Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród, ale duuużo radości

Mały ogród, ale duuużo radości

Danucha 21:55, 10 kwi 2015

Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce

A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)
ren133 22:08, 10 kwi 2015

Danucha napisał(a)
Pomocy
Mam taką paskudną studzienkę, gdzie znajdują się liczniki wodomierzowe. I co ja mam z nią zrobić?. Musi być do niej dostęp, bo co miesiąc inkasent nurkuje w tej studzience(tak na marginesie pogratulować wodociągom technologii w 21 wieku!). Pomysły mam takie:
1. Przerobić linię rabaty tak, aby obejmowała to wieko i coś posadzić, tylko co, kompletnie nie mam pomysłu?
2. Pociągnąć linię rabaty do połowy beczki i j.w.
Pomóżcie proszę, bo nie mogę patrzeć. Wcześniej próbowalam postawić tam jakąś donicę, ale jeszcze bardziej rzuca się w oczy to paskudztwo.

Ale suuuper Ci wyszła ta rabata przy wejściu Co planujesz tam jeszcze dosadzić?
Jeśli zaś chodzi o tą studzienkę to faktycznie bardzo tu nie pasuje.
Jeśli dobrze pamiętam, bardzo lubisz hortensje - ja zrobiłabym tę rabatę falistą tak aby włączyć studzienkę i zamiast rh posadziła hortensje tak, że hortensja jak już się rozrośnie zakryje częściowo studzienkę a resztę przykryjesz korą.
Pan z wodociągów będzie musiał się trochę pogimnastykować jak przyjdzie spisać licznik
Danucha 22:29, 10 kwi 2015

Co do rabaty przy wejściu, idą na skos hortensje miniatury, więc dla zwiewności jakaś trawka, ale nie za dużo. W przypadku studzienki, tam jest cały szpaler rh, przed nim będzie niskie piętro..., a może faktycznie limes miniatura..?. Widziałam ostatnio w ogrodniczym, rośnie do 80 cm. A niskie piętro...?. Codzi o całą rabatę. Może runianka i ... do łuku? Renia, nie mogą mi tam sterczeć same suche badyle od hortensji, bo to od frontu, rh muszą zostać. Radź co dalej? Zaraziłaś mnie kulkami, reorganizuję ogród, teraz radź!
ren133 23:00, 10 kwi 2015

Danucha napisał(a)
Co do rabaty przy wejściu, idą na skos hortensje miniatury, więc dla zwiewności jakaś trawka, ale nie za dużo. W przypadku studzienki, tam jest cały szpaler rh, przed nim będzie niskie piętro..., a może faktycznie limes miniatura..?. Widziałam ostatnio w ogrodniczym, rośnie do 80 cm. A niskie piętro...?. Codzi o całą rabatę. Może runianka i ... do łuku? Renia, nie mogą mi tam sterczeć same suche badyle od hortensji, bo to od frontu, rh muszą zostać. Radź co dalej? Zaraziłaś mnie kulkami, reorganizuję ogród, teraz radź!

A nie możesz ... na pewno nie możesz przesadzić tych rh?
Bo jeśli jednak możesz daj z tyłu za hortensjami trawy np ML, wiosną między hortensjami miałabyś tulipany, potem czosnki a już do jesieni będą kwitły hortensje (ja tak planuję przy jałowcach). I co
Danucha 23:08, 10 kwi 2015

Ale rabata z jałowcami nie jest przy samym wejściu, jak moja
ren133 09:38, 11 kwi 2015

Danucha napisał(a)
Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce

A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)

Myślę, że pachysandra.
Chociaż ja uwielbiam mariage hortensji i rozchodnika. A czy przy tarasie muszą być zimozielone? To jest bardzo widoczne miejsce zimą?
ren133 09:49, 11 kwi 2015

Danucha napisał(a)
Ale rabata z jałowcami nie jest przy samym wejściu, jak moja

Ale w tle możesz tam tez dać cisy będzie kontynuacja lewej strony i będzie coś zimozielonego. A kwiaty sezonowe z frontu wydaja mi się świetnym pomysłem Mi się to bardzo podoba.

A jeszcze coś mi zaświtało!
Nie wiem tylko jak umieszczone są wodomierze przy tej studzience? Bo można by dać tam żwirek i na nim takie ładne kule ozdobne jak u Any (na ostatnich stronach u niej są te kule z irysami i czymś jeszcze)

A jeszcze... u nas ciągle jest problem z tym odczytem bo wiecznie nie ma nas w domu i odbywa się to co pół roku. Wówczas to nie byłby taki wielki problem odgarnąć żwirek i przesunąć kulę?
Danucha 11:15, 11 kwi 2015

Tam są cisy fastigiata, kiedyś takie kupiłam, teraz tylko posadziłam ciaśniej, co 30 cm, dwa muszę dokupić. Ale z kulami, to dobry pomysł. Zaraz to przeanalizuję na żywo. Wodomierze są w studzience, odkrywa się wieko i trzeba wejść do środka.
Anias 09:53, 19 kwi 2015

Jak tam Danuia? co u cibie?
Ależ wczoraj było zimno.... brrr
Działasz coś?
ren133 10:31, 03 lip 2015

Puk puk ... Danusiu co słychać u Ciebie?