Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Żywopłotki cisowe. 21:37, 05 maj 2017

Do góry
mira napisał(a)
O rety poczułam się jak uboga krewna jutro sieję cokolwiek masz bardzo dorodne wysiewy brawo.

Tą brzozę bym zostawiła co Ci wadzi? podkrzesaj i niech frunie będziesz mieć taki akcent - tak mi się widzi

co z tym octem z chwastami?

wyszły mi lilie co kiedyś miałam takie maleńkie - nie zakwitną kiedy je zabrać do lepszego?

Mira to Ty nie przesadzaj, nakupowałaś nasionek całą skrzynkę.
A sieje się w/g potrzeb, po co na zapas.
Ja nie wiem czy cześć nie pójdzie na kompost, gdzie to posadzę

Spróbuję popatrzeć na brzózkę inaczej Sadziłam z nastawieniem płaczącej.

W temacie lilie ja też potrzebuję rady, sadziłam dwa lata temu, w pierwszym roku prawie nie zakwitły, w następnym dużo maleństw wyszło, w tym jest za gęsto.

Pojechałam dziś kupić saletrę potasową i mam posypać lub roztworem podleję.
Tylko teraz bardzo mokro po deszczach, sypać się boję bo mam ciężką rękę w dawkowaniu.

Octem miałam mazać trawki perzu, za długo bym się bawiła pędzelkiem i dałam już dziś raundap, słonko świeciło to szybko zadziała.
Moja bajka 20:27, 05 maj 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

A ja tu dałam umywalkę. Będzie kolejnym mini oczkiem. Marzą mi się w nim lilie wodne odbijające się w lustrze
Ramę lustra muszę przemalować.

w ten sposób zagospodarowałam trudny do wykorzystania skrawek ogrodu pomiędzy tujami, a ścianą domu. Wcześniej stało tam stare krzesło z koszem z peralgoniami. Ale mini oczko to będzie strzał w dziesiątkę .

wiem, że lustro powinno ciekawsze widoki odbijać niż schody, ale chyba nie jest tak źle .
Doradźcie tylko proszę na jaki kolor ramę lustra pomalować? Pobielone chyba nie bardzo będzie tu pasować. Może po prostu ciemny brąz, żeby się tak ta jasna rama nie odznaczała .
Staram się nie wtrącać w czyichś wątkach, bo każdy ma swoją wizję ogrodu, ale wydaje mi się, że rama lustra pasowałaby tam w kolorze oczka wodnego. Można by też zasłonić spust rynnowy może matą taką jak masz na płocie , kosz wiklinowy wtedy będzie tam ładnie się komponować. Tą wiązkę białych patyków dałabym na ziemię poziomo pod oczkiem wodnym tylko wcześniej pomalowałabym tą samą farbą co ramę lustra ( myślę o kolorze szaro-grafitowym) listwę pod oczkiem. Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako wymądrzanie, to taka moja sugestia, a Ty Kasieńko zrób tak jak Tobie się podoba.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:31, 05 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
wciąż czekam na magnolię

Trawniki skoszone

Jak ładnie i schludnie, trawniczek też śliczny
Jak co rok, czekam na Twoje lilie mutanty takich nie ma nikt
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:55, 05 maj 2017

Do góry
W donicy posprzatane, powyrywane liście tulipanów które nie zakwitły, lilie wsadzone, bukszpany podcięte kora wysypana ...czekam na czosnki

Ciekawy krzew na prezent na dzień matki? 11:37, 05 maj 2017

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie, 26 maja zbliża się dzień matki i chciałbym kupić coś ładnego. W ogrodzie moich rodziców rosną rododendrony, azalie, kilka magnolii, kilka hortensji, kalina koralowa, jakiś lilak oraz drobnica typu astry, tulipany, lilie itp.
Pytam już teraz bo co roku obudzę się za 5 dwunasta i na szybko staram się coś wybrać w okolicznym markecie. Jakość tych krzewów jednak pozostawia wiele do życzenia.
Prosiłbym bardzo o polecenie czegoś naprawdę ładnego co dobrze poradzi sobie zimą w wielkopolsce.
Koleżanka poleciła mi dereń kousa ale może macie ciekawsze propozycje.
Z góry dziękuję za pomoc!
Żywopłotki cisowe. 23:48, 04 maj 2017

Do góry
O rety poczułam się jak uboga krewna jutro sieję cokolwiek masz bardzo dorodne wysiewy brawo.

