Odkopuję moją fototekę, teraz kolej na moje nieliczne hosty, chociaz u mnie zawsze patelnia, to znalazłam dla nich miejsce w ogrodzie, nie wyobrażam sobie ogrodu bez host
Dziękuję, że ponownie poświęciłaś mi swój czas jesteś Kochana
Widzę, że obwódkę już usunęłaś, a ja jeszcze się zastanawiam nad irysami, one ładne są, ale chyba krótko kwitną? I czy potem usychające liście nie będą szpecić?
Ja bym zostawiła iryski. Są śliczne. Szałwia chyba jest przy wejściu. I głębiej też. można też iryski podsadzić szałwią. Jak iryski przekwitną, będzie kwitła szałwia
Szałwię można też poszukać taką niską. Ja akurat mam wysoką. kwitnie długo, po przycięciu znowu
Jak zobaczysz, to fotki skasuję
Teren mamy lekko zróżnicowany a więc altana mogłaby stanąc niżej a rabatki wkoło mogłyby być wypietrzone.Wkoło altany może być żwirowisko porośnięte np.perowskią,rozplenicą lub czymś innym w tym rodzaju.
Obecny stan:
Agata - Ty wiesz co znaczy wielkie drzewo w ogrodzie.. a nawet kilka ...
Anka Diabełek - kiedy przygotuję inne porównania...
Ale mam zlecenie na robotę.. może sie w końcu zorganizuję, bo tego plażowania miałam już serdecznie dość.. czasu dużo, a i tak nic nie zrobiłam..
Ostatnia składanka.. czyli jak to było z moim bonzajem.. w 2008 październik posadzony - 2 lata później cięty bo zawalał przejście - w 2012 sierpień pociachany na bonzjaja dla ubogich.
Dorotko to jest to zdjęcie, widać tu szalona stipe a za nią różę burgundy. Mam duży dylemat, czy przesadzić stipę za różę bo teraz ja zasłania. Jak róża urośnie do metra jak piszą to zastawi stipę. Tak źle i tak niedobrze.
Dziękuję Gabryś za ostudzenie zapałów.
Ewie chodziło chyba nie o podpędzenie tylko chciała wyciągnąć z worka nowo kupioną.
Dlatego zapytałam bo jak własnie się posadzi to zacznie rosnąć a tego teraz też bym nie chciała. Tak więc siedzi w worku w garażu ma zimno i czeka.
A sadzonki zielne z karpy dalii to już mistrzostwo świata. Widziałam jak robili.
Nie ma to jak ogrodnik eksperymentator - to jest ogrodnictwo pełną gębą
kiedyś miałam taką dalię - nawet przechowała się - a rozrastała się niesamowicie
2011
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.
Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?
Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.
Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.
Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to: