Chcę zagospodarować narożnik . Tuz przy siatce sąsiadów posądziliśmy tuje, bo chcielibyśmy zasłonić się od sąsiadów.
Moje psy dostają wariacji, jak tylko słyszą ruch na tamtej posesji i biegnąc tam tratują wszystko co jest na drodze. Nie umiem znaleźć rośliny, która mogłaby wszystko, szybko tam zasłonić.
Dziś pomyślałam o trawach- jakiś wysokich i mocnych, ale nie mam pojęcia jakich.
Przed tym narożnikiem zaplanowałam koło z kamyczków i pergolę z różami- tło z traw byłoby dla nich fajne.
Kasiu, narysowałam chociaż rysunek to porażka.
Ziemię mam bardzo dobrą, żyzną, wilgotną
Moja działka od frontu ma 40m i to jest 20m z frontu. Bda posadzone tuje to nas zastawią
Od góry jest wschód, po lewej północ a po prawej południe.
Po lewej i góra to narożnik od strony ulicy i uliczki
To niebieskie to oczko wodne przechodzące w mały strumyk. Z części użytkowej będzie się wchodziło przez mostek a przy nim trawy. Od placu ( tej drugiej połowy, która będzie placem ta część będzie oddzielona też tujami Zostawię jakieś 4 metry prześwitu. Będzie tu widoczny kawałek wiązu szczepionego camperdownii a przy nim ławka.
Rododendrony przy oczku tak jak napisane. Jest kwestia kolorów . Myślę, żeby tak posadzić. Bordo, dwa fiolety, dwa lila, biały i trzy czerwone.
Przed oczkiem to żółte to plaża kamykowa i jakieś tam niskie roślinki.
Za rodkami te różowe plamy to jabłonie. W nogach będą miały morze bodziszków wiosna zakwitną to je potem można będzie deptać jak będą jabłka. Planuje rajskie i normalne jabłonie.
Zielone choinki to jedły koreańskie
Bordo dzrewa to Sliwy wiśniowe Pissardi
Koło nich to żółte z zielonym to brzozy szczepione a w nogach będą miały trawę red baron i coś jeszcze
Po lewej stronie koło oczka kalina japońska watanabe ( już czeka w doniczce )
A tam gdzie pisze tuje to maja być takie o złotym kolorze. Ale jeszzce nie znam odmiany. One się powtórzą w innej części, ale będą widoczne.
Na razie to wyższe piętro a dolne czymś popodsadzam.
Reszta to trawa
No i chodzi mi o te rodki. Takie mam i muszę je zastosować
Nigdy nie wysiewałam przetacznika. W piaskach się nie wysiewał. Ja zawsze urywam przekwitnięte kłosy, wtedy dłużej kwitnie, wytwarza nowe kwiatostany.
lubię je bardzo
4
Dorotko, będę przesadzała wiosna przetacznika Cristal, tego z "rybimi ogonkami" to mogę się z Tobą podzielić Ten fioletowy wysoki . I ten niski różowy też mogę Ci dać ( chyba, muszę sprawdzić )
Bożenko, Ago, Jagódko, Bogusiu- odpozdrawiam. i melduję wysiew pomidorów i papryki. Wysiałam teżkleome i dalie. A co z tego wzejdzie? Zobaczymy za tydzień.
Zapraszam na wycieczkę nad moje "grzybne" jezioro. 20 km od Koszaalina. Grzybne bo w okolicy masa grzybów.