Tą brzozę bym zostawiła co Ci wadzi? podkrzesaj i niech frunie będziesz mieć taki akcent - tak mi się widzi

co z tym octem z chwastami?

wyszły mi lilie co kiedyś miałam takie maleńkie - nie zakwitną kiedy je zabrać do lepszego?
Tu ma być ogród :) 13:13, 04 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.

W takiej fazie ich jeszcze nie widziałam, jest zatem na co czekać - tylko słońca potrzeba.

Przykra sprawa z tą chorobą wirusową, a najgorsze, że nie ma na nią lekarstwa.
Sądząc po tym ile w tych naszych sklepach pomyłek odmianowych się zdarza, to pewnie nie ma co liczyć, że nie przywlecze się kiedyś stamtąd przy okazji jakiegoś choróbska roślin.
Tu ma być ogród :) 13:01, 04 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To mnie bardzo cieszy!
A rozmnażają się w kolejnych latach?
Sadziłam je zeszłej jesieni, a obok dużych wyrosło też kilka mniejszych, tak miałam w ubiegłym roku z odmianą Spring Green, która się bardzo ładnie rozmnożyła, więc idąc tym tropem znaczy, że za rok powinno ich być więcej

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.
Moja codzienność - ogród Oli 08:35, 04 maj 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Rano mało zawału nie dostałam...
Prawdopodobnie czapla urządziła sobie ucztę w naszej kałuży, wyżarła prawie wszystkie ryby zostało tylko 6 malutkich ogony i płetwy porozwalane na brzegu lilie wykopane z korzeniami, błoto syf i niedziałająca pompa. Jak zacznie jeszcze uciekać woda to tylko się pochlastać...
Szlag by to trafił

Masakra jakaś. Olu, poradziliscie sobie z tą czaplą?
Prywatne żerowisko sobie z robila
Biało różowy ogród za płotem. 20:45, 03 maj 2017

Do góry
Kijanka na początku wątku są projekty, fakt troszkę nieaktualne, ale gdybyś chciała jeszcze jakieś konkretne rabaty mieć dokładniej opisane to pisz, chociaż dość późno odpowiadam.

Aniu pełniki żyją

Ewelino szczerze powiedziawszy to by nie być ciągłym malkontentem wolę przemilczeć całościowo temat tego ogrodu i prac w nim wykonanych lub tych co muszą być wykonane. Niestety strat po zimie też jest sporo.
Dlatego na razie ten wątek jest nieczynny

Ogólnie to po zimie posprzątane, posadzone Umbry... za wysokie tak przy okazji i lilie.
Moje małe królestwo 20:25, 03 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Ladnie masz ...kolorowo wiosennie Tulipany dorodne

A co do pomyłek ...to tulipany i lilie są na pierwszym miejscu

nawet ta pomyłka mi się podoba i będę polowała na takie
Moja bajka 20:02, 03 maj 2017

Do góry
Kącik z pomalowanym już na ciemno lustrem. Moim zdaniem znacznie lepiej. Wcześniej ta rama za bardzo świeciła

oczko już wyczyszczone i nawet z wodą. Sprawdził się patent Sylwii na uszczelnienie otworu parafiną . Jutro wpuszczę rybkę i dam roślinki wodne. Najbardziej marzą mi się takie miniaturowe lilie wodne

Sylwuś dzięki wielkie za tą umywalkę . Jest piękna i moim zdaniem idealnie wpasowała się w ten kącik

póki co mam takie kumaki
a w drugim oczku tętni życie
Kijaneczki mają się dobrze .
Moja bajka 08:53, 03 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiesz gdzie dałam to niebieskie naczynko od Ciebie? Robi za poidełko w niezapominajkach przy gąsce

A ja tu dałam umywalkę. Będzie kolejnym mini oczkiem. Marzą mi się w nim lilie wodne odbijające się w lustrze
Ramę lustra muszę przemalować.

w ten sposób zagospodarowałam trudny do wykorzystania skrawek ogrodu pomiędzy tujami, a ścianą domu. Wcześniej stało tam stare krzesło z koszem z peralgoniami. Ale mini oczko to będzie strzał w dziesiątkę .

wiem, że lustro powinno ciekawsze widoki odbijać niż schody, ale chyba nie jest tak źle .
Doradźcie tylko proszę na jaki kolor ramę lustra pomalować? Pobielone chyba nie bardzo będzie tu pasować. Może po prostu ciemny brąz, żeby się tak ta jasna rama nie odznaczała .
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:42, 03 maj 2017

Do góry
wkurza mnie ta pogoda...
hortensje ledwo ruszaja
robinia pokazała pączki...i zmarzla, ruszy jeszcze ?
jarzab przymrozony
peonie niektore dopiero kiełkuja, podobnie lilie
róże, poza kilkoma, fatalnie, listkow nie maja ...a te co mialy to zwiesily przyrosty, kilka razy przycinalam juz bo padają wychodzi na to ze roze nie na moj klimat tylko rugosy chyba dadzą rade
Zszywkowy ogród marzeń :) 00:40, 03 maj 2017

Do góry
Około 2 tygodni temu było tak:

A teraz jest tak

Magnolia pokazuje kolorek powolutku, cieszę się że zakwitnie w tym roku

I wieloryb zyskał korę i małe poprawki dosadzilam orliki, lilie oraz brakująca kocimietke. Czekam jeszcze na szałwię od dobrej duszyczki na posadzenie między różami
Żywopłotki cisowe. 00:16, 03 maj 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Haniu super wiesci z pieskiem
Ja wszystkie doniczki pozbieralam i okrycia tez /poza h.ogrodowymi/
...a teraz tulipany zbil mi deszcz boje sie wyjzec za okno jam bedzie jasno bo lalo i wialo, ze hej... Ale mrozu nie bylo

Ja pod koniec ubiegłego tygodnia pozbierałam wszystkie donice i wiadra.
Lilie wychodziły przez dna donic.

Wczoraj zbierałam Poskrzypkę z liści lilii, było tegoooo
Lilie Rexona pomnożyły się a żurawki trzeba przekopać.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:41, 02 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
ilość lilii na jednej rabacie mnie pokonała

sama w tym roku uziemiłam ze 40szt ...a 90 to przeszłaś samą siebie rozumiem zmęczenie doskonale

ale jakbyś jakiś wykazik zamieściła to chętnie sobie pooglądam

Hej

zmęczenie czuję do dziś hahahahahaha
coś z kondycją u mnie kiepsko

na zakole pod domem te około 60 sztuk to lilia crossover

http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_pm_Lilium-Lilia-Crossover-1-szt-1687_1.jpg

zamówiłam 50 czy 55, ale piszę 60 po kilka podzieliłam = nie wiem czy mogłam, ale niektóre cebule były olbrzymie i miały po dwa kikuciki - zaczatki wychodzacych łodyżek - tak mi się wydaje, nie zrobiłam fotki, a mogłam kurcze i dopytać

szukałam w necie o rozmnażaniu lilii ale nigdzie nie pisało o tym co ja zrobiłam, tylko o odrywaniu i ukorzenianiu łusek, albo wsadzaniu powstających małych cebulek przy korzeniach....no nic najwyżej będzie kilka dziur w kompozycji

do donicy pod ścianę przed czosnkami poszło 6 Apricot Fudge

http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_pm_Lilia-Lilium-Apricot-Fudge-1-szt-6282_1.jpg

najpierw będą czosnki potem lilie

przed te pomarańczowe 3 sztuki Św Józefa - ale nie wiem co z nich będzie

chciałam tam wepchnąć 25 sztuk white joy,
http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_pm_Lilium-Lilia-White-Joy-1-szt-1744_1.jpg

ale zmieściłam tylko połowę, bo mam tam pełno koszyków z tulipanami, w tym roku wyszła tylko połowa - nie wiem co z resztą - wyszły tylko wielkie liściory, a połowę z tego co wyszło załatwił śnieg

a tyle zostało

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:28, 02 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ilość lilii robi wrażenie.
Sadzenia w żwirku nie zazdroszczę. Dla mnie to najgorsza robota w ogrodzie.

też nie trawię dłubania w żwirze grrrrrrr
ale wymyśliłam i na szczęście już zrobiłam
teraz tylko czekac na efekt

Lilie św.Józefa są piękne. Mam je jeszcze po dziadku

suuuuuuuuper!!!!!
a powiedz mi próbowałaś je rozmnażać?

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:26, 01 maj 2017

Do góry
Ilość lilii robi wrażenie.
Sadzenia w żwirku nie zazdroszczę. Dla mnie to najgorsza robota w ogrodzie.
Lilie św.Józefa są piękne. Mam je jeszcze po dziadku
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:13, 01 maj 2017

Do góry
admete napisał(a)
Na tygodniu zamówiłam lilie, wczoraj wzięłam się za ich sadzenie.
90 sztuk, dużo nie dużo, wykończyło mnie to .
Bo żmudne, nudne i głupiej pozycji, cały dzień w kucki kopiąc prawą ręką dołki

Rozbawił mnie ten wpis z rana a trawnik pierwyj sort!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies