Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród w budowie - nieustającej 10:13, 31 sie 2011

Do góry
Skrzynie mają ok. 5 m długości, mniej więcej jak deski szalunkowe. Na szerokość trzeba uważać, muszą być takie, żeby swobodnie można było dosięgnąć do środka z obu stron. Pierwsza, ta w której są teraz warzywa jest za szeroka i żeby wypielić, muszę wskakiwać do środka.
Co do trwałości - nie wiem ile wytrzyma drewno, na zewnątrz jest zaimpregnowane i od góry w środku też. Koszt takiej skrzyni nie jest duzy, więc myślę że nie ma to większego znaczenia, na pewno parę lat będą stać.
W zeszłym roku miałam rozłożone rurki do podlewania kropelkowego, połączone zresztą z podlewaniem w szklarence (obok jest studnia), jednak kompletnie nie były potrzebne. W tym roku ich nie założyliśmy, doszłam do wniosku, że jak będzie trzeba, to się je położy, jak wiadomo okazały się zbędne i w tym roku. Było przecież nawet za mokro. Grządki w skrzyni mają też i tę zaletę, że woda ma gdzie wyciekać, a nie stoi w gruncie.
Pomidorów nie hoduję na zewnątrz, tylko w szklarence, na takiej grządce pod gołym niebem i tak by chorowały.
Anka, dzięki za poparcie co do "szmaty" w truskawkach. "Nie jesteś sam"
Sebek, jak znalazłam te truskawki, to też miałam na nie straszną ochotę, kto by nie miał?
Acha, widziałam taki warzywnik w skrzyniach, duużo ładniejszy w niedawnych nowych odcinkach Gardener's World, na Domo, widocznie widzieli u mnie
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 10:08, 31 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)
przepięknie u Ciebie, aż miło popatrzeć! wiejski ogródek będzie bajeczny, prawdziwie sielski A sadzonki bukszpanów w TAKIEJ ilości?? WOW!! Oby wszysściuteńkie się ukorzeniły

Aniu ja tylko mam nadzieje, że coś z nich będzie. Tych sadzonek wcale nie ma ąz tak dużo. Ilościowo może brzmi to imponująco, ale wetknięte ździebełka obok siebie wcale tak nie wyglądają

Z wieeeeeelką przyjemnością obejrzałam sobie zdjęcia w Twoim wątku po kilka razy. Ogród ma cudownie bajeczny klimat i te mgły........rozmarzyłam się.
Safoya jeśli możesz i masz ochotę napisz coś w wątku o fotografowaniu ogrodu. Robisz przepiękne zdjęcia, podziel się z nami wiedzą na ten temat: co i jak, jakie techniki programy, jak uzyskać fajne efekty, itp, itd, sama wiesz najlepiej. Pozdrawiam Cię serdecznie i gratuluję talentu.

Justi Bardzo Obiecuję, że podzielę się widzą. Aktualnie zostałam sama z dziećmi, postaram się pracować i mam dom z ogrodem na głowie, więc barkuje trochę czasu. Postaram się coś naskrobać niedługo.

Safoyko, jak zawsze dostaję "zapowietrzenia"oglądając Twoje wyczyny i czytając opisy.
A to zdjęcie jest przepiękne wyjątkowo-listeczki wykończone gipórką, jak gowisia staropolskiej panny

Myszorku jakże miło mi to czytać Ja za to uwielbiam twoje porównania

Zdjęcia piękne jak zawsze
Podobnie jak Ty,ukorzeniam mnóstwo bukszpanów i żyję nadzieja...ale jak na razie mają się dobrze-zielone są

Lena czy zostawisz je na zimę w gruncie? Ja mam część pod krzaczkami i chcę je tylko okryć. Nie wiem czy nie zmarzną.

No pięknie - ogródek wiejski na pewno będzie super, ale 600 bukszpanów - to chyba rekord

Sebek a ja mam wrażenie, że Danusia już dawno ten rekord pobiła
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 09:29, 31 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Ja za chwilę pewnie będę się zmywać - zostawiam moje begonie sięgające mi do kolan

Sebek przepiękne te Twoje begonie.Super
Ogród z Czerwonym mostkiem 08:38, 31 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Musze Ci powiedzieć, że robisz przepiękne zdjęcia.
Podobają mi się te łany tulipanów

Sebku zdjęcia uwielbiam robić, przy tym odpoczywam i się relaksuję to jest fajna zabawa, może jak ktoś patrzy na mnie z zewnątrz jak kładę się na trawie żeby zrobić zdjęcie krokusikom , albo wyginam się żeby do czegoś sięgnąć może wydawać to się dziwne i śmieszne, ale ja już tak mam
Ogród z Czerwonym mostkiem 08:17, 31 sie 2011

Do góry
anetawi napisał(a)

No dobrze to w takim razie pokażemy wiosnę, jest w następnej kolejności

Roztopy

Mam pytanko: Czy ten mech po lewej stronie to karmnik ościsty? Bo taki jakiś ciemny i zwarty...

Anetko Sebek już tobie odpowiedział i miał rację dziękuję mu za to.

Ciemny i zwarty jest wtedy kiedy rośnie na stanowisku słonecznym, kiedy ma więcej cienia zmienia się jego pokrój, ale myślę ze to też zależy od gleby, polecam karmnika ościstego - pięknie zadarnia powierzchnie, a jego małe białe kwiatki pięknie pachną miodem. Chociaż ma i wady ciężko się z niego chwasty i trawy wyciąga.
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 08:03, 31 sie 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hmmmm Sebek ale to niska trawa.. to w takim razie jeżowka to "Liliput"????

nie taka bardzo niska u mnie całkiem spora wyrosła heh może do 40-50 cm
Nasz mały, zielony świat. 07:45, 31 sie 2011

Do góry
Marzenko, bardzo Ci dziękuję za rozpoznanie pająka, do głowy mi nie przyszło, że to jakiś groźniejszy stwór i tak mu fleszem po oczach dawałam. Bardziej niż ten pająk martwi mnie żmija, bo to raczej nie zaskroniec, wiem, że siedzi w zwojach włókniny za szklarnią, muszę ją uporządkować, ale mam stracha

Naprawdę Sebek śmigałeś na letniaka? U mnie było 15 stopni, wstrętny wiatr, nie mam eskimoskich zapędów, ubrałam się na misia. W imieniu kwiatków dziękuję za pochwałę Te słoneczniki, dzielżany i sporo innych bylin, to kolejny pomysł mojej ulubionej pani ze szkółki - takie wypełnienie luk w wielogatunkowym żywopłocie. Krzewy posadzone luźno, żeby się mogły rozrastać a przestrzeń między nimi póki co zajmują byliny, żeby tak pusto nie było, szczerze polecam takie rozwiązanie.

Nika, kubek termiczny do pracy w ogrodzie to jest to, kawa dłużej ciepła, paprochów wiatr nie naniesie, same plusy Masz rację, istne zoo ma wokół siebie, pod naszym płotem, ale z drugiej strony chyba na stałe pomieszkują sarny, na niebie też ciągle coś się dzieje, a to kruki lecą na żer a to wracają, a to ganiają się po niebie z bielikami, a to myszołów poluje a to kopciuszki na naszych ławkach siadają z dziećmi i uczą je latać, animal planet całą dobę
Programy telewizyjne o ogrodnictwie 00:18, 31 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
W 80 ogrodów dookoła świata"?
Pierwsze słyszę o czymś takim

Ściągnij sobie ludzie to na chomiku mają. Ja mam całość. Polecam odcinek z Indii kamienny ogród dech zapiera.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:46, 30 sie 2011

Do góry
Sebek ja dziele od razu jak przynoszę do domu po zakupie . dzisiaj podzieliłam na 4 . szybko się rozrastają
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:45, 30 sie 2011

Do góry
Ja się dziś już zmywam - dzisiejszy mieczyk na dobranoc
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:43, 30 sie 2011

Do góry
Wszystko tak bardzo się rozrosło - nie spodziewałem się aż tak szybkiego efektu

To samo z żurawkami - już śmiało można je podzielić....
Ostatnio odłamała mi się spora część - nawet nie było śladu, a miała kilkanaście liści
Mój 4 arowy azyl... 23:41, 30 sie 2011

Do góry
No możliwe
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:40, 30 sie 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Pięknie masz Sebciu!
A szafirkom nic się nie pomyliło, one liście przed zimą wypuszczają, może nie wszystkie odmiany ale większość

Ahh - no to dobrze
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:39, 30 sie 2011

Do góry
Joanka napisał(a)
Odmiana gigant

No sam nie mogę wyjść z podziwu nad nimi - miały być takim małym dodatkiem a grają główną rolę - prawie zasłoniły ciurkadło

A skoro mowa o ciurkadle, aż trudno uwierzyć, że te żurawki miały po 4 listki jak je sadziłem

Teraz mają około 40 cm średnicy
Mój 4 arowy azyl... 23:38, 30 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No piękne kwiaty Basiu, u mnie zimowit dopiero wystawił nosek

Widziałam, za to dłużej się nim cieszyć bedziesz.
Mój 4 arowy azyl... 23:35, 30 sie 2011

Do góry
No piękne kwiaty Basiu, u mnie zimowit dopiero wystawił nosek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:34, 30 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Konsumujcie-na zdrówko

Wicio powiedział dobre po czym hapnął ostatnie I zapytał : wyrzucić torebkę???

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:32, 30 sie 2011

Do góry
Ja za chwilę pewnie będę się zmywać - zostawiam moje begonie sięgające mi do kolan

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:31, 30 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

a wiesz że ja też te kanciki robię na wiosnę ,ale potem i tak włazi do kory

No ja kanciki to robię około raz na miesiąc
Trzeba kilka razy w roku, bo trawnik ciągle wrasta z kostkę lub w rabaty

Moja szkoła - to lubię

Ja też
Ale robię swoim sposobem - stopę kładę po długości szpadelka i jadę z nim ciągle do przodu - wtedy nie muszę go ciągle wbijać i wyjmować, dlatego zajmuje mi to mało czasu - wiecie chyba o co mi chodzi?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:29, 30 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

a wiesz że ja też te kanciki robię na wiosnę ,ale potem i tak włazi do kory

No ja kanciki to robię około raz na miesiąc
Trzeba kilka razy w roku, bo trawnik ciągle wrasta z kostkę lub w rabaty

Moja szkoła - to lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies