Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:11, 23 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Oj tam zaraz śpi
Późno wróciliśmy od znajomych, a rano już jechalismy wybierać jedzonko na komunię.

Denerwuję się tym projektem.Jestem trochę zawiedziona, że mało bukszpanów.
Bok muszę dokładniej przeanalizować, jeszcze nie zdążyłam a dzisiaj czasu mało.

No zobaczcie sami.
Plan jest jak był, czyli pan tylko ponanosił rośliny.Myślałam , że czymś będę miło zaskoczona, a chyba w drugą stronę to poszło.Pod wiśniami umbr.pan zaproponował klimat śródziemnomorski, który identycznie powtórzył za drewutnią.Jakoś mi nie leży.Nie wiem kolorystyka spoko i roślinki śliczne, ale hortensje są pod serbami na końcu+morwa, a tam nie ma tyle miejsca.Niby jak serby wyrosną to hortki wydamhm, to mam je niby sadzić na jakiś czas.
Ach zobaczcie.

Papier przyjmie wszytko... wizualnie wygląda nieźle, ale wizualizacja, a plan to jakby coś innego. Bo na wizualizacji to wygląda szerzej niż jest.
Więcej nic nie napiszę, bo nie widać szczegółów co jest na mapie, nie widać skali .. koniec przerwy.. do pracy
To tu... 09:10, 23 mar 2015

Do góry
Wrzucam tylko na szybko kilka zdjęć z naszej ogrodowej rewolucji i wracam do pracy. Niestety.

I... Tadaaaam!

Rozpoznawanie roślin domowych 09:02, 23 mar 2015

Do góry
plumss napisał(a)
Potrzebuję pilnie waszej pomocy! Wiecie może jaki to kwiat? Nazwa wiele by mi ułatwiła bo chce dowiedzieć się więcej o jego pielęgnacji.

Druga i trzecia fotka to :Zygokaktus, grudnik pieknie zakwita na Boże Narodzenie
Pozdr.
Ogród w skali mikro cz.II 08:55, 23 mar 2015

Do góry
I krótki meldunek z placu boju

Andżeliki się wyłaniają to są moje pierwsze tulipany łażę tylko i się gapię czy wszytsko okej

A w pozostałej części ogrodu zgodnie z przyslowiem " w marcu jak w garncu "
Z jednej strony wyłażą kolejne krokusy ( te wysadzone dopiero w ubiegłą jesień ) i z małą ilością słońca..

A tuż obok pomrożona kiścień ... Pani zimie już dziękujeeeeemy

Buziole życzę Wam miłego tygodnia

Rozpoznawanie roślin domowych 08:55, 23 mar 2015

Do góry
Dzień dobry Może ktoś z Państwa podpowie uratowałem mu zycie ale nie wiem jak się nazywa? Piękna stara odmiana rzadko juz się widuje

Szmaragdowy Zakątek 08:53, 23 mar 2015

Do góry
Aby podtrzymywać staropolskie zwyczaje… topienie Marzanny

potem spacer po sopockim molo

i sopockim deptaku
Szmaragdowy Zakątek 08:51, 23 mar 2015

Do góry
Wróciłam z weekendowego wypadu nad morze…było rewelacyjnie, trzy dni świetnej zabawy, niezapomniane wrażenia i do tej pory bolące ze śmiechu mięśnie brzucha.
W telegraficznym skrócie kilka fotek….

Najpierw było zaćmienie słońca,

potem zakwaterowanie na 21 piętrze hotelu Sea Towers (w czerwonym kółeczku nasze okna)

panorama Gdyni z tarasu widokowego na dachu hotelu (widać Skwer Kościuszki z Błyskawicą i Darem Pomorza oraz klif orłowski, a na horyzoncie sopockie molo...aha, pod literkami "og" w wyrazie "ogrodowisko" Zawisza Czarny)

i Gdynia nocą…

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:49, 23 mar 2015

Do góry
I jeszcze taki widok
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:48, 23 mar 2015

Do góry
Danusiu jestem przygotowana do wertykulacji i aeracji, potem ziemia, dosiewka, nawóz, podlewanie, a na końcu kanciki i tu na moich przykładach brakuje mi wiedzy, chociaż całą literaturę przeczytałam.
Nożycami przy schodach docinałam dotychczas, a teraz pomyślałam o kancikach, ale żeby trawa nie wysłuchała po wycięciu. O podlewaniu pamiętam nie mam z tym problemu.
Wklejam zdjęcia o które pytasz

Ogród w skali mikro cz.II 08:47, 23 mar 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
No i widzisz Kochana- piszesz, że ciemiernik na słoneczku. Ja juz wiem dlaczego całe 5 sztuk moich w garażu stoi. Bo jedno czytam w zaleceniach, a drugie na Ogrodowisku.

