Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Pszczelarnia 08:41, 13 lut 2015

Monic napisał(a)
Dla przypomnienia wiosny pokażę kilka moich piwonii - to na równi z różami i hortensjami moje ulubione kwiaty Mam do nich ogromną słabość od dziecka.

Monico,

jak się nazywa ta piwonia? Boska.

I baśnie Andersena w Twoim ogrodzie również.
Madzenka 07:10, 14 lut 2015

Monia śnieg zszedł? Czy nadal się panoszy?
Monic 20:20, 15 lut 2015

Grembosiu, Urszulko, Asiu. Katko, Anabuko, Ewik, Paniprzyroda,Dorotko, Marzenko, Dasiu, - wywoływanie wiosny dekoracjami powiodło się Od kilku dni temperatura w ciągu dnia jest dodatnia i śnieg powoli topnieje. Dzisiaj wyszłam na chwilę do ogrodu, bo słoneczko przyjemnie grzało, ale niestety spacer po mokrym śniegu nie najlepiej mi się podobał, więc odpuszczam do czasu aż stopnieje. W miejscach bardziej nasłonecznionych, gdzie śnieg stopniał, zauważyłam już wschodzące miniaturowe żonkilki, krokusiki wypuszczają zielone wąsy, więc jak tylko zniknie śnieżna pokrywa, powinno wszystko ruszyć z kwitnieniem Początek marca zapowiada się kolorowo

Pszczółko, niestety nie znam nazwy tej piwonii i na dodatek nie pamiętam, czy jeszcze ją mam, bo wydaje mi się, że w ubiegłym sezonie zmieniła ogród. Była piękna, to prawda, ale miała tendencję do leżenia.

Marzenko - jeszcze dużo śniegu. Wiesz, u mnie jeszcze 3 dni temu było tak

Poranne słoneczko dzisiaj już wiosenniej świeciło

kosolka 20:26, 15 lut 2015

Ostatnia fotka - przepiękna!! Choć wszystkie u Ciebie czarowne. Jak cały ogród. Pozdrawiam!
Monic 19:20, 20 lut 2015

Dziękuję, Olu
Dzisiaj miałam już bardziej wiosenne obrazki w ogrodzie, dzień nastroił mnie bardzo pogodnie - nareszcie można było wyjść choć na chwilę do ogrodu
Niebo było niemal szafirowe, śnieg topniał dosłownie w oczach i chociaż wiatr nieco chłodził moje zapędy do pracy ogrodzie, to udało mi się pospacerować, ściąć powojniki i zrobić kilka zdjęć.

Stwierdziłam, że czeka mnie ogrom pracy i jeśli jutro nie zacznę porządkowania rabat, to będzie kiepsko. Wszędzie mam pełno kopców krecich, bardzo dużo wykopanych cebulek i co gorsze, nie mam możliwości wkopania ich, bo grunt zmarznięty
Poza tym na wycięcie czekają ubiegłoroczne byliny, piwonie, a przecież jeszcze trzeba zacząć przycinanie hortensji, krzewów, drzewek, winorośli, lawendy, a na końcu również róż. O pieleniu rabat nie wspomnę - chwastom nie przeszkadzała zima i pięknie zapełniły rabaty. Kiedy to wszystko zdążę zrobić, skoro nadal zmarznięty grunt, a jak tylko rozmarznie, to rośliny ruszą ze zdwojoną siłą.
W cieplejszych, nasłonecznionych miejscach ruszyły niektóre cebulkowe

Monic 19:29, 20 lut 2015

Czas na cięcie - może uda mi się ukorzenić parę patyczków...

Orliki w bardziej słonecznych miejscach zaczynają być widoczne pomiędzy śniegiem

Po raz pierwszy wysiało mi się coś innego niż chwasty i nawłocie - biała naparstnica zaszalała . Będę miała dużo młodych sadzonek.

W kamieniach wśród krągłego trejażu różanego

i samotny bratek na trawniku - musiał się wysiać jesienią

wiosna na tarasie

ciemierniki gruntowe

grembosia 21:17, 25 lut 2015

Ależ piękne wiosenne budziki...
Ścięłaś już powojniki, nie za wcześnie?
Monic 07:57, 26 lut 2015

Grembosiu, tak, ścinam już powojniki i wionorośle. To właściwy czas.
Czekam jeszcze z lawendą, trawami i różami.
Ewik 09:16, 26 lut 2015

Ciemierniki są sliczne,nie masz problemu z nimi?
Dorota123 20:40, 28 lut 2015

Moniko sprawdź PW