prezentacja szarego żwirku
są tam narazie luźno rozrzucone kamienie i myślałam by w takim kolorze, kremowo-beżowym zrobić ścieżki z nieregularnych, płaskatych kamieni
wydaje mi się, ze ten ostry żwirek uwydatnia kolor tarasu i podkreśla, że są 2 kolory brązowego
myślę sobie głośno, że drewniana ścieżka, która zestarzeje się w swoim naturalnym kolorze, to będzie kolejny kolor do ogrodu, chyba powinnam jednak zrobić 2 takie same ścieżki z kamienia...
ławeczki pomalowaliśmy w tym samym kolorze co taras, ale są odrobinę ciemniejsze, bo to inne drewno, taras modrzew, ławki sosna
skrzynki warzywne mają być w tym samy kolorze
no i tu pełna gama kolorystyczna
kostka wokół domu i na ogromnym parkingu jest różowo-żółto-szara
a słupki wokół tarasu (te same są we frontowym ogrodzeniu) są niby szare, ale jednak mają dodatek beżu i nijak się mają do ostro szarego żwirku, dlatego mam w planie wymienić go na beżowy (plus bryła domu)
Justynko ja ta różowa dopiero zamówiłam , nie wiem kiedy dostanę i czy zakwitnie w tym roku . Jesli tak to bedę sie chwalic na pewno.Liscie koperkowych usychają po kwitnieniu niestety więc nie ma z nich dekoracji.Znalazłam takie zdjecia
Na pewno mam ich więcej ale znależc w moim bałaganie nie mogę.
Wymiana to super sposób na zdobywanie roślin. Pozdrówka ślę.
To prezentuję materiały jakie mam na posesji:
OKOLICE STUDNI
płytki na studni są beżowo-szare takie jak na elewacji
drewno baardzo ciemno brązowe
z tyłu słabo widoczne 3 porzeczki/agrest na pniu, pod spodem truskawki
tu jest dojście do kłódeczki
widok od płotu, widać kranik i kontakty, stoję przy jarząbie
jezuziu juz kcem zaczac ogrodowac i sie skupic na tym bo tak wymyslam i wymyslam...no i wymysliłam dodanie traw i osłoniecie nieciekawego widoku basenu i chwilowo placyku zabaw..:
a w perspektywie podrosnietych dzieci usuniecie placu zabaw i w tym miejscu woda...:
Opaska ma 40 cm Ekobordy wzięłam 58 mm. Udało mi się przerobić stare zdjęcia, żeby zobrazować rabaty. Strona południowa i wschodnia. Widok z tarasu na II piętrze. Resztę może dam radę jutro zrobić
Legenda:
1. żywopłot grabowy
2. no właśnie co?
3. thuja szmaragd
4. śliwa osobliwa
5. hosty
6. nie wiem
Bardzo ciężko się pracuje w paincie na lapotpie bez myszki
Poniżej jest rysunek koncepcyjny. Talentu do rysunków za grosz (widocznie stałam w innej kolejce, gdy przydzielali talenty , ale mam nadzieję, że co nieco da Wam to obraz jak wygląda moja część północno - wschodnia.
a teraz dla lepszego zobrazowania moich wypocin zdjęcie z balkonu:
Madziu bardzo mi miło, że mogłam pomóc Uwielbiam takie klimaty i pięknie je pokazujesz! Dosłownie można poczuć tę wilgoć zawieszoną w powietrzu.
Tropikalne storczyki to moja pasja, więc troszkę jeszcze dorzucę, by rośliny miały imię
Pierwsze zdjęcie przedstawia Bulbophyllum sp.
Drugie zdjęcie - tam cała mieszanka gatunków, ale charakterystyczne kwiatostany są od któregoś Dendrochilum.
Na trzecim ślicznie prezentuje się Eria floribunda, a na czwartym chyba też coś z rodzaju Eria, albo Dendrochilum (szkoda, że nie widać z jakich przyrostów wyrastają kwiatostany).
Wracając do tego Bulbophyllum, o którym pisałam we wcześniejszym poście, to może być Bulb. dearei. Bardzo częste w tamtych rejonach, taki trochę flagowy storczyk epifityczny i chętnie sadzony w różnego typu parkach i ogrodach botanicznych.