Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Prawie - jak ogród 20:07, 20 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Wrzucę jeszcze zdjęcie, coby zobrazować jak sytuacja wygląda latem.

Obok jałowca są pęchęrznice.

Myślałem o tej ścianie. Ładnie by było dać tu zielone tło.

Odnośnie śliwy to oczywiście możesz ją ciąć.
Ogrodowe przygody 19:53, 20 lut 2015

Do góry
Nie ma sprawy jak mogę tak pomagam
dzisiejsze łowy
Wichrowe wzgórze 19:29, 20 lut 2015

Do góry
Czas na cięcie - może uda mi się ukorzenić parę patyczków...

Orliki w bardziej słonecznych miejscach zaczynają być widoczne pomiędzy śniegiem

Po raz pierwszy wysiało mi się coś innego niż chwasty i nawłocie - biała naparstnica zaszalała . Będę miała dużo młodych sadzonek.

W kamieniach wśród krągłego trejażu różanego

i samotny bratek na trawniku - musiał się wysiać jesienią

wiosna na tarasie

ciemierniki gruntowe

Prawie - jak ogród 19:26, 20 lut 2015

Do góry
Też myślę o hortensjach:

tu masz na fotce zestawienie: Śliwowiśnia, hortensje, żurawki:

I dałabym ekran z cisa przy zejściu do piwniczki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:25, 20 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Madżen - w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień.. aaa i jedna jaskółka wiosny nie czyni.

10.03.2013 - kwitną krokusy na całego, porządki w ogrodzie zrobione..

A tydzień później przyszła zima.. na miesiąc.. za stara jestem by się dać podpuszczać pogodzie.. taka wiosna jak ostatnia zdarza się raz na 100 lat. Oby taka była, ale wolę poczekać niż płakać nad stratami. 2 tygodnie ani ziębią ani grzeją.

Foty ku przestrodze.
Z wyjątkiem zeszłego roku, to pora na krokusy u mnie jest pomiędzy 8-20 marca. Trawy będę szarpać w kwietniu.

mądrości prawisz
Wichrowe wzgórze 19:20, 20 lut 2015

Do góry
Dziękuję, Olu
Dzisiaj miałam już bardziej wiosenne obrazki w ogrodzie, dzień nastroił mnie bardzo pogodnie - nareszcie można było wyjść choć na chwilę do ogrodu
Niebo było niemal szafirowe, śnieg topniał dosłownie w oczach i chociaż wiatr nieco chłodził moje zapędy do pracy ogrodzie, to udało mi się pospacerować, ściąć powojniki i zrobić kilka zdjęć.

Stwierdziłam, że czeka mnie ogrom pracy i jeśli jutro nie zacznę porządkowania rabat, to będzie kiepsko. Wszędzie mam pełno kopców krecich, bardzo dużo wykopanych cebulek i co gorsze, nie mam możliwości wkopania ich, bo grunt zmarznięty
Poza tym na wycięcie czekają ubiegłoroczne byliny, piwonie, a przecież jeszcze trzeba zacząć przycinanie hortensji, krzewów, drzewek, winorośli, lawendy, a na końcu również róż. O pieleniu rabat nie wspomnę - chwastom nie przeszkadzała zima i pięknie zapełniły rabaty. Kiedy to wszystko zdążę zrobić, skoro nadal zmarznięty grunt, a jak tylko rozmarznie, to rośliny ruszą ze zdwojoną siłą.
W cieplejszych, nasłonecznionych miejscach ruszyły niektóre cebulkowe

Prawie - jak ogród 19:17, 20 lut 2015

Do góry
Wrzucę jeszcze zdjęcie, coby zobrazować jak sytuacja wygląda latem.

Obok jałowca są pęchęrznice.
I z daleka...

Na łuku rosną hortensje, a bordowa pęchęrznica po prawo dorasta do 2 m i zasłania idealnie kosz

Może macie jakieś sugestie?
Prawie - jak ogród 19:13, 20 lut 2015

Do góry
Dziewczynki kochane,
z racji, ze wiosna tuż, tuż stwierdziłam, że koniec obijania się na forum i czas się wziąć za konkretne prace rabatkowe
W związku z tym mam więc prośbę do zaglądających o małą pomoc...
Jest to część w podwórku, między zabudowaniami gospodarczymi a domem.
Fotka nr 1

Przede wszystkim muszę wyrzucić stąd jałowca, bo brzydki. Myślałam o szczepionym miłorzębie. Ale, jak to zwykle bywa, po obejrzeniu zdjęć stwierdziłam, że może by tu jakieś radykalniejsze zmiany zaprowadzić... Więc wrzucam fotkę rabatki w większej perspektywie...

I dalej w prawo...

Po prawo jest wejście do piwnicy, na tej rabatce w chwili obecnej są stipy, ale latem z reguły mam tam kwitnące jednoroczne.
Ogród pod trzema dębami 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Najładniej prezentuje się jednak jesienią.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Madżen - w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień.. aaa i jedna jaskółka wiosny nie czyni.

10.03.2013 - kwitną krokusy na całego, porządki w ogrodzie zrobione..

A tydzień później przyszła zima.. na miesiąc.. za stara jestem by się dać podpuszczać pogodzie.. taka wiosna jak ostatnia zdarza się raz na 100 lat. Oby taka była, ale wolę poczekać niż płakać nad stratami. 2 tygodnie ani ziębią ani grzeją.

Foty ku przestrodze.
Z wyjątkiem zeszłego roku, to pora na krokusy u mnie jest pomiędzy 8-20 marca. Trawy będę szarpać w kwietniu.
Ogród pod trzema dębami 19:07, 20 lut 2015

Do góry
Wygrzebałam trochę zdjęć z moimi rdestami.
ta część ogrodu mam niski priorytet jeśli chodzi o usuwanie chwastów więc i zdjęć mało tam robię.

zdjęcia z początku lipca. Himalajski jeszcze nie kwitnie.

Pokrewny jest przed rododendronem.
Na zbliżeniu.

Pod koniec lipca zaczyna kwitnąć himalajski.

I pokrewny w nasłonecznionej części ogrodu.

W cieniu - zacieniona 19:01, 20 lut 2015

Do góry
...radzą sobie same...tylko podlewam.
Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:47, 20 lut 2015

Do góry
Dąbrówka (ale bardzo szybko po zimie się regeneruje) to foto jest po zimie prawdziwie zimowej

Bergenia i Ice Dance

Akant

A więcej jutro z natury.. dużo tego nie ma, bo byliny na zimę po prostu zanikają.

Ale tak jak np orliki bardzo szybko startują... już są zalażki liści chociaż ziemia zmarznięta.

Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:44, 20 lut 2015

Do góry
Astry krzaczaste

Zawciąg nadmorski

Mikołajek

Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:43, 20 lut 2015

Do góry
Odmianowe jeżówki się nie rozsiewają. Ale też uroda ich zimą jest mizerna.. lepiej ściąć. Jeżówki z koszyczkami "jeżowymi" są ozdobą. Warto zostawić nawet kosztem pielenia (byle nie w kamykach!! chyba, że rola Kopciuszka komuś odpowiada)

Podobnie wygląda rudbekia Goldsturm, ma tylko drobniejsze koszyczki.

Odętka wirginijska

Jak jest dużo śniegu i długo leży to nawet ozdobne byliny zanikają. Nie są w stanie unieść ciężaru, podobnie jak trawy. Czym bliżej wiosny tym brzydsze. Wyjątek stanowią byliny typu runianka czy konwalnik (czarna trawa) bo są zimozielone.
Ogród z platanem. 18:41, 20 lut 2015

Do góry
Tak, ale bardzo stare i spokojnie ponad 10 metrowe w Kórniku hahaha
Tam z tyłu to chyba one.
Kosolkowa Pasja 18:39, 20 lut 2015

Do góry
Ola, no całe szczęście zapytałam, bo sama byś się nie pochwaliła. Dziewczynko, a ile ty latek kończysz? No dobra nie odpowiadaj bo i tak każdy widzi,że młode dziewczę z Ciebie i całe życie masz na wyciągnięcie ręki Ciesz się każdą chwilą i nie bierz do głowy jakiś tam wyimaginowanych problemów. One mijają, a później i tak nie będziesz pamietać co Cię trapiło. Z ogródka się ciesz, ze słoneczka, że świeci, z deszczyku, że pada (roślinki szybciej urosną), z ludzi, że tacy życzliwi wokół Ciebie sie kręcą No i tam Ola w domu masz napewno fajnie, więc samych radości codziennych Ci życzę, z serca całego. A z kwiatkiem się niestety nie przebiję, więc taki oto skromny bukiecik Ci podaruję

Chyba bez motyli
Zakochana w ogrodach 18:30, 20 lut 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)

Czy to może sesleria ? Pamiętam że zamawiałaś w tamtym roku

Moje zamówienie od Pana Smala dotarło do mnie wczoraj Wszystkie trawki i trawopodobne pięknie się prezentują i czekają na wsadzenie jak się ociepli

A co myślicie o takiej zmianie

Cis Wojtek i berberys Auerera, ja myślałam o berberysie Maria

Ładnie to wygląda Pomiędzy cisami a berberysami dałbym hortensje bukietowe by ożywić tą kompozycję

Pozdrawiam
Kosolkowa Pasja 18:22, 20 lut 2015

Do góry

No i tak muszę odpowiedzieć, prędzej czy później Więc takie dziś ślicznoty urodzinowe podostawałam
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:46, 20 lut 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies