Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 15:47, 22 sty 2015

Do góry
"projekt" troszkę poprawiłam. Naniosłam planowane rabaty

Jak na razie zostaje otwarte pytanie w związku z położeniem siatki na krety.
Co myślicie o takim rozwiązaniu:

Póki co, mam zryty teren glebogryzarką i odgarniętą skarpę koparką.
Trawnik przed wyrównaniem "tarasów" to głównie perz, chwasty, mlecz itp) - był w zeszłym roku systematycznie koszony.
Nie pryskałam jeszcze roundapem i zastanawiam się, czy to jest konieczne? Na razie ziemia wzruszona.
Czy sensowne jest po prostu zwałowanie terenu tak jak jest (z kępkami tego co rosło) + siatka + nowa, żyzna ziemia (5-10 cm) i sianie i podlewanie?

Czy też chwaściory wyjdą wcześniej niż wzejdzie trawka?

Teren trawnika do posiania to około 500 metrów, więc sporo pracy. Większość z powodu braku funduszy musimy wykonać samodzielnie. Poza tym, jak nie jest to konieczne, to wolałabym stosować jaknajmniej chemii.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:46, 22 sty 2015

Do góry
Miłeczko gdzieś ty???

Gosia, no dopadło mnie świństwo...chlamydia pneumonie, nie wiedziałam do tej pory, że coś takiego jest, powoli lepiej, przebudowałam cały model życia, czasochłonne to, sił na nic innego nie starczało..juz lepiej, ale jeszcze potrwa

Agatko jak miło...zaraz będziecie narzekać że lecę jak szalona
zatem sza o chorowaniu, wiosna

Ewa...usłyszałam

Malgocha1960....ogrodowo i towarzysko rzeczywiście przysnęłam

Rench....Reniu, ścięłam i te ścięte zakryłam i czekam, okaże sie w maju, ona i rozplenica Rubrum późno ruszają

makasia...i ja buziam

tego cisa wyprowadziłam z takiego 15cm malucha, nawet kulka wyszła

Kosolkowa Pasja 15:46, 22 sty 2015

Do góry
Hiacynt

I kolejny wianek. Prosty i cudny.
Kosolkowa Pasja 15:43, 22 sty 2015

Do góry
Zawilce

Róże (martwić sie czarnymi plamkami na łodygach??)

Rozplenica
Kosolkowa Pasja 15:40, 22 sty 2015

Do góry
Dzisiejsze "wiosenne" widoki

Krokusy

Przebiśniegi

Szafirki

Ogródek Janiny 15:35, 22 sty 2015

Do góry
Żywopłot grabowy sadzony jesienią 2013 roku aktualnie wygląda teraz tak.
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 15:33, 22 sty 2015

Do góry
Katka napisał(a)
Ponieważ sama założyłam ten wątek to pokaże moje pierwsze obwódki (jeszcze nie formowane) z berberysów.

Berberys kobold.

Jesienne przebarwienie.

Super wygląda. U mnie nie wszędzie bukszpan chce rosnąć, tak więc to będzie wspaniała alternatywa.
Ogródek Janiny 15:29, 22 sty 2015

Do góry
Na jesieni posadzona trzmielina i miskanty, ładnie się przebarwiły, Derenie Ivory halo w grupie, jeszcze malutkie ale podobają mi się ich czerwone pędy. Kotu chyba też.
Ostnica - Stipa 15:09, 22 sty 2015

Do góry
dmr napisał(a)
kupiłem dzisiaj takie nasiona (ostnica mocna Stipa Tenuissima):

ale wygląda na to, że powinno być cieniutka.

Z opisu na odwrocie można się też dowiedzieć że to "Wieloletnia ozdobna trawa".
Zobaczymy czy przemarznie.

Nie musisz patrzeć, na pewno przemarznie bo to nie jest wieloletnia trawa ozdobna Niektórzy producenci powielają pomyłki w różnych sprawach celowo, marketing się liczy - w nazwach pomyłki także, co niestety nie wróży dobrze i moim zdaniem nie jest to prawidłowa nazwa, poza tym ostnica w zasadzie w naszym klimacie nie jest wieloletnią trawą ozdobną a jednoroczną, wieloletnia to ona jest w Anglii, jednakowoż może się wysiewać, może zimować, ale tak pewnie to bym tego nie pisała. Ja ją mam i nigdy mi nie przezimowała, a wyrosła np. w kostce w tarasie. To typowy chwyt reklamowy. Ta ostnica jest ze strefy 7 czyli skrajny, najcieplejszy zachód.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:04, 22 sty 2015

Do góry
Gosieńko idę zaraz czytać o tym nawadnianiu

W rabaty raczej damy korę, ale z drugiej strony tarasu są kamyczki (tam jest spadek) i dlatego nie wiedziałam czy z korą będzie dobrze.

O tutaj widać. Co prawda z korą sąsiadów Nawiało troszkę

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 14:52, 22 sty 2015

Do góry
lukasz_marzena_sobczyk napisał(a)

Witam, zakupiłem dzisiaj sosnę szczepioną na pniu 'Winter Gold' i zauważyłem po wyjęciu z doniczki, że posiada plamki pleśni na ziemi. Na górze czyli igłach i pniu nie widać choroby. Czy mam oddac, czy po prostu wsadzić do ziemi i czekać, i czy to poważna choroba? A może po prostu obtrzepac z ziemi i do nowej wsadzić?Są to młode roslinki. Z góry dziekuje za odpowiedź
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:51, 22 sty 2015

Do góry
Wiunia....dziękuję nawet do rozpuku się śmieję

Marzenko...no latam

danuta_szwajcer...Danusiu, dziękuję tak musi być, tak wybieram piesio fajny, ale nazbyt inteligentny, co on wyprawia, przechodzi ludzkie pojęcie ciemierniki juz na wierzchu pąki mają brunera i hortensje nowe listki puszczająjak się ociepli, do końca wyczyścimy ogród, może coś potniemy, zobaczę, co się udapozdrawiam wiosennie

Polinko...zajrzę, ale czy doradzę?

Bogdzia...no właśnie, ani tak dobrze, ani tak źle fotki styczniowego ogrodu dam, dużo, bo to ciekawe, ze takie numery w styczniu...wiosenne pozdrawkino i kwiecia będzie w tym roku i głogowniki cudnie dają radę

grupa...oj Aguś, jak miło, że na O. wróciłaśbuziaki
Pod Laskiem 14:51, 22 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)

O żesz Ty orzeszku! nie pokazywałaś dotąd tego cuda żywopłotowego w półkolu. Z czego ten żywopłot?

Masz więcej zdjęć części nr 3?
Pod Laskiem 14:44, 22 sty 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
A jak nie, to Ci jedną taką wyślę .

Dzięki Ala a to tak żeby się nie zgubić znalazłam część działki nr 3 części wypoczynkowej dla gości z lotu wróbla, wiosna 2013

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:41, 22 sty 2015

Do góry
Zbysiu...dowieźli, ale na krótko teraz wiosna
azalia w pąkach, wszystkie obejrzałam, wszystkie w pąkach, będę się cieszyć kwiatami po raz pierwszy, mnóstwo ich posadziłam końcem lata

agata19762...Agatko, ruch na powietrzu to zdrowie, same zdrowe olejki, a nie to co w mieście, same smród spalin..
Miłek łobuz, boję się o niego, że jak tak wędruje, wpadnie pod samochód, wszystko zabezpieczone, a on i tak gdzies przez mur przeskakuje, dziś musiałam wrócić się do domu, patrzę, a on gania z psem sąsiada po ulicy!!a wszystko pozamykane, za mądry jest!
no i naśladuje Dżagę, drapie w okna, kopie doły pod roslinami, niszczy inne, trawę, otwiera drzwi do wiatrołapu, pakuje się do domu, zamykając te drzwi pyskiem..
a niby taki niewinny

Jula...dzięki i wzajemnie, Ty chyba jeszcze rzadziej, jak ja jesteś, wiosna wrócisz

ewsyg...Ewa, rośliny wbrew pozorom mocne, mrozik niedługi dobra nowina a u mnie juz wszystko wschodzi
lawendy pełna parą ruszyły
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 22 sty 2015

Do góry
Mirka...wariowała pogoda, ale nieuchronnie ku wiośnie zmierzanastrój to ja mam, sił mi brakowało, ale dziś to was pomęczę tekstami, fotami, potem wam naloty zrobię...a jak nie dziś, to jutro
co do wiosny, pamiętasz, robiłam z patyków róż sadzonki we wrześniu, nie pora, a one jednak mają pączki, 14 póki co się przyjęło
ciut niewyraźnie, ale widać

Polinka...oczywiście będę czuwać u mnie żadna się nie położyła, a wysokie na ponad 2m, tnę w wachlarz część górnych patyków, z których robiłam sadzonki, ładnie kwitła, stale te z górnej części; dobra rada, głęboko w ziemię wcisnąć i raczej krótsze; mój nowy pies połamał kolejną hortkę, więc tez od razu teraz do ziemi je wsadziłam, uda się lub nie, tak czy siak, patyków mi nie będzie brakować i całą moją ulicę zapatykuję i obsieje werbeną
a skoro mowa o werbenie, szaleje już

popcarol....Karolina, nie wiem, będzie sprawdzian, na razie końcówki przy ziemi wyglądają obiecująco, część ich przycięłam, część nie; ta trawa późno rusza, tak końcem maja, wtedy się okaże, chyba że wiosna będzie gorąca, to może szybciej; patrzyłam na rozplenicę Rubrum, też wygląda obiecująco
ładnie wyglądąją też kostrzewy
Pod Laskiem 14:28, 22 sty 2015

Do góry
to ta co u syli

Mała Eleczka 14:23, 22 sty 2015

Do góry
Takie cóś zrobiłam, co by smutno nie było

Od razu widać który był robiony pierwszy, a który ostatni

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:20, 22 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czytam tu i tam, jaka jest załamka po wejście na Ogrodowisko..
Przed forum wiedziałam, że nie mam idealnie, ale nie jest źle..troszkę poprawi się i będzie super....... a potem nastąpiło zderzenie z jadącym pociągiem.... było WIELKIE BUM
Każdy tak ma na początku, a przynajmniej większość. Bo kto lubi wpadać pod jadący pociąg????....

Aneczko ja ja cię kocham za takie teksty.
Ja niestety nie bardzo jeszcze mogę się podnieść po tym zderzeniu...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:12, 22 sty 2015

Do góry
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl...

Basiu niezmiernie się cieszę, że pamiętaszostatnio mniej mnie, bo się nie wyrabiam, nie wiedziałam, że chorowanie jest tak czasochłonneno i tyle wolnego było, wszystkie te święta, goście, w końcu normalny rytm ogrodowy wraca
wiosna zdecydowanie milsza, jest już
ruszyła turzyca palmowa, więc choć jedną póki, co ścięłam

Epodlas...Bożenko, Miłek za inteligentny, łobuz, choć milusi
śnieg był króciutko, teraz wiosennie, czasami powyżej 11 czasami koło 4, ale jak świeci słońce, to już bajka
komitywa, o ile nie przeskoczy muru i nie szwenda się po wsi, strach się bać...

Rench...chyba i u ciebie juz wiosennie

Tess odwzajemniam Waligóra juz się rwie, jak szalony do pracy a ja za nim

Haniu...dzięki za życzenia nerwów nie mam, więc chyba dobrze

Marzenko, tez zaczęłam etapami trawy usuwać, lata to wszędzie, nasion pełno, siewek mnóstwo, muszę je wykopać i gdzieś posadzić, a jak będą chętni wydam
stipa super po zimie, łącznie z sadzonkami od ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies