Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:32, 08 kwi 2015

Potem zajęłam się drugą rabatą. Wykopałam różę New Dawn, która nijak tam pasowała do żółtej Beroliny. Przycięłam bukszpany, trochę się ucieszyłam, że większość żółtych fragmentów bukszpanów wylądowała w worku ze ścinkami, a buksiki zrobiły się trochę bardziej zielone. Potem wygrabiłam taczkę kory z rabaty (głupi mnie pokusił chyba, aby na tej rabacie wysypać korę jesienią ), nigdy więcej
Przycięłam i przesadziłam lawendę dalej od bukszpanów, mniej więcej w połowie odległości między różami i obwódką bukszpanową. Lawenda na tej rabatce, to roczna Viva z Obi. Jest ładniejsza po zimie, niż Hidcoce. Choć ta druga ładniej kwitła w zeszłym roku.
Moje sadzonki perovskiej wylądowały w doniczkach. Są malutkie, a w sobotę planuję tam dosadzić w plecy trawy i bałam się, że je zadepczę
Na koniec przycięłam trawę robiąc kanciki i podlałam bukszpany biohumusem. Zobaczę za jakiś czas, czy przyniesie to jakiś efekt

Plan na tę rabatę jest taki: w plecach Miskant (zielony, może gracilimus, albo inny podobny), przed nim Werbena Patagońska (mam sadzonki) i Perovska (mam 4 mizerne sztuki, jak by co gotowa jestem dokupić, w szkółce widziałam śliczne egzemplarze). Przed nimi żółta róża Berolina, przed nią stipa i lawenda, wszystko ujęte w obwódce bukszpanowej.
Inspiracja znana wszystkim: https://www.pinterest.com/pin/529876712382556976/

Tak wyglądała dzis rabatka po uporządkowaniu:

Berolina w zeszłym roku kwitła tak, ale trochę słabo. Ciekawa jestem, czy w tym roku będzie lepiej:
Anusia 21:37, 08 kwi 2015

Kochanieńka napracowałaś się. Zeszłoroczna rabata też mi się podoba.
Iwk4 21:38, 08 kwi 2015

Przyglądałam się dzisiaj moim sasankom. mam trzy krzaczki, ale tylko jeden jest taki ładny, silny, dwa pozostałe dopiero startują.
Już za chwileczkę, już za momencik będą sasanki, ha, ha

Kacha123 21:38, 08 kwi 2015

Iwonko piękna inspiracja - będzie cudnie.
Iwk4 21:42, 08 kwi 2015

Juzia napisał(a)
Uhuhu!!!
Nowa rabatka już powstała!

Pozdrawiam

Juzia, wszystko pozaczynane i czeka na roślinki, albo na maj, bo te siane jeszcze za wcześnie na wysadzanie. Ogrodnik musi się uczyć cierpliwości, czyli ja A ja już bym chciała, żeby było ładnie. Dobrze, że tulipany posadziłam, będzie się czym zachwycać po drodze
Iwk4 21:57, 08 kwi 2015

Anusia napisał(a)
Kochanieńka napracowałaś się. Zeszłoroczna rabata też mi się podoba.

Aniu, te kolory przeniosę za dom, będzie przy wjeżdzie na posesję (bo mam go za domem)
A tu musiałam uporządkować kolory. Bo jak by wyglądał żółty i blady róż? Nijak. Jeszcze bym to przeżyła ten rok, ale e-M wpadł na pomysł, by zagospodarować jeszcze jedną rabatkę, pewnie całej nie dam rady zaplanować, ale róże tam już wylądują. Kompostu jeszcze mi zostało, nawozu naturalnego też, więc jest szansa.
Jak zobaczyłam Graham Thomas u Any i Małej Mi, to się w nim zakochałam i wszkólce był za 12 zł, więc mam
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/8234/original.jpg
Iwk4 21:59, 08 kwi 2015

Kacha123 napisał(a)
Iwonko piękna inspiracja - będzie cudnie.

Kasiu, Toszka mi ja zimą podesłała. Cudna. tylko ja nie widziałam tam mojej rabaty. Dopiero Toszka mi wytłumaczyła, ze inspiracji wcale nie trzeba kopiować kropka w kropkę. Pojęłam tę lekcję z jej pomocą. mam nadzieję, ze będzie ładnie też u mnie
babka 22:21, 08 kwi 2015

Wpadam czasem, podglądam i podziwiam działania i efekty. Ładnie już idziesz z pracami do przodu
Tez mam w planie rozmnożyć bergenię ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi krótszymi łodygami ? Jak inaczej można je dzielić by się zakorzeniły ? Myślałam, że własnie tylko tak jak to pokazałaś ?
Pozdrawiam
Iwk4 22:23, 08 kwi 2015

Olu, można ten korzonek trzonowy bardziej przyciąć, tylko pytam się, po co, skoro to i tak ląduje w ziemi aż po szyjkę?
Dzięki za wizytę. Idę do Ciebie zobaczyć, co nowego
Mysza 22:24, 08 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Przyglądałam się dzisiaj moim sasankom. mam trzy krzaczki, ale tylko jeden jest taki ładny, silny, dwa pozostałe dopiero startują.
Już za chwileczkę, już za momencik będą sasanki, ha, ha

I już prawie kolorek się pojawił