Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bali - tropikalny ogród botaniczny 13:49, 17 lut 2015

Do góry
A jeśli opisuję rabaty pod płotem, to co powiecie na wilczomlecze pod płotem?

Tak naprawdę, w wielu rejonach świata są to krzewy ogrodowe.

To rośliny krótkiego dnia, więc kwitną jeśli tylko noc jest dłuższa nic ok 18 godzin, co nie zawsze jest przed Bożym Narodzeniem, niekiedy przez cały rok.

Mi i tak najbardziej podobał się płot, sam w sobie. Taki cudnie zmurszały i porośnięty kamienny płot...

cdn...
Bali - tropikalny ogród botaniczny 13:46, 17 lut 2015

Do góry
A teraz kilka zdjęć, które pokazują jak w naturze rosną storczyki. Ponieważ są epifitami, to przyczepiają się do jakiegokolwiek podłoża i już. Korzenie wiszą w powietrzu, chłonąc wodę z wilgotnego powietrza.

Każdy murek, płotek, daszek jest porośnięty mchami, porostami, pnączami i storczykami.

Rzeźby też mają "na głowie" storczyki.
Ale storczyki rosnące na rabacie pod płotem też robią wielkie wrażenie.

I z bliska

Myślę, że to Catleya.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:41, 17 lut 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Były krokusiki , teraz pierwsze tulipany ( na parapecie oczywiście

A miałam pytać jaki kolor w końcu?
Piękne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:40, 17 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Irenko Twój wilczomlecz, to Wilczomlecz migdałolistny
Euphorbia amygdaloides "Purpurea"

Cieszę się, że doczekałaś się siewek...będą cię cieszyć na nowych miejscach...to gdzie je posadzisz?

Nie wiem policzylam, jest 8 sztuk kruca, mus spamietać, dzieki ogromne za szybka pomoc chcialam isc w ogrod i cos mnie stopuje
Ogródek Iwony 13:36, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak sobie spaceruję znowu u Ciebie
Piękne te kwiatki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:35, 17 lut 2015

Do góry
Irenko jak dobrze że już jesteś W niedzielę siałam rozplenię, werbenę i rozwary od ciebie.Coś już zaczyna kiełkować Pozdrawiam serdecznie i kwiatek z twojego ogrodu dla Ciebie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:34, 17 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Aganiu....cmokdumam, gdzie przedszkolaki z wilczomlecza dać

Irenko Twój wilczomlecz, to Wilczomlecz migdałolistny
Euphorbia amygdaloides "Purpurea"

Cieszę się, że doczekałaś się siewek...będą cię cieszyć na nowych miejscach...to gdzie je posadzisz?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:34, 17 lut 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Nacieszyłam oko Twoim ogrodem, i porządkiem wokoło, ucałuj Emusia, stara się za dwoje. Jest ślicznie.

Miałam już też być w ogrodzie, ale dziś jeszcze zimny wiatr od wschodu, nie ma głupich, na chorobę ja nie łasa. I tak z psem wychodzę, to dawkę słońca i świeżego powietrza mam dosyć.

Dziś pierwsza garść zieleniny na wiosenną herbatę z łąki. kutasiki leszczyny, olchy i brzozy, gałązka czarnej porzeczki, pokrzywa, plasterek cytryny, imbiru, zero cukru, może być miód; i taką gorzkawo-kwaśną wypijam w ciągu dnia ze 3 szklanki.

Czy mi służy? Chyba tak, bo przez całą zimę od kataru ustrzegłam się, a i grypy, odpukać nie zafundowałam sobie. Na przedwiośniu każdemu radzę na wzmocnienie taki specyfik. Dużo tego nie trzeba, po ździebełku wszystkiego.
Lepsze to niż zielona chińska, bo naturalna nasza, krajowa.

Zdrowia dużo i nieustającego.

Zapisuje do kajetu
Duzo nie napisze, bom bym ryczala
pieknym jezykiem napisalas, zabuzanskim
Moj maz, to wyjatkowy czlowiek, niesustanny model moich studiow, ta jego sila, pierwotnosc, czystosc, bez domieszki wspolczesnego swiata kaze glebiej zastanowic sie nad wieloma aspektami źycia
Jak co roku, wszyscy kupujemy kwiaty do domu

Ogródek Ewy 13:26, 17 lut 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Ewcia zdjęcia u mnie .

Dziękuję Kasiu.
To chyba jednak nie chwaściory
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:22, 17 lut 2015

Do góry
Dzisiaj światowy dzień kota, to pozdrawiamy wszystkie kotki życząc im miłego leniuchowania

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:12, 17 lut 2015

Do góry
a tutaj zdjęcie z marca ubiegłego roku z najwyższego miejsca, golny prawy róg planu
(z kawałkiem mojej starej psinki)
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:09, 17 lut 2015

Do góry
tu widać domek w trakcie budowy, najniższy róg (z planu górny lewy)
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:08, 17 lut 2015

Do góry
tak jest
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 13:02, 17 lut 2015

Do góry
Pani Danusiu, plan taki, aby odprowadzić wodę za ogrodzenie (pod murkiem).
Za ogrodzeniem jest taki spad jakby rów (bez wody), a za nim droga.
Może tak być?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:56, 17 lut 2015

Do góry
Danusia, u nas ewidentnie zmienil się klimat, limki i inne bukietowe w pakach, co robic..kiedy ciać.? Werbena zimuje i u mnie stala się roslina inwazyjna, musze chetnym wydac kepy, wiekie i dorodne, juz pelne nowych przyrostów.
,,, dziekuje ci z dlugofalowy plan, musze byc, to jest cel
...walentynkowy wianek bardzo radosny, stawiam w tym roku na kolor
I musisz do mnie wpaśc, bo chyba kompostowniki i warzywa w kwiatach, najlepiej mi doradzisz, po co mam szukac i bladzic, jak mam ciebie
Taka wiosenną biel lubisz, zasmiece ci watek
Ogród na Opak 12:49, 17 lut 2015

Do góry
Piękne te murki podobne jak w jurajskim , ale myślę, że okrągły kamień u mnie chyba nie pasuje, raczej taki jak u Beatki . Dzięki , pozdrawiam zimowo

Ogród Mirelli 12:46, 17 lut 2015

Do góry
Hej,
Przeczytaj te artykuły koniecznie, wiadomości tam zawarte sa naprawde nieocenione, to takie kompendium wiedzy moim zdaniem. Gdyby nie te artykuły natyrałabym sie jak głupia bez potrzeby, a tak jest gotowy plan działania, oszczędność czasu i energii.
Ja nie mam swojego wątku i na razie nie będę miała raczej. Mogę zdjęcia wkleić u Ciebie, najwyżej usuń je potem.
U mnie funkcję przechowalnika pełni jedna rabata na tyłach domu, którą przygotowałam jako pierwszą, a mam zamiar obsadzić jako ostatnią Jednocześnie rozmnażam na niej niektóre rośliny, bo gdybym chciała wszystko kupić....
Naprawdę ja tez przekopywałam juz spore drzewka, np.1,5-2 metrowe jodły. Przyjęły się i rosną. Nad niektórymi roślinami się nie rozczulaj, jak nie możesz ich przekopać, a nie są jakimiś supercennymi okazami to wywal. Podejdź do sprawy równiez pod kątem praktyczności. Są gatunki, które choc piękne, wymagają dużo pracy i są kłopotliwe w utrzymaniu. Ja np. nigdy nie posadzę na działce modrzewia i brzozy, bo śmiecą okropnie, a przy wiatrach jakie u mnie wieją tylko biegałabym z grabiami. Również bez wywaliłam z rabatki. Rozrasta się jak chwast, jego korzenie sa potem wszędzie, ciężko go po jakimś czasie wykarczować, a ozdobą jest przez 2 tygnodnie w roku. Pamiętam jak moja mama kilka lat temu karczowała bzowy zagajnik na działce. Porażka. Zresztą nie wszystkie drzewka, które już masz muszą rosnąć na rabacie, jakiś pojedynczy egzemplarz może przecież wyrastać w trawniku.
Tutaj masz zdjęcie mojego podjazdu, u mnie uskok jest odwrotnie niż u Ciebie, czyli od garażu do chodnika, ale zasada ta sama. To praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza jak myję kostkę, dzięki palisadzie nic chemicznego nie spływa mi w rośliny:

A tak to wyglądało wcześniej, wszystko tam było berberys, żurawka, pod gałązkami sosonowymi róże miniaturowe i jeszcze lawenda dla dopełnienia, a co.... jak szalec to szaleć...mydło i powidło

A tu rabata przerobiona na wrzosowisko. Wszystkie rośliny które tu widzisz wykopałam sama, tylko przy tej największej tui mąż mi pomógł. A czego tu nie ma? i jałowiec i jodła i szmaragd i cyprys, pod włókniną forsycja i bukszpany i to nawet 2! Jakim cudem posadziłam 2? Przecież najlepiej wszystkiego po jednym

Nowe zdjęcie z listopada, wrzosowisko czekało jeszcze wtedy na podsypanie korą. To drzewko ogołocone już z liści to jarząb, jeszcze nieduży, ale ma w przyszłości zasłonić ten brzydki słup, który zgodnie z pozwoleniem musiał stanąć tu właśnie
Morze woni i kolorów... 12:39, 17 lut 2015

Do góry
Imienniczka napisał(a)
Sezon 2014

Piękne te zdjęcia
Czyżby kociak przygladał się ogrodowym ptaszkom ??
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:37, 17 lut 2015

Do góry
Cieszę się Irenko, że już trochę na równą drogę wyszłaś. Teraz tylko zero stresu i rekonwalescencja.

Miłego dnia

Lawendowy zawrót głowy 12:36, 17 lut 2015

Do góry
Wiecie co urodziny mam w sobote i .... Nie przepadam .... Danusia sklep zamkneła a ja chciałam tak profesjonalnie cos pokupic i zas sie skonczy na purfemach hihihi nie wierze ze to powiedziałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies