 3 lata z rzędu pierwsze przyrosty załatwia mróz, zanim wypuści nowe mija sporo czasu i późno kwitną.
Kurka kolumnowe CIsy, które miały iść na tą rabatę posadziłem na bylinowej.
Widać , że sam nie wiem czego chcę zalamuje mnie to miejsce i trawnik zasieje
Mirelko w tym roku te łubiny tak ruszyły, w tamtym roku były połowę z tego, jeszcze pełno małych siewek mam, muszę je do doniczek wsadzićlilie lubię, dostałam od taty cebulki bo ma multum lilii, tak mu się rozmnożyły