Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie romantyczny 21:23, 20 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Siedzicie jeszcze na tarasie? Bo ja też spóźniona, gratki najpiękniejsze zostawiam I super ciepłej i słonecznej wiosny życzę

Piękny wiosenny obrazek Śliczności mi zostawiasz i piękne życzenia
Wilcza Góra 21:20, 20 mar 2015

Do góry
a moje czosnki "kolosy" tyle już nad ziemią ...jakieś 10-12 cm...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:08, 20 mar 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Na koniec - to co czeka na cieplejsze dni ale już startuje...
Zawilce - niestety przymrozki niszcza im pąki - szału nie będzie

o raju ...jakie duże ...moje dopiero z ziemi się wychyliły....
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:56, 20 mar 2015

Do góry
Widoki z kanapy z ogrodu zimowego ... tak sobie uprzyjemniałam zimowe chwile

Gdy słońce schody rano nagrzewa ... poranna kawa siedząc na nich , obowiązkowa .... pamiętacie !!! Tak kiedyś napisałam , że nie mogę się tej chwili doczekać ... Doczekałam się ... Również i Wam tego życzę aby można było doczekać się spełnienia marzeń ....

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 20:53, 20 mar 2015

Do góry
Witam. Od bardzo dawna tu zaglądam, ale nie udzielałam się. Wydawało mi się, że nie mam nic do powiedzenia. Zajmuje się uprawą niektórych roślin od bardzo dawna. Ale tak naprawdę, to kocham goździki Szabo. Im poświecam najwięcej czasu i uwagi.
Mały ogród, ale duuużo radości 20:52, 20 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Renia, nie uważam żeby jeden czerwony buk wygladał źle, takie drzewo daje dosyć mocny akcent. Jeśli bym się zastanawiała, to tylko nad tym, czy to nie za duże drzewo, no chyba że pendula. Ja jednak posadziłabym tam śliwę wiśniową Nigrę. Chciałaś rady, to masz.
Hi.., hi... Renia, ale nazmyślałam o tej koreance. Zgadza się tylko połowa. Jest to jodła i jest śliczna i chudziutka, ale to jodła pospolita piramidalis (abies alba piramidalis).:

Ładna bestia, ale żeby tania byłą to już nie można tego powiedzieć
I na co się decydujesz?
Nasze RANCHO 20:45, 20 mar 2015

Do góry
Wiosna!
Słońce świeci, ptaki śpiewają- nie wytrzymałam. Kierunek dzisiejszego spaceru -> Sklep ogrodniczy Koszyk pod wózkiem niby spory, ale ponieważ musiałam jeszcze odwiedzić spożywczy, ograniczyłam się do dwóch maleństw

Jutro Emilka zostaje z tatą, a ja wracam do ogrodniczego! Tym razem samochodem
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:44, 20 mar 2015

Do góry
było.:

jest.:

Ogród Sylwii od początku cz.II 20:38, 20 mar 2015

Do góry
było .:

jest.:
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:34, 20 mar 2015

Do góry
było .:

jest.:

przygotowałam miejsce na 2 rzędy lawendy i za nią 1 rząd róż - ale jeszcze nie wiem jakich ...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:32, 20 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Też się zachwyciłam krokuskami a w tle juz łany tulipanowe widac, też będa super widoki. Pozdrówka zostawiam.

To zwyczajne tulipany, takie, które całkowicie się otwierają i krótko kwitną. Mimo to lubię je bo tulipki to moje ulubione kwiatki Miejsce mają nieciekawe, jesienią chcę im dać lepsze
Bogdziu, różanecznik przesadzony na nowe stanowisko i zgodnie z zaleceniami Będzie miał więcej słońca ale głównie przedpołudniowego a potem w rozproszonym światełku. Towarzystwo też będzie miał lepsze, iglaste Mam nadzieję, że tam będzie mu dobrze

Miejsce Rh zajęła anabelka i chciałabym dosadzić do niej hakonke, ten oto pint mnie zainspirował https://www.pinterest.com/pin/121456521176376749/
Zatrwian - Limonium perezii 20:28, 20 mar 2015

Do góry

Zatrwian wrębny Roślina jednoroczna pochodząca z basenu morza Śródziemnego, co nie jest bez znaczenia, bo jest to roślina słońca, w deszczowe i chłodne lata jest bardzo zawodna. Słabo kwitnie, lub wcale, choruje. Jest pare czynników o których trzeba pamiętać, bo na roślinę nie ma się co obrażać trzeba ją poznać i dostosować.
Po pierwsze długi okres wegetacji. Trzeba ją wysiać na przełomie lutego i marca do paletek, rozpikować do doniczek i wysadzić po przymrozkach.
Po drugie nawożenie: Roślina lubi dobrze zjeść, ale przenawożona azotem rośnie bujnie, tylko że praktycznie nie kwitnie, kwiaty pokazują się późno i nie zdążą się rozwinąć. Ziemia o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. W kwaśnej ziemi choruje.
I właśnie choroby: w literaturze uważa się ją za roślinę zdrową. Ja wiem, że tak nie jest. Zatrwian jest bardzo chorowity. Mącznik potrafi zniszczyć wszystkie kwiaty. Niestety, opryski! Bez nich się nie obejdzie. Amistar czy Topsin zwykle załatwia sprawę. Gorzej z inną tajemniczą chorobą o której nic nie wiem. Krzaki zaczynają czerwienieć od liści najbliżej ziemi postępuje to w górę, aż cała roślina zamiera. Ja usuwam takie krzaki.
No jak widać roślina nie należy do łatwych, no ale bukiety z zatrwianu są warte zachodu. Są bardzo popularne jako bukiety na cmentarze. Nie straszny im deszcz upał. Stoją w wazonach rekordowo długo. Suche nie tracą kolorów przez lata. Dobrze wyglądają tylko w masie. pojedyncze gałązki są mizerne.

Kalina - Viburnum 20:26, 20 mar 2015

Do góry
Jeszcze jedno zdjęcie znalazłam
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:25, 20 mar 2015

Do góry
Zdjęcia z porządków ... Ten etap już za mną ... Trawy , lawenda , hortensje, byliny - przycięte

Było .:

Jest .:
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:22, 20 mar 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

A to dziwne bo wydawało mi się że mieszkasz w cieplejszym rejonie.. ale ja chyba przez ten ciasny kra sąsiadów mam cieplej bo każy dom emituje ciepło i nawet przymrozków u mnie duzych nie ma.
A forsycja dzis pierwsze otworzyła kwiatki Z tym że kwitna mi szlachetne odmiany, te zwykłe jeszcze spią

Ta jest mała , ma liście żyłkowane na żółto

Moje miejsce niestyety bardzo zimne jest i dom samotnie stoi bez żadnej ochrony. Wiatr tak wieje ze mi sie kolumnowe jałowce kładą poziomo a o forsycjach na razie nie ma co marzyc.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:20, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A ja dziś dostałam to:

żebym i ja miała czym pracować. Cobym się nie nudziła

O Boszszsz.. Kochana. Aż boję się konfrontacji w postępach prac ogrodowych.
Kalina - Viburnum 20:19, 20 mar 2015

Do góry
To najzwyklejsza, koralowa

Ogrodowe przygody 20:18, 20 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Hot news ciemierniki po15 zł
kupiłam 3 choć mnóstwo odmyan i kolorów

zdjęcia z komórki wziąam pełnne
f

Iwonko, one są śliczne!!! Napisz na prv, gdzie kupiłaś, może się wybiorę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:15, 20 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Danusia,
A jeszcze ma coś takiego

To jest chyba ML?

O właśnie, takiej trawki potrzebuję. Piękna
Moje miejsce na Ziemi czyli ogrodowe początki 20:13, 20 mar 2015

Do góry
Witam wszystkich i przepraszam, że na tak długo zniknęłam.
Już spieszę z wytłumaczeniem się z tak długiej nieobecności.

Otóż, jak już wspomniałam wcześniej, trochę się podczas mojej nieobecności działo, a jedną z najważniejszych zmian to taka, że mam teraz drugie moje miejsce na ziemi, czyli mam jeszcze drugą działkę i to ona stała się moim domem.
Trochę jeszcze mam problem, żeby całość ogarnąć, ale nie ma wyjścia.... więc dam radę.

Mój przydomowy ogródeczek jest trochę duży i powolutku postaram się go pokazać.

Mam nadzieję, że Wam się spodoba.....

Pozdrawiam Wszystkich
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies