Ewa, to zielone to prostopadłościan zrobiony z choiny, nie ma tam miejsca na na inne rośliny
chyba że rezygnujesz z choiny i zamiast niej dajesz szpaler hortensji, czyli same hortensje pod śliwami
możesz jeszcze ewentualnie zrobić ekran z choiny, ale przerywany, czyli w nogach każdej śliwy 2 hortensje, ale nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać
w każdym razie musi być rytmicznie i powtarzalnie żeby nie było bałaganu
To nie miejsce dla różaneczników, będą się rozrastać i nie zniosą sąsiedztwa podmurówki i kostki.
Dzisiaj odkryłam kwitnącego hiacynta Też został wetknięty bez sensu kiedyś tam i teraz o sobie przypomniał
Dymka w skrzyni rośnie Czekam jeszcze na marchew, zobaczymy czy wzejdzie?
Ale suuuper Ci wyszła ta rabata przy wejściu Co planujesz tam jeszcze dosadzić?
Jeśli zaś chodzi o tą studzienkę to faktycznie bardzo tu nie pasuje.
Jeśli dobrze pamiętam, bardzo lubisz hortensje - ja zrobiłabym tę rabatę falistą tak aby włączyć studzienkę i zamiast rh posadziła hortensje tak, że hortensja jak już się rozrośnie zakryje częściowo studzienkę a resztę przykryjesz korą.
Pan z wodociągów będzie musiał się trochę pogimnastykować jak przyjdzie spisać licznik
Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce
A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)
A w domu hoduję kiełki , Mniam.
moje berberysy przycięłam aż tak, ale chyba zniosły to całkiem nieźle.
Wszędobylskie kosy . Na rabacie z trawami zbierają na gniazdo źdźbła traw, które gdzieś tam się zapodziały po przycinaniu.
I jeszcze chciałam powiedzieć, ze dzisiaj po raz pierwszy poczułam prawdziwą wiosnę
bylo ciepło, słonecznie puściłam podlewanie coby nawóz na trawniku rozpuścić
Kasiu, jeśli oba są z siewu, to mogą się róznić nie tylko kolorem kwiatów, ale i wysokością. Fakt przesadzania mógł również wpłynąć na jego kondycję. Ale w przyszłym roku, jak się dobrze umiejscowi, na pewno będzie dorodny.
A to dla Ciebie moje miodunki. Po starych liściach ani śladu.
Skala właśnie taka, tylko korony drzew luźniejsze i czerwone, bo to nie mają być wiśnie Umbraculifera tylko śliwy wiśniowe. Wybrałabym szczepione na pniu. Pieniek będzie wyprowadzony, prosty i dopiero od miejsca szczepienia się rozgałęziać będą.
Po lewej żywopłot z choin może być krótszy, bo tam jakieś już inne tło wchodzi, a po prawej jeszcze drzewko się dołoży i będzie ok.
Nie jest łatwo zaprojektować taką długą wąską rabatę. Szybko bałaganu można narobić. Ja mam 3 takie do zagospodarowania, szerokie na 1m.