Zaplanowałam im cieniste miejsce, a tu co? Garaz im został.

nooo ...mają cieniste co kceszzz ??

Jeszcze raz poleciałam zobaczyć tą etykietę myślę ,że może mnie pomrocznośc jasna jakaś trafiła i źle poczytałam....ale nieeee zobacz

Moj ciemerńik ma słońce jakieś 2/3 godz dziennie i rośnie pieronem słabiutko...aajjjjjjjjj

Buzioki Kasiu i wywlekaj ciemierniki z garażu , bo ich szkoda najwyżej wsadz same do donicy i też bedzie wypas
Grubej dyni zmagania z naturą 08:34, 23 mar 2015

Do góry
Sobota ciężko przepracowana przez mojego małżonka zakończyła się z takim oto skutkiem - fundamenty warzywnika pięknie wypoziomowane

Świerk serbski - Picea omorika 08:32, 23 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze nie tnę u siebie, mają być niezłe mrozy minus 5.

Ale jak już będziesz ciąć masz dwa wyjścia, albo zrównać wszystko wg poziomu (zielona linia) albo ciachać przewodniki (czerwone kreski) tak z wyczuciem, żeby pokrak nie narobić).

Czesc Danusiu,

Zastosowałam sie do Twojej rady i jeszcze nie cięłam.... Ostatnio pogoda w nocy rzeczywiście nie byłaby zbyt łaskawa dla swieżo przyciętych drzewek.
Czy teraz w ten weekend (28.03) mogę zabawić sie w Edwarda Nozycorękiego ??
Chyba pojade po linii zielonej

Dziekuje i pozdrawiam
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 08:20, 23 mar 2015

Do góry
moim zdaniem to nowe przyrosty z tamtego roku mają barwę jaśniejszą, ja bym się nie martwiła
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:51, 23 mar 2015

Do góry
chcialam zapytac czy moj milorzab ma objawy chorobowe czy to norma. Galazki sa ciemniejsze brazowe a reszta szarawa. Dwie barwy na drzewku co to moze byc?
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 07:49, 23 mar 2015

Do góry
nareszcie ... wiosna

Kalina - Viburnum 07:38, 23 mar 2015

Do góry
Kaliny bodnantska 'Dawn'
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 07:34, 23 mar 2015

Do góry

Jak daleko sięga tutaj trawnik, czy ciągnie się dalej? czy to tylko paseczek?
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 23:57, 22 mar 2015

Do góry
Podłącze się do pytania. Dostałem sadzonki pnącza, a nie widziałem całego krzewu.
Ponoć kwitnie na biało i pięknie pnie się po siatce. Co to może być?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:39, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj każda rabatka woła: patrz na mnie, każda jest otoczona palisadką - jeszcze gorzej. Wyrzuć palisadki, kółeczka, kamyczki, zrób jasny podział tego miejsca. Jest małe, nie potrzeba mu aż trzy wysepki każda inna. Przy balustradzie..kolejna wysepka i znowu kolekcja roślin.

Na rabacie rośnie 10 roślin, każda inna Tak być nie może

Najbardziej wartościowym okazem jest niwaki (bonsai) i na tym moim zdaniem trzeba budować kompozycję tego przedogródka. Wierzbę (to chyba wierzba iwa?) Wyrzucić, to tani chwast niewart sadzenia. W dodatku rośnie nie wiadomo po co w tym miejscu, krzywo, trawa pod nim postrzępiona Murek zasłoń żywopłotem z bukszpanu, ostrokrzewu, niskiego cisa itp.

Rabatę wysyp kamyczkami (ale nie białymi), palisady wyrzuć, wytycz inną linię trawnika, zadbaj na tym małym kawałku o trawę, musi być doskonała (połóż ten kawałek z rolki), otocz rabatę niewidocznym obrzeżem, które zatrzyma kamyczki, ale nie będzie widoczne.

I to wszystko, co tu deliberować Toż to chusteczka do nosa

Wiosna tuż tuż a ja nadal stoję w miejscu
Danusia zaproponowała mi te nasadzenia i gdyby nie to,że jednak wolałabym żeby ta rabata była całkiem bez trawnika już bym działała. Jednak w takim układzie znów nie mam pomysła co tam posadzić?Jednego jestem pewna że zostawię to bonsai a dalej? klapa no i jeszcze ta druga strona schodów jest tam malutka rabata i jak to pokombinować by zgrywała się z tą z lewej strony schodów.

Wiem,że działacie już u siebie w ogrodachale znajdzcie chwilkę dla mnie
Rozpoznawanie roślin domowych 23:23, 22 mar 2015

Do góry
Potrzebuję pilnie waszej pomocy! Wiecie może jaki to kwiat? Nazwa wiele by mi ułatwiła bo chce dowiedzieć się więcej o jego pielęgnacji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies