Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na górce w zakolu wiślanym 14:05, 22 sty 2015

Do góry
Moniko, wrzucam dla Ciebie zdjęcie mojej kocimiętki, od której wszystko się zaczęło , a przed nią na pierwszym planie biała róża okrywowa jeszcze przed kwitnieniem (20 maja).

.
W cieniu - zacieniona 14:03, 22 sty 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Piękne te twoje fuksje. Widziałam w Anglii fuksje jako krzewy rosnące w ogrodzie. Mnie najbardziej podobają się u ciebie te w kształcie drzewka. U mnie dalej beznadziejna zima trwa.
Bożenko...u nas też są zimujące...ale ja nie mam.
W cieniu - zacieniona 14:01, 22 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Wczoraj u mnie porządnie posypało a dzisiaj już odwilż i na plusie, a po ulicach chodzi się po ohydnej brei pozdrówka Bogusiu
Aniu...u nas podobnie...moje hiacynty...
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:58, 22 sty 2015

Do góry
Aniu!

Wielkie gratki, przeskoczyła Tobie 3 rocznica, tyle rad, zmian, humoru, trosk i radości, występ w tv, a po drodze jeszcze wnusio i jego 1 roczek, gratki, późno, bo nie wyrabiam
o czym tyci tyci tu nawijam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:45, 22 sty 2015

Do góry
Marzenko, wielkie gratki i brawa, za całokształt ogrodowy i kawiarniany, 3 lata zleciało
Naturalne łąki 12:59, 22 sty 2015

Do góry
Justyna napisał(a)
Marzy mi się łąki z chabrami i makami, moze ktoś ma...

Chabrami nie dysponuję, ale maki proszę bardzo...
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:58, 22 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Piotrek, u mnie z siewu, ale mam chrapkę na szczepione, wstaw foty jak masz, chętnie podpatrzę.

Znalazłem tylko tej foty ona jest szczepiona ale jest mała bo rok temu po zimie z 50cm krzaka zrobił się 20cm połamało mi ją ale odrosła

horcia napisał(a)
Witaj Piotr. Jestem w trakcie planowania i zmian w ogrodzie. Mam rośliny ze starych nasadzeń na które nie mam pomysłu np. juki które na ogrodowisku są rzadko polecane. Jednak u Ciebie pięknie wyglądają. Czy możesz polecić mi rośliny z którymi juki ładnie się komponują i podkreślają ich urodę?

To tak juka to cięż model do ogrodu le można ją połączyć np: w ogrodach skalnych czyli w skalniakach gdzie wygląda ciekawie, albo zrobić rabatę z jukkami tak jak ja mam zrobione (foto niżej), albo wmieszać je w rabaty z trawami ozdobnymi... trzeba próbować ja np mam we wrzosowisku wsadzoną.

Rabata z jukami

I z trawami

Grab - Carpinus 12:53, 22 sty 2015

Do góry
Dziękuje za wskazówkę.Zwyczajny rośnie szybciej co mnie cieszy. Tak, zdjęcie zrobiłem w 20 km od Bremen. Jestem zachwycony tamtejszymi roślinami formowanymi. Tęsknie za nimi. Poniższe zdjęcie dorodnych okazów też zrobiłem na spacerze, ujęcie szkółki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:49, 22 sty 2015

Do góry
Aniu Twój ogród widziałam nie wiem ile razy na fotkach ...a ile w realu... nie sposób wyliczyć
na przełomie tych kilku lat zmienił się niesamowicie ...na plus
przedogródek rzeczywiście wygląda świetnie o każdej porze roku ...
kosztowało to mnóstwo sił i pracy ale warto było
o kasie nie wspominam nawet

i to nie jest wazelina ...
szacun Kochana !!!!!!!!!!!

mam jeszcze pytanko ...czy nie spotkałaś się z tarcznikami na storczykach ???
mam kilka storczyków a widzę, że na jednym, nawet na kwiatach jest ich pełno
liście myłam już kilka razy ale co z kwiatami ?
szkoda wyrzucić

Ogród na górce w zakolu wiślanym 12:45, 22 sty 2015

Do góry

Alu jak u CIebie sprawa wyglądała z białymi okrywkowymi długo czekałaś na efekt taki jak powyżej ? jakie to gatunki tych dwóch róż ?
Ogrodowe zacisze 12:40, 22 sty 2015

Do góry
Rabatka 2006 rok ( w tle jakieś prace budowlane)

I ta sama rabatka kilka lat później w odsłonie jesiennej

I wiosennej

I jeszcze fragment tej samej rabatki
Lawendowy zawrót głowy 12:28, 22 sty 2015

Do góry

Bardzo spodobobały mi sie zawilce pod koniec jesieni ....a zima ciemierniki ....a jaka spostrzegawcza jestem ze takie podobne sa do siebie......teraz na to wpadłam ....z takim stanem błyskotliwosci ciezko widze dzis moj dzien w robocie

Listki maja inne
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:22, 22 sty 2015

Do góry
tutaj lepiej je widać :

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:11, 22 sty 2015

Do góry
ja mam kilka "lawsonów"
tutaj na pierwszym planie po lewej :

później jest jeszcze raz powtórzony
wiem gdzie były , ale na wiosnę przypomnij mi się do podjadę i sprawdzę czy są
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:02, 22 sty 2015

Do góry
Dzięki forum odważyłam się ciąć to co za duże, co brzydkie...... akcja jałowiec = bonzaj dla ubogich... Po lekcji ciecia jałowca u Zbyszka przez Danusię i Rysia.. nabrałam odwagi...

I zmiana na plus

Więcej w innym terminie.. trzeba pracować na nowe pomysły... wiosna tuż , tuż..
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:56, 22 sty 2015

Do góry
Czytam tu i tam, jaka jest załamka po wejście na Ogrodowisko..
Przed forum wiedziałam, że nie mam idealnie, ale nie jest źle..troszkę poprawi się i będzie super....... a potem nastąpiło zderzenie z jadącym pociągiem.... było WIELKIE BUM
Każdy tak ma na początku, a przynajmniej większość. Bo kto lubi wpadać pod jadący pociąg????
Wyciągnęłam kilka wniosków dla siebie... i jak porównuję co się zmieniło pod większym lub mniejszym wpływem Forum w ogrodzie.. .. to gdzie nie porównam jest na plus.
Zdobywamy doświadczenie, zmieniamy, inspirujemy się, udzielamy informacji, wymieniamy się roślinami.. jak bieda to lecimy do Danusi po pomoc..
Niedawno minęło mi 3 lata na Forum.. w chwilach dla relaksu będę robić porównania... co się zmieniło pod wpływem forum... Może i bez forum bym doszła do pewnych rzeczy... ale droga byłaby na pewno dłuższa i trudniejsza.. a tak każda zmiana była zawsze strzałem w dziesiątkę
Dziękuję Danusi za Forum i wszystkim którzy ze mną wytrzymali tyle czasu

Najbardziej drastyczna zmiana to front domu... długo Danusia mnie przekonywała, że trzeba wyciepać .. innej opcji nie ma.. prawie 2 lata dojrzewałam do tego kroku, a M prawie 3.... Dobrze, że dojrzałam... wchodzę do domu i mam zawsze schludnie, czysto , estetycznie. W realu wygląda o niebo lepiej niż na fotach...
A teraz przed i po

Przed i po....

Ogrodowe zacisze 11:47, 22 sty 2015

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Ślicznie ,świerki miodzio ,chyba tam rosną ?,Bo na drugiej fotce thuje?pozdrawiam

Świerki rosną, ale przed nimi pojawiły się inne nasadzenia, dlatego ich nie widać. Szmaragdy są na wjeździe.
Na tym zdjęciu lepiej to widać. po lewej kończy się rząd tuji, i zaczynają świerki.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:27, 22 sty 2015

Do góry
Halinka jeżeli masz tylko trochę cienia to sadź, byle nie "leśne" rozłogowe

prostowanie buka Purpurea Pendula
Rozpoznawanie odmian róż 11:23, 22 sty 2015
Do góry
Może ktoś moją rozpozna? Mam ją w formie piennej, ma taki kwiat:

Ogród na Opak 11:02, 22 sty 2015

Do góry
Co powiecie na te bazgroły, czy na tej skarpie mogę posadzić jałowce i berberysy(będzie to od strony starego domu) a obok kostki buksiki czy to nie będzie się gryzło??? Co można tam dosadzić wysokiego, jakieś liściaste? po prawej jest już 5 szt sosen. Warunki są tu ekstremalne tzn. bardzo wietrznie, blisko brzegu susza, tyn bardziej pod sosnami. Słońce prawie cały dzień.Wrzosy odpadają prawda? A o klonikach to już nie ma mowy. Obok chodnika mokro i cień prawie cały czas.

Bardzo podobają mi się trawy i tak myślę, że może trawami połączyć te rabaty? Trawy dodadzą lekkości i nowoczesności iglakom. Na tej skarpie jest pusto i brzydki widok a wchodząc do domu przechodzę koło niej (i koło rabatki Aninej). Miejsce to powinno być ładne przez cały rok